RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk, ez szerepel majd az oltáskártyán





Márciustól postán kapjuk meg az oltáskártyát, ami ingyenes lesz és nem kell igényelni. Aki megkapta az oltást, annak automatikusan kipostázzák.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.15.
oltási kártya posta ingyenes

„Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden olyan embert, aki regisztrált az oltásra, húsvétig be is tudunk oltani” – mondta Orbán Viktor. Így húsvétra 2,4 millió ember kaphatja meg a vakcinát.

A héten elindul a nemzeti konzultáció a nyitásról, mindenki elmondhatja a véleményét arról, hogy mikor enyhítene a koronavírus miatti korlátozásokon. A kormány eddig vakcinából 19,7 milliót kötött le különböző gyártóktól. A következő négy hónapban 2,5 millió ember oltásához elegendő kínai Sino pharm-oltóanyag érkezik. Oroszországból három hónap alatt 1 millió embernek elegendő készítmény jön Magyarországra. Ha elegen regisztrálnak az oltásra, húsvétig több mint 2 millió ember be lehet oltva, így addigra már szabadabban élhetünk. Ha minden jól alakul, június elejére 6,8 millió ember kaphatja meg az oltást. Itthon ma 310 ezer legalább egyszer beoltott és 383 ezer, a betegségen hivatalosan átesett ember van, de a fertőzések száma újra emelkedni kezdett.

A koronavírus elleni védettséget háromféle módon lehet igazolni: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, valamint ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, és az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesést.

Terv szerint zajlik az oltás

Magyarországon eddig 335 188 fő kapott vakcinát, közülük 128 195 fő már a második adagot is. Február elején elkezdődött az idősebbek és a 60 év alatti krónikus betegek oltása. Az oltási terv alapján a háziorvosok oltják a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával).

Március 1-től postázzák az oltáskártyákat

Kiderült: a plasztikkártya ingyenes és nem kell igényelni – aki megkapta az oltást, annak automatikusan kipostázzák. Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védettséget igazoló kártyáról szóló rendelet. Az okmány csak személyivel vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Érvényessége a felgyógyulást követő hat hónapig tart. Ha valaki elveszíti, a pótlása háromezer forintba kerül.

Mit tartalmaz majd az oltáskártya?

név, útlevél száma, személyi igazolvány száma, védettségi igazolvány sorszáma, az oltottság tényének igazolása, az oltás ideje, védőoltás típusa, a fertőzésből történő felgyógyulás igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátuma

Védőoltás-applikáció

Az oltáskártyán kívül lesz egy mobilos applikáció is, ami igazolja, ha valaki be van oltva koronavírus ellen. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből szerzett adatok alapján – igazolja, ha valaki be van oltva. Az applikáció tartalmazza: név, tajszám, az oltás ideje, a védőoltás típusa, a fertőzéssel szembeni védettség ténye vagy annak hiánya.

-





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás