Magyarország közép-európai centrummá is válhat





Megtartották a századik tüdőtranszplantációval kapcsolatos sajtótájékoztatót, azóta még egy sikeres műtéten vannak túl a szakemberek. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felidézte: a magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 ősze óta pedig önálló európai programként működik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.04.
siker

A századik tüdőtranszplantáció alkalmából sajtótájékoztatót tartott prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója, dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebeszeti Klinikájának igazgatója, a program szakmai vezetője és prof. dr. Elek Jenő az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője. A legfőbb téma a január 25-én a Tüdőtranszplantációs Program keretén belül elvégzett századik tüdőátültetés volt.

Már a 101. műtét is megvolt!

Prof. dr. Kásler Miklós a sajtótájékoztatón elárulta a 2015-ben induló Magyar Tüdőtranszplantációs Programmal kapcsolatban, hogy az rendkívül gyors tempóban jelentős sikereket ért el. A miniszter által megosztott századik beavatkozásról szóló videó óta már egy újabb műtét is lezajlott. A beavatkozásokkal kapcsolatban prof. dr. Elek Jenő kiemelte, a tevékenység mostanra már rutinná vált, majd megemlítette azt is, hogy az intenzív terápia komoly orvostechnikai fejlesztéseken ment keresztül. Utalt az úgynevezett műtüdő alkalmazására, amit ma már nemcsak a tüdőátültetéseknél, de a koronavírus-fertőzött betegek légzéstámogatására is használnak. Polgár Csaba, az onkológiai intézet főigazgatója arról beszélt, büszke a magyar tüdőtranszplantációs programra és az abban résztvevő kollégákra. A tavasszal átadásra kerülő új műtőblokk nemcsak a tüdőátültetés további fejlődésére és fejlesztésére ad lehetőséget, de 21. századi körülményeket biztosít a tüdődaganatok sebészi és multidiszciplináris kezeléséhez.

Önálló magyar tüdőtranszplantációs program

Mára már szerencsére önállóan működik a tüdőtranszplantációs program, melynek indulását a kormány egymilliárd forinttal támogatta. A további fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy közép-európai centrummá váljunk, hiszen a kormány hárommilliárd forint támogatást nyújtott az onkológiai intézet mellkassebészeti központja új műtőblokkjának kialakításához.

Magyarország önálló programja

Dr. Rényi-Vámos Ferenc igazgató, a program szakmai vezetője megjegyezte: „Óriási dolog volt, amikor 2015-ben elvégeztük az első transzplantációt. Elárulta, hogy Magyarország kifejezetten különleges pozícióban van, hiszen a környező országok jelentős részében nincs lehetőség tüdőtranszplantáció elvégzésére, ezért regionális centrummá szeretnénk kinőni magunkat.” A Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának docense elárulta a Metropolnak, hogy mi változott az elmúlt 5 évben: „2015 óta tulajdonképpen annyiban változtak a beavatkozások, hogy eleinte Ausztriától kaptunk segítséget. Volt, hogy a nehezebb eseteket átvették tőlünk, mondta, de tavaly megkezdtük a bécsi egyetemtől való elválást.”

Hatékonyabban a rák ellen

A február 4-ei rákellenes világnap alkalmából a tárcavezető elmondta, hogy bár növekszik a rákos betegek száma, de a halálozás nem emelkedik, ami egyértelműen mutatja a terápiák hatékonyságát.

Mikor szükséges új tüdő?

Számos tüdőbetegség előrehaladott vagy végstádiumában a legkorszerűbb kezelések ellenére olyan légzési nehézség alakulhat ki, ahol arra alkalmas betegeknél utolsó lehetőség a szervátültetés marad. A műtét során a súlyosan beteg tüdőt új, egészséges donor tüdőre cserélik. A donor tüdőt egy olyan – szakértői bizottság által – agyhalottnak nyilvánított egyénből veszik ki, akit előzetesen donációra alkalmasnak ítéltek. A tüdőtranszplantáció célja, hogy műtét után a betegnek jobb életminőséget és életkilátást biztosítson.

A miniszter kiemelte, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az egyetlen európai szinten akkreditált magyar egészségügyi intézmény, ez tette lehetővé, hogy létrehozzák a Közép-európai Onkológiai Akadémiát, amelynek 21 tagja van. Sor kerülhetett az Európai Unió által meghirdetett kutatási programhoz való csatlakozásra is. Ez azt is jelenti, hogy a magyar onkológia Európában elfoglalt pozíciója a közeli jövőben várhatóan tovább fog nőni.

 





Ezeket olvastad már?
Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás