Bejelentés, meghosszabbították a korlátozásokat





Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adott tájékoztatást a mai Kormányinfón.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.25.
korlátozások fenntartása

Március 15-ig maradnak a korlátozások

„A korlátozásokat indokolt fenntartani, amíg a járványügyi szakértőknek ez a véleménye. A következő egy-két hétben romlani fognak a számok, egyes vélemények szerint akár drasztikusan is. A korlátozásokat meg hosszabbítjuk március 15.-éig, addig fenntartjuk a jelenlegi szabályokat„ - közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

„A korlátozások fokozatos enyhítéséhez akkor jutunk közelebb, hogyha minél többen beoltják magukat. Az oltások folyamata a következő két hétben felgyorsul. Több embert fogunk tudni beoltani, mint eddig összesen„ - tette hozzá a miniszter.

Rengetegen kitöltötték már a nemzeti konzultációt

„A nemzeti konzultáció egy hét alatt 425 ezren töltötték ki. Amikor dönthetünk az enyhítésről, ez alapján tudjuk meg, hogy milyen formában történhet a korlátozások feloldása” - ismertette Gulyás Gergely.

Gazdaság védelmi lépések alakulása

„A bértámogatásokat fenntartja a kormány, és a gazdaság újraindításra minden lépést megteszünk„ - közölte a politikus, aki hozzátette - „Túl vagyunk a fennakadásokon, naprakészen tudjuk kifizetni a megígért támogatásokat. 41 milliárd forintos igény érkezett, ebből a kormány ki is fizetett már 39 milliárd forintot. Azt reméljük, hogy a következő szakaszban az Európai Uniótól is érkező támogatások hozzájárulnak majd az ország kirobbanó gazdasági növekedéséhez.

A miniszter továbbá elmondta, reményei szerint ez segíteni fogja, hogy hamarosan a szolgáltatói szektor is helyreállhasson.

Orbán Viktor is megkapja az oltást

Egy újságírói kérdés során, amely arra vonatkozott, hogy a járvány elleni védekezést vezető ember közül ki kaphat oltást a jövőhéten, Gulyás Gergely elmondta:

„A jövőhéten a miniszterelnök is megfogja kapni az oltást a kínai vakcinából” - árulta el Gulyás Gergely.

Kifejtette, más országokban elsőnek a vezetők kapták meg az oltást, mint például Izraelben, de a Magyar kormány nem akarta az első körben megkapni az oltást, de most már, hogy tömeges oltás zajlik, eljött az idő erre is. Hozzátette Müller Cecília az országos tisztifőorvos már többször is jelezte, hogy szerinte alkalmas már az idő a vezetők beoltásra.

Mikor lenne drasztikus enyhítés

„Két és félmillió - 3 millió oltást kell beadni, hogy akik életükben is fenyegetettek, ők védettek legyenek. De ez még nem a teljes védettség száma. Persze, ha a veszélyeztetett emberek nagy része megkapják az oltást, akkor drasztikusan lehet enyhíteni„ - tájékoztatott a miniszter.

Gulyás Gergely személy szerint a kijárási korlátozáson enyhítene először.

A koncertek tömegrendezvények az utolsók a sorban, akkor nyithatnak, ha elérjük a magas beoltottságot - fejtette ki.

Március elsejétől fogják megkapni az emberek a védettségi igazolványt

Március elsejétől fogják postán megkapni a védettségi igazolványokat azok, akik megkapták az oltást, vagy védettséggel rendelkeznek már.

Arra a kérdésre, hogy mire jogosít az igazolvány, Gulyás Gergely azt mondta:

„Pillanatnyilag a védettségét tudja bizonyítani, a karantén rá nem fog vonatkozni, életszerűen kell kipróbálni, de még nincs ilyen döntés, hogy milyen dolgokra fog feljogosítani”.

Mivel oltanák be magukat a kormányinfó résztvevői

Szentkirályi Alexandra válaszában elmondta, bármelyik vakcinának örülne, csak járnának már ott. Gulyás Gergely pedig azt mondta, nem fog válogatni a vakcinák közül, amelyikre behívják, beadatja.

Ez a óraátállítási időzóna lenne a megfelelő

„Annak van értelme, hogyha az Európai Unió hoz döntést, jó lenne, hogyha összeurópai döntés születne a témában. Magyarország úgy gondolja, hogyha nem tarjuk fenn a jelenlegit, akkor a nyári időszámítás a jobb„ - mondta el egy újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: „Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni. Egy olyan kérdés van, amit meg fogunk gondolni, hogy az idősotthonok lakói, akiket már több mint 80 százalékban átoltottunk, sokat szenvednek amiatt, hogy nem látogathatjuk meg őket, és ők sem hagyhatják el az intézetet. Itt szeretnék valami emberileg elfogadható megoldást találni.”





Ezeket olvastad már?
„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás