RETRO RÁDIÓ

Itt a bejelentés, nagy robbanás már nem lesz, de a vírus évtizedekig velünk marad





Bár már mindannyian vártuk, hogy véget érjen a második hullám, helyette inkább beköszöntött a harmadik, aminek a brit mutáns vírus az oka. Ez azonban nem azt jelenti, hogy elölről kezdődik minden, hisz az eddig forgalomba hozott vakcinák mind hatékonyak ellene. „Bármilyen új variáns jön létre, valamilyen szinten már védve leszünk ellene” – tudta meg a Metropol Rusvai Miklós virológustól.



Megosztás
Szerző: Holló Bettina
Létrehozva: 2021.02.24.
járvány

Világszerte egyre nagyobb az aggodalom a mutáns vírusok miatt. Egy feltételezés szerint ugyanis ördögi körbe kerültünk azzal, hogy gyorsabban jelennek meg új variánsok, mint amilyen gyorsan hatékony vakcinát lehet ellenük fejleszteni. Rusvai Miklós ezt lapunknak egyértelműen cáfolta, és bár a vírus még jó ideig velünk marad, idővel vélhetően megszelídül majd, éppúgy, mit az influenza.

Több mint 10 ezer mutáció létezik

A bizonyított mutációk száma már meghaladja a tízezret, ezek közül azonban csak néhány tett szert hírnévre. Ezek azok, amelyeknél a vírus valamely számunkra fontos tulajdonsága megváltozott – mondta a Metropolnak Rusvai Miklós. Bár Magyarországon még csak a brit variáns jelent meg, érdemes számolni a dél-afrikai és a brazil mutánssal is, ezeknek ugyanis a korábbiaknál jóval nagyobb a fertőzőképessége, mivel könnyebben kapcsolódnak a sejtjeinkhez, és ott ráadásul nagyobb számban is képződnek. – Az, hogy melyik szervet támadja meg, és hogy milyen súlyos betegséget okoz, egyelőre egyik variánsnál sem változott – mondta a virológus.

Fotó: Olvasói fotó

Nem kell aggódniuk azoknak, akik már megkapták az oltást

Sokakban felmerül, hogy vajon az eddig kifejlesztett vakcinák a mutáns vírusok ellen is hatékonyak-e. – A brit mutáns ellen eddig minden oltóanyag jól vizsgázott, és mivel Magyarországon csak ez van jelen, nem kell aggódniuk azoknak, akik már megkapták az oltást. Ráadásul bármilyen új variáns születik, nekik azok ellen is lesz egyfajta védettségük, vagyis a vírus már nem lesz olyan pusztító, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy nagy berobbanás már nem lesz, de ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad, és idővel olyan lesz, mint az influenza. Újra és újra elterjedhet, de már nem okoz majd olyan súlyos, halálos tüneteket – fejtette ki a szakember.

4 koronavírust hordozunk

Igaz, ijesztően hangzik a gondolat, hogy a koronavírust nem hagyhatjuk végképp a hátunk mögött, de mint kiderült, eddig sem léteztünk nélküle, ugyanis a korábbi variánsokat már évszázadok óta hordozzuk magunkban. – Az emberi szervezetben négy különböző koronavírus is jelen van, más vírusok mellett ezek is okozzák ősztől tavaszig a különböző légúti fertőzéseket, amit úgy hívunk, hogy nátha. Ezek évtizedek, vagy akár évszázadok óta is velünk lehetnek, csak ennyi idő elteltével már megszelídültek, és mi is hozzájuk szoktunk. Kétségkívül ez vár az új koronavírusra is – tette hozzá Rusvai.





Ezeket olvastad már?
Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás