Fontos lépés! Megkezdődött a krónikus betegek oltása





Minimális melléhatásokról számolt be egy krónikus beteg, aki múlt héten megkapta az oltás első dózisát az AstraZeneca vakcinából.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.15.
A nap öröme

Február második hetében, első körben az AstraZeneca vakcinával megkezdődött a korábban regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása a koronavírus ellen. A háziorvosok listát kapnak a praxisukhoz tartozó 60 év alatti krónikus betegekről, akikkel a háziorvos egyeztet az oltás időpontjáról és helyszínéről. A háziorvos feladata eldönteni, hogy a krónikus betegei közül kiket tart indokoltnak elsőként beoltani.

A Ripostnak nyilatkozó, már beoltottak egyező, és minimális mellékhatásokról számoltak be: enyhe láz, influenzaszerű végtagfájdalmak. Köztük voltak cukorbetegek is, illetve egy szívbeteg, mind 60 év alattiak.

Fotó: koronavirus.gov.hu

-Múlt héten jelezte a háziorvosom, hogy megkapta a listát a praxisához tartozó 60 év alatti krónikus betegekről, és én is szerepelek rajta. Az életkorom nem tenné lehetővé, de krónikus betegségem van, balkamra vastagodás, emiatt előrébb soroltak a rendszerben. Én voltam körülbelül az ötvenedik a körzetem listáján. Reménykedtem benne, hogy jut majd Pfizer-bioNTech vagy Moderna, de igazából úgy vagyok vele, hogy ártani remélhetőleg egyik sem fog, maximum nem annyira hatásosak. Az Astra Zeneca annyiból volt megnyugtató, hogy Angliában azzal zajlik az immunizáció, és már elég sok ember beoltottak vele, és nem nagyon olvastam semmi problémáról -mesélte laptársunknak.

Gábor betegsége miatt az elsők között regisztrált a vakcinainfó honlapon, szinte azonnal, miután elindult az oldal.

-Nagyon jó lenne, ha az emberek felfognák, hogy oltatni kell magukat – vélekedett Gábor, akit egy gyermekkori barátja oltotta be.

-Nekem nagyon sokat jelentett az, hogy az orvos aki beoltott, történetesen 41 éve a legjobb barátom is, óvodás korunk óta. Ez egyrészt biztonságérzetet is ad, másrészt a tény, hogy a barátom olt be egy világjárvány közepén.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás