Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen idő lesz, mennyi lesz a benzin és hogyan kölcsönözhetünk könyvet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.10.
Február 10.

Itt az igazi tél: Mínusz 15 fok is lehet ma éjjel

Ma nap közben még kiélvezhetjük a nulla fok feletti hőmérsékletet, ám utána mondjuk búcsút a pluszoknak, ugyanis már éjszaka megérkezik a sarkvidéki hideg. Hajnalban többfelé eshet eső, miközben északon és dél-nyugaton kicsit enyhül az idő. A fővárosban maximum 3 fok várható napközben. Éjjel sokfelé eshet az eső, ónos eső, amit holnap napközben majd havazás vált fel. A hideg a Dunántúlon tör be az országba orkán erejű 90-110 km/h-s széllökésekkel.

Mínusz 23 fok lesz a hétvégén

Szakértők szerint a hétvégén akár a februári hideg rekord is megdőlhet, ugyanis a mínusz 23 fok se elképzelhetetlen a hegyekben. Legutóbb január 16-án volt ennél is hidegebb az idő az országban, akkor a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 fok volt. Az eddigi leghidegebb éjszakát 1940-ben mérték Miskolcon, akkor -35 fokot mértek.

Fotó: Shutterstock

Felkészültek a hajléktalanszállók

A farkasordító hidegben fontos, hogy minden hontalan biztonságos helyre vonuljon, nehogy kihűljenek az éjszaka. Budapesten számos krízisotthon található, Budapesten többek között a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló, illetve a Magyar Vöröskereszt Csepeli Hajléktalanszálló várja a rászorulókat nappali és éjjeli melegedőben egyaránt. Nemcsak a fővárosban, de vidéken is várják a fedél nélkülieket:

  • Debrecenben mind a nappali melegedőben, mind az éjszaki szálláson várják
  • Pécsen a Támasz Alapítvány utcai szolgálata 60 helyszínen körülbelül 100 embert tud ellátni.
  • Nagykanizsán mobil iglukban várják a fedél nélkülieket.
  • Fotó: Kisalföld

    Jelentősen nő a benzin ára

    Akár már pénteken átlépheti a 400 forintot a 95-ös benzin ára. Mától ugyanis 6 forinttal kell többet fizetni literenként, így 399 forintba kerül az üzemanyag. A gázolaj ára szintén hat forinttal ugrott meg, így már 411 forintot kell fizetni literenként. Az egyes töltőállomásokon az árak eltérőek lehetnek.

    Fotó: Shutterstock

    Cserepontokat alapított a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

    Ma délután egy órakor újra nyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Az intézmény továbbra se látogatható, de az olvasás iránti növekvő igény miatt úgynevezett cserepontokat alakított ki. A Könyvtári Cserepontként működő helyen a könyveket mostantól egyeztetés alapján lehet kikölcsönözni, amit az épület bejáratánál lehet átvenni majd később visszavinni. A foglalás háromféle módon lesz lehetséges a könyvtár honlapján az előjegyzés ikonra kattintva, e-mailben vagy telefonon. Fontos, hogy aki a könyveket nem szeretne új könyveket kölcsönözni, annak nem szükséges visszahozni a könyveket, mert a könyvtár automatikusan meghosszabbítja a bérlés határidejét. További információk a www.fszek.hu weboldalon.

    Fotó: Facebook

    Máig lehet jelentkezni a Magyar Innovációs Nagydíjra

    Ma délután három óráig adhatják be a pályázatukat a vállalkozások a Magyar Innovációs Nagydíjra. A díjat 29. alkalommal rendezik meg, amivel a 2020-as év legjobb vállalkozását jutalmazzák. A Nagydíjon kívül még további összesen nyolc kategóriában lehet jutalmat kapni. Az elismerések ünnepélyes átadására 2021 áprilisában kerül sor. A bírálóbizottság az innovációból 2020-ban elért eredmény, árbevétel és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, és társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli. A nevezés részleteiről további információt az www.innovacio.hu oldalon talál.

    81 éves Tom és Jerry

    Kedvenc macska-egér párosunk ma 81 éve szórakoztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt, ugyanis ezen a napon vetítették le az Egyesült Államokban a Tom és Jerry első epizódja. A torkos kisegér és az őt üldöző házi macska civódása sokaknak okozott kellemes perceket az elmúlt években.

    Érdekesség, hogy az első film után eredetileg nem készült volna több rész, de a Metro-Goldwyn-Mayer filmgyártó vállalathoz annyi levél érkezett, hogy a sorozatot készítettek belőle. A cicaharc olyan népszerű lett, hogy még a mai napig is készülnek kisebb részek, illetve egész estés filmek, a következőt márciusban mutatják be világszerte. A sorozat számos kitüntetést kapott, többek között a széria hét epizódja is Oscar-díjat kapott.

    Fotó: AFP

    Közlekedési kisokos

  • Augusztus 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.








  • Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás