RETRO RÁDIÓ

Egymásnak estek az anyák: Magánügy vagy a mindennapok része a szoptatás?





Az elmúlt évek egyik legmegosztóbb témája a nyilvános szoptatás. Egyre több sztár posztol szoptatós fotókat, de vajon mit mondanak azok, akik ellenzik ezt?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.08.
szoptatás pro-kontra viták

Te mit gondolsz a nyilvános szoptatásról?

„Akinek nem tetszik, ne nézzen oda”

Én most is rendszeresen szoptatom a picit nyilvános helyen, szerintem ez elkerülhetetlen. Nem értem, hogy másokat ez miért érint olyan mélyen, akinek nem tetszik, ne nézzen oda. A szoptatás egy természetes dolog, mégis sokan úgy tesznek, mintha valami szörnyűséget követnénk el. Mintha muszáj lenne elbújunk a mosdóba vagy egy sarokba. Ha egy kendőt magunkra terítünk, szinte semmi nem látszik. Nemrég a standon egy órán át szoptattam a kislányom, s közben egy rég nem látott ismerősömmel beszélgettem. A beszélgetés végén megkérdezte, hogy lehet, hogy a baba egyszer sem sírt fel. Kiderült, észre sem vette, hogy szoptatok, szóval erről ennyit – jelentette ki a nyolc hónapos Lili édesanyja, Anett.

Fotó: Shutterstock

„Ez magánügy”

A szoptatás csodás, de senki másra nem tartozik. Nem tudom elképzelni, hogy idegenek előtt csak úgy se szó, se beszéd előkapjam a mellem, pláne egy étteremben. Ez magánügy, meg lehet ezt oldani másképp is. A legtöbb helyen van baba-mama szoba, de körülbelül tíz perc alatt otthon is le lehet fejni, és cumisüvegbe tenni. Így senkinek nem okozok kellemetlenséget, magamnak és másoknak se. Csak az utóbbi időben lett ekkora divat a nyilvános szoptatás, pedig régen sokkal több gyerek volt egy családban és erre a célra kialakított helyiségek sem léteztek – mondta lapunknak a kétgyermekes édesanya, Emma.

Több sztár is támogatja

Itthon, és világszerte is rengeteg sztármami állt ki a nyilvános szoptatás mellett.

  • Szinetár Dóra énekesnő Instagramon azt írta: „Nagyon fontosnak gondolom, hogy ha valaki szeretné szoptatni a babáját, és ezt diszkréten meg tudja tenni, akkor ne kelljen erről lemondania mások prűdsége miatt, ugyanis a szoptatás az egyik legcsodálatosabb ajándék Anya és kisbabája közt”.
  • Fotó: Instagram

  • A világhírű modell Gisele Bündchen szépülés közben is gond nélkül szoptat.
  • Fotó: Instagram

  • Pink túrázás közben etette meg kisfiát, Jamesont
  • Fotó: Instagram

    5 tipp nyilvános szoptatáshoz

  • A megfelelő póz megtalálásához érdemes otthon, a tükör előtt gyakorolni.
  • Elengedhetetlen a kényelmes, lenge öltözék!
  • Egy könnyen kezelhető melltartó kincset ér!
  • Takarásképp használhatunk hordozókendőt, pelenkát, lepelt.
  • Olyan helyet érdemes választani, ahol kényelmesen le lehet ülni, van háttámla, és kicsit eldugottabb. Étteremben például fordulhatunk a fal felé is
  • Szoptatós flashmob is volt már

    2015-ben óriási felháborodást keltett, hogy a Nyugati téri McDonald's-ban nem engedtek szoptatni egy kismamát. Nem sokkal később a gyorsétteremben szoptatós flash-mobot szerveztek az édesanyák, vagyis 11 órakor mindenki egyszerre kezdte szoptatni a kisbabáját.

    Több a tápszeres csecsemő

    Az elmúlt években 57 százalékról 51 százalékra csökkent azoknak a csecsemőknek az aránya, akiket kizárólag szoptattak. Hat hónapos korára már csak a csecsemők 34 százaléka kap kizárólag anyatejet, ezzel párhuzamosan pedig 51 százalékról 55 százalékra nőtt a tápszert is kapó csecsemők aránya.

    Az anyatej hozzájárul a betegségek megelőzéséhez

    Az anyatej fontos tápanyagok mellett immunglobulinokat is tartalmaz, amelyek a csecsemőt védik a fertőzésekkel szemben. Kutatások szerint a megfelelő ideig anyatejjel táplált babáknál több betegségnek is lényegesen kisebb a kockázata. Ide sorolhatjuk az allergiás megbetegedéseket, a bélfertőzést, és a tüdőgyulladást is. Emellett az anyatejes táplálás az egészséges bélflóra kialakulásához is hozzájárul.





    Ezeket olvastad már?
    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    „Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    „Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás