RETRO RÁDIÓ

Olaszország perel: félmillió helyett csak 53 ezer Pfizer oltóanyagot kaptak

Pont abban az európai országban csúsznak a vakcinával, amit az elsők között vágott pofon a Covid.Megosztás
Szerző: metropol
2021.01.21. 15:40
késik

Az olasz kormány és a tartományok között közvetítő miniszter, Francesco Boccia bejelentette, hogy pert indíthatnak a Pfizer amerikai gyógyszergyártó ellen a koronavírus elleni vakcinák szállításának késedelme miatt – számol be az Ansa olasz hírügynökség alapján a Ripost.

Az olasz kormány azt követően helyezett kilátásba jogi lépéseket, hogy a Pfizer visszafogta a vakcinatermelését a belgiumi gyárának korszerűsítése miatt, így tervezettnél kevesebb oltóanyag jut el az EU-s tagállamokba. Az amerikai gyógyszeripari óriásvállalt bejelentését az AIFA olasz gyógyszerügynökség „nagyon aggasztónak” minősítette.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a hét első napjaira ígért csaknem félmillió adag oltóanyagot a Pfizer–BioNTech először 300 ezerre csökkentette, majd csupán 53 ezer dózist adott át.

A gyógyszergyártó a következő egy hét alatt ígérte az elmaradt szállítmányok pótlását

„Világosságot és tiszteletet követelünk hazánk iránt az európai megállapodásokkal kapcsolatban”- fogalmazott Francesco Boccia, aki hangsúlyozta, hogyha a jövőben bármennyi is hiányzik a szerződésben foglalt oltóanyagkészletből figyelmeztetés nélkül, akkor pert indítanak a gyártóval szemben.

Az oltóanyag-szállítmányok akadozásának hírére Olaszország 14 régiója leállította az oltási kampányát. Csak hat régió – Abruzzo, Basilicata, Marche, Molise, Umbria és Valle d'Aosta – folytatta az oltások tömeges beadását. Egyes régiókban elrendelték az oltásközpontokban a rendelkezésre álló Pfizer-készletek 30 százalékának félretételét annak érdekében, hogy ne lépjen fel sehol készlethiány, és a második dózist is gond nélkül beadhassák az érintetteknek.

Az ország gazdasági motorjának tartott, tízmilliós, egy éve gócpontnak számító és jelenleg is lezárt Lombardia új egészségügyi tanácsosa, Letizia Moratti új paraméterek bevezetését sürgette. Szerinte a vakcinákat nem kizárólag a régiók népsűrűsége alapján kellene szétosztani.

Ezeket olvastad már?
Szívszaggató: nem tudta megmenteni szerelmét a 15 éves diák

Szívszaggató: nem tudta megmenteni szerelmét a 15 éves diák

Egy hajléktalanszállón fedezték fel a harminc éve eltűnt férfit

Egy hajléktalanszállón fedezték fel a harminc éve eltűnt férfit

Megrázó eset: kalapáccsal verte halálra kutyáját egy férfi

Megrázó eset: kalapáccsal verte halálra kutyáját egy férfi

Egy sportpályán találtak rá a három napja eltűnt diáklány holttestére

Egy sportpályán találtak rá a három napja eltűnt diáklány holttestére

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás