Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, mit ünnepelünk ma és ki az a hatmillió áldozat, akikre ma világszerte emlékeznek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.27.
Január 27.

73 éve vásárolhatunk hangszalagokat

Szinte elképzelhetetlennek tűnik ma már, hogy pár gombnyomással ne hallgathatnánk meg bárhol, bármikor kedvenc zenéinket. Sokan azonban emlékszünk, hogy a digitalizált világunk előtt orsós magnók, kazetták és CD-k árasztották el a nappalinkat. Napra pontosan 73 évvel ezelőtt, ezen a napon adták el az első műsoros hangszalagot a világon, ami pillanatok alatt elérhetővé tette az emberek számára az otthoni szórakozást. A technikai újítás szinte forradalmat indított el, ugyanis pár éven belül megjelentek az otthoni magnókazetták és CD-k is

Kinek köszönhetjük az otthoni szórakozást?

1900. november 13-án szabadalmazták Valdemar Poulsen találmányát Hangjelek mágneses rögzítésének és visszajátszásának módszerei néven. Akkoriban még telegrafonnak néven futott a készülék. A mágnesszalagra történő rögzítés villamosjelekkel, elektromágneses úton történt.

A hangrögzítés evolúciója

Ma emlékezünk a Holokauszt áldozataira

2005-ben nyilvánította az ENSZ a mai napot a Nemzetközi Holokauszt emléknappá. Mint ismeretes, 1945 január 27-én érkeztek Auschwitzba a szovjet katonák szabadították fel a haláltábor utolsó 7500 foglyát. A második világháború alatt mintegy 6 millió európai zsidószármazású férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban és gettókban. Magyarországon január 18-án tartottak emléknapot a pesti gettó felszabadítása alkalmából, ahol a túlélők mellett körülbelül 3000 temetetlen halottat is találtak. A Holokauszt Emlékközpont a koronavírus okozta helyzet a Facebookon tart megemlékezést 16 órakor, a részvétel ingyenes.

2569269 27.01.1945 The Second World War of 1939-1945. Soviet troops liberate the prisoners of the Nazi concentration camp Auschwitz-Birkenau (Poland). Boris Ignatovich / Sputnik

Továbbra is egekben a benzin ára

Szomorú napra ébrednek holnap az autósok, ugyanis nem csökken egy hete a benzin ára. A 95-ös üzemanyag ára még mindig 386 Forint körül mozog, a gázolaj ára pedig már múlt héten átlépte a bűvös 400 forintos értékhatárt. Szakértők szerint a következő hetekben további emelkedés várható, ami azért is döbbenetes, mivel az üzemanyag árak az elmúlt tíz hónapban körülbelül 80 forinttal lettek drágábbak a koronavírus okozta túlkínálatból adódóan.

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Ady idézetek árasztják el ma a Facebookot

102 évvel ezelőtt, ezen a napon hunyt el a modern magyar költészet atyja, Ady Endre. Korának legkiemelkedőbb alkotója, nem csak verseivel, de újságcikkeivel és politikai szerepvállalásával is meghatározó személye volt a történelemnek. Hosszú évek szokás, hogy ezen a napon a legnagyobb közösségi oldalakat elárasztják a költészet kedvelői kedvenc Ady idézeteikkel.

Fotó: Közkincs/Székely Aladár

Durvulnak az éjjeli mínuszok

Egyre hidegebbek lesznek az éjszakák a héten. Ma már mínusz 5 fok körül voltak az éjjeli hajnali mínuszok, holnap még alacsonyabb lehet sötétedés után. A nappali hőmérséklet plusz 3-4 fok körül alakul. Az előrejelzések szerint a hét második felére esős idő várható, ám ha hihetünk a meteorológusoknak, akkor pár napra megint elfelejthetjük a mínuszokat, ugyanis éjszakánként is fagypont felett lesz a hőmérséklet.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Közlekedési kisokos

  • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Forgalmi okok miatt jelentősen változik az útvonala Csepel egyik legfontosabb járatának, a 152-es busznak. A járat terelve közlekedik, nem érinti a Kolozsvári utca megállót. A kertvárosi megállót az előtte illetve az utána következő állomástól érdemes megközelíteni. A változás január 29-e, péntek üzemzárásig várható.
  • Építkezés miatt több állomást nem érintenek a BKK járatai a XV. kerületben. A 125-ös, a 170-es és a 270-es autóbusz a Közvágóhíd tér és a Kovácsi Kálmán tér megállókat, a 124-es autóbusz a Közvágóhíd tér és az Esthajnal utca, a 950-es a Közvágóhíd tér, a Kovácsi Kálmán tér, az Árokhát út, a Székely Elek út, a Mélyfúró utca és a Csobogós utca megállót nem értini.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Top hírek









    Hírlevél-feliratkozás