Minden, amit a vakcináról tudni kell, itt van az ütemterv





December végén több százezer adag vakcina érkezhet Magyarországra, amelyet a védekezésben dolgozók kapnak. Ezután jövőre megkezdődhet a tömeges, ingyenes koronavírus-oltás, először azok kapnak, akik regisztráltak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.15.
védőoltás

Mindenképpen megéri regisztrálni, mert aki nem teszi, az csak később juthat hozzá az oltóanyaghoz.

Ingyenes és önkéntes lesz az oltás

Ha valaki már jelentkezett, de meggondolja magát, és mégsem szeretné beadatni, az gond nélkül visszavonhatja, hiszen az oltás önkéntes. Már egy hete lehet jelentkezni a koronavírus elleni ingyenes oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

(Fotó: Getty Images)

Hátrébb kerülhet a sorban, aki nem regisztrál

– A vakcinát nem a regisztráció sorrendjében adják majd be. Első körben a védekezésben részt vevőket fogják beoltani, hiszen a legfontosabb a kórházak működésének biztosítása – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

– Az egészségügyi dolgozóknak személyesen fogják felajánlani az oltás lehetőségét, de a lakossággal ezt képtelenség megtenni, ezért fontos a regisztráció. – Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre. De aki nem jelentkezik, nem tudjuk, hogy szeretné megkapni, és értelemszerűen hátrébb kerül a sorban - fejtette ki Rogán.

A lakosság tömeges oltására 2021-től kerülhet sor

– Magyarország 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le, többféle oltóanyagból - mondta az Operatív törzs tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegyészségügyi Központ osztályvezetője.

– Most úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinája kapja meg először az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a tömeges oltásra – tette hozzá a szakember aki szerint, még decemberben érkezhet oltóanyag hazánkba is, de a lakosság tömeges oltására 2021-től kerülhet sor.

Fotó: Facebook

A nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak

Több mint 2 millió nyugdíjasnak a kormány levélben is biztosít regisztrációt az oltásra. A posta már megkezdte az űrlapok kézbesítését, ez várhatón az év végéig tart. A levélben egy válaszboríték is van, melyben a kitöltött űrlapot ingyen küldhetik vissza. Nem baj, ha valaki az interneten és levélben is beküldi a regisztrációját, az adatok feldolgozása alatt összefésülik az igényeket.

429 ezer mintát vettek a célzott csoportos tesztelésen

Véget ért a kormányhivatalokban, járási hivatalokban, kormányablakokban dolgozók célzott ingyenes és önkéntes tesztelése. A harmadik héten 62 213 mintavétel volt, és 1,97 százalék volt a pozitív tesztek aránya – mondta György István államtitkár. - A kormányablakokban volt a legkevesebb fertőzött, 1,29 százalék. Ez is bizonyítja, hogy megfelelőek voltak az óvintézkedések – utalt a bevezetett időpont foglalásra, kihelyezett kézfertőtlenítőkre, a távolságtartásra az ügyfélfogadási irodákban. Az előző két hétben az egészségügyi és szociális intézmények, az óvodák, bölcsődék és iskolák dolgozóit vizsgálták. A három hét alatt 429 ezer tesztelést végeztek el.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás