Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, hol lehet segíteni a rászorulókon és milyen lezárások várhatók a Belvárosban?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.01.
ez lesz ma december 1. Budapest aktuális

Elindult a Mikulásgyár

Idén is kinyitja a kapuit a MikulásGyár. A koronavírus-járvány idején nem is lehetne fontosabb a karácsony előtti adakozás és odafigyelés az elesett embertársainkért. A program szervezői a korlátozó intézkedések miatt a korábbi színes programok helyett a gyűjtésre szeretnék felhívni a hangsúlyt a következő 20 napban. MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot, édességet vár adományként, amit a Magyar Posta segítségével juttatnak el a szegényeknek. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a rászorultaknak idén tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így, amennyiben lehetőségük van, hozzanak minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, olajat és édességet.

Fotó: Metropol

Hogyan és hol segíthet a rászorulókon?

  • A MikulásGyár 2020. december 1. és december 20. között tart nyitva, a Lurdy Házban 10.00-től 19.00 óráig.
  • Országos gyűjtőpontok az Auchan Magyarország áruházai: www.auchan.hu
  • Hivatalos MikulásGyár-gyűjtőpont a legtöbb magyar posta is.
  • Elstartolt a Cipősdoboz kampány is!

    A MikulásGyár mellett a Baptista Szeretetszolgálat az idei évben is meghirdette Cipősdoboz jótékonysági akcióját. A kampány lényeg, hogy a mosolyt csaljon több ezer hátrányos helyzetű gyerek arcára a szeretet ünnepén a következő módon: töltsön meg egy cipős dobozt játékkal, taneszközökkel, könyvekkel vagy higiéniai felszelésekkel. A tavalyi évhez hasonlóan virtuális cipős dobozt is vehetünk a rászoruló gyerekeknek. A részletek és a gyűjtőpontokat a www. ciposdoboz.hu weboldalon találják.

    Fotó: Facebook

    Lezárások és terelések a Széchényi István téren

    A következő két napban komolyan átalakul Budapest közlekedése a holnap esti Fradi-Barcelona meccs miatt. Ma reggel 8 órától csütörtök 1 óráig tilos lesz megállni az V. kerület, Széchenyi István téren, a Mérleg utca és a Zrínyi utca között valamint az MTA főbejárata előtti nagy parkoló teljes területén. Ugyanitt ma délután 5 órától szintén csütörtök 1-ig szakaszos lezárásokra lehet számítani a Széchenyi István téren, a Mérleg utca és a Zrínyi utca között.

    Fotó: MTVA/Váli Miklós

    Mától nem vehet jegyet több Volánbuszon

    Fontos lépésre szánta el magát a Volánbusz a koronavírus elleni küzdelemben. A távolsági buszokat üzemeltető társaság szeretné minimalizálni a személyes érintkezést a buszokon, ezért mától a következő városokban nem lehet jegyet venni a sofőröktől: Baja, Barcs, Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Győr, Harkány, Hévíz, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Kisvárda, Lenti, Marcali, Miskolc, Nagyatád, Nyíregyháza, Salgótarján, Sopron, Szeged, Szolnok és Szombathely

    Budapest, 2014. május 6.
    Helyközi járatokon közlekedõ autóbuszok várnak indulásra Kelenföldön, az Etele téri Volán Buszpályaudvaron.
    MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
    ***************************
    Kedves Felhasználó!
    Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

    Ma van az AIDS-világnapja

    Világszerte ma hívják fel a figyelmet a AIDS-elleni küzdelem fontosságára. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint tavaly 136.000-el nőtt a HIV-fertőzöttek száma Európában. Szakemberek a biztonságos szex mellett a rendszeres szűrésre kívánják felhívni a figyelmet, mivel a korai felismerés és kezelést hozzájárulhat a fertőzés terjedésének lassításához.

    Fotó: Shutterstock

     

    HIV-szűrőállomások Budapesten

  • Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat, XI. kerület Karolina út 35b
  • Országos Epidemiológiai Központ, IX. kerület Albert Flórián út 2-6.
  • Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Országos STD Centrum, VIII. kerület Mária u. 41.
  • Közlekedési kisokos

  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Rengeteg autóbusz megállót helyeztek át Budán, miután lezárták a Várfok utcát. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • December 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Felújítás miatt a csepeli HÉV rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.








  • Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás