Müller Cecília: Az új mutáns törzs nincs jelen Magyarországon!





Az új mutáns törzs, amelyet először a britek azonosítottak, nem veszélyesebb az eddig ismert vírusnál. A vírus új törzse hazánkban még nem jelent meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.30.
operatív törzs

Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerdai tájékoztatón elmondta, a járványkezelés legkedvezőbb híre, hogy reggel 70 ezer vakcina érkezett, ez további 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. A COVID-osztályokon dolgozók közül már sokakat beoltottak. Először 5 helyen kezdtük az oltást, 10 ezer adaggal, a mai naptól 21-re bővül az oltóhelyek száma - emelte ki.

„Az oltóanyag biztonságos, köszönet azoknak, akik bizalmat szavaztak neki” - mondta Müller Cecília (Fotó: Metropol)

Továbbra is várják a jelentkezőket az oltásra

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy már közel 600 ezren regisztráltak az oltásra. 462 ezren a honlapon, 136 ezer nyugdíjas pedig levélben. Aki még nem küldte vissza a levelét, az a jövőben is megteheti. Szigorú rendje van a védőoltás beadásának. Aki jelentkezik, annak ki kell töltenie egy kérdőívet, majd az oltóorvos dönt a vakcina beadásáról. „Az oltóanyag biztonságos, köszönet azoknak, akik bizalmat szavaztak neki” - tette hozzá Müller Cecília.

Kedvezőbbek az adatok

A reggeli adatok alapján 1972 személynél mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 319 543 főre nőtt Magyarországon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 137, többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 9429 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 144 234. A napokban Debrecenben és Kaposváron mutatnak növekvő tendenciát a szennyvízminták. „Összességében már több van mögöttünk, mint előttünk” - mutatott rá az országos tiszti főorvos.

Közel 3500-an már megkapták az oltást

A mostani oltásnak van előzménye, mert a SARS1 és a MERS-járvány idején sok kutatómunkát végeztek, tehát nem igaz, hogy a semmiből fejlesztették ki most a COVID-vakcinát. Müller Cecília külön köszönetet mondott Karikó Katalinnak, aki részt vett az oltás fejlesztésében. Mint mondta, minden védőoltásnak van mellékhatása, de ezek enyhék, pl. izomfájdalom, bőrpír és maguktól elmúlnak. Nagyon ritkán fordul elő allergiás reakció, de erre is felkészültek az oltóhelyek, helyben ezt lehet kezelni. 3489 embert oltottak be az első 4 napon.

Továbbra is az idősek vannak a legnagyobb veszélyben

A koronavírus elsősorban az idős betegek közül szedi halálos áldozatait, de ritkán fiatal életet is követel, még ritkábban pedig egészségesekét is. A járvány kezdete óta csupán a halálesetek 3 százalékánál nem találtak valamilyen krónikus betegséget.

Nálunk még nem jelent meg a vírus gyorsabban terjedő mutációja

Az új mutáns törzs, amelyet először a britek azonosítottak, nem veszélyesebb az eddig ismert vírusnál - szögezte le Müller Cecília. Hozzátette: Bár gyorsabban terjed, de nem okoz súlyosabb tüneteket. Magyarország folyamatosan elemzi a mintákat, de ezek alapján a vírus új törzse hazánkban még nem jelent meg.

A rendőrség is segíti a védekezést

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, 226 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályának figyelmen kívül hagyása miatt. 92 személyt figyelmeztettek, 41-el szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 61-el szemben szabálysértési feljelentést tettek. Tegnap egy üzletet zártak be a szabályok megsértése miatt, így összesen 105-re emelkedett ez a szám. Az elmúlt 24 órában 324-en szegték meg a kijárási tilalmat, ketten kutyasétáltatás miatt. Összesen 18 705 személlyel szemben intézkedtek már.





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás