Az év rejtély: valóra vált a legendás sci-fi vagy valakik nagyon ráérnek?





Az Egyesült Államokban és Romániában is feltűnt a 2001. Űrodüsszeia legendás oszlopa, ami az idegenek megfigyelésre használt eszköze volt Arthur C. Clarke és Stanley Kubrick mozijában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.05.
megmagyarázhatatlan

Rejtélyes monolit fémobjektumra bukkant egy állatszámláló helikopter az Egyesült Államokbeli utah-i sivatagban. Miután eltűnt, rögtön feltűnt Romániában, majd Kaliforniában. Egyelőre nem tudni, kik állnak a 2001. Űrodüsszeiát idéző építmények felállítása és eltűntetése mögött.

Vadjuhokat számoltak a magasból a vadőrök Utah állam délkeleti, kieső részén, amikor szokatlan tárgyra lettek figyelmesek, mely a vörös sziklák között bukkant fel november 18-án. A 3,6 méter magas tárgyon semmilyen jelzést nem találtak. A korszakalkotó műként fennmaradt 2001: Űrodüsszeia című, 1968-as Stanley Kubrick-filmben idegen civilizáció üzenetét hordozza egy fekete monolit tárgy, amire kísértetiesen hasonlított az első megjelent monolit. Rögtön meg is jelentek a turisták és rajongók.

Emberek vitték el, de ki hozta? (fotó: Reuters)

Tim Slane Reddit-felhasználó, aki a koordinátákat közzétette, elmondta, hogy a helikopter repülési útvonalát követte, amíg el nem tűnt a radarról. Ezt úgy értelmezte, hogy itt szállhatott le. Ezután a térképen keresni kezdte a nyilvánosságra hozott fotókon és videókon látható tájat, és rá is talált egy kanyonra, ami felülről megfelelőnek tűnt. A kanyonban jól kivehető volt egy hosszú, keskeny árnyék, amely a 2015-ös műholdfelvételeken még nincsen, de a 2016-osokon már feltűnik.

„Azonnal tudtam, hogy amint a helymeghatározás megjelenik az interneten, az emberek odamennek. Kaptam pár dühös üzenetet, amiért kiposztoltam a koordinátákat. Ha én nem találom meg, másnak biztos sikerült volna” - mondta Slane.

Az eltűnése a filmbélihez képest már kevésbé misztikus, egy szemtanú szerint négy férfi darabolta fel és vitte el pár nappal később a fémoszlopot. Ross Bernards coloradói fotós a helyi televíziónak nyilatkozva közölte, hogy miután a fémoszlop nagy robajjal feldőlt, az egyik férfi azt mondta: „ezért nem szabad szemetet hátra hagyni a sivatagban”. A négy fős brigád darabokra törte a szerkezetet, felpakolta és elment. „Miközben pakolták és elsétáltak, azt mondták, ne hagyjunk nyomot” - idézte fel Bernards, akinek csapata meg is örökítette a történéseket.

A sztori itt nem ért véget

Tőlünk nem is oly távol (Fotó: Reuters)

Nem Utah az egyetlen hely, ahol rejtélyes monolit tűnt fel: Észak-Romániában egy hasonló fémépítmény felbukkanásáról és eltűnéséről számoltak be pont aznap, mikor a utahi eltűnt. A keleti szomszédunknál megjelent monolit mérete és alakja majdnem teljesen megegyezett a tengerentúliéval. A Karácsonkőhöz közeli dombon landolt oszlopon körkörös rajzok fedezhetőek fel. De mielőtt sokan szemügyre vehették volna, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt.

Vissza az USA-ba

Mondanunk sem kell, jött a következő észlelés. December 3-án egy kaliforniai hegyre „költözött” az oszlop. Ránézésre ez is olyan, mint elődei, de az biztos, hogy rövidebb életű. 24 óra leforgása alatt ugyanis már el is tűntették. A jelentések szerint vandálok döntötték le a monolitot, helyén pedig fakeresztet hagytak. Tettüket élőben közvetítették a neten.

A cikk publikálása előtt nem sokkal jött a hír Pittsburghből, hogy egy fényes oszlop jelent meg az egyik forgalmas utcán. Úgy sejtjük, ezzel még koránt sincs vége...

Pittsburgh a legújabb helyszín (fotó: REUTERS/Maranie Staab)

 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás