RETRO RÁDIÓ

Szigor vagy enyhítés jön? Mi lesz a karácsonnyal?

Szigorítsunk vagy enyhítsünk karácsony előtt? Egész Európában ezzel a dilemmával küzdenek. Metropol-körkép.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.26.
koronavírus Európa-körkép

AUSZTRIA: December 6-ig nappal is kitették a “zárva” táblát

November 17-től egész napos kijárási korlátozás van érvényben Ausztriában, ami egészen december 6-ig tart. Az üzletek bezártak, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, a benzinkutak, bankok, postahivatalok, dohányboltok. Utcára csak az mehet, aki nem tudja otthonról végezni a munkáját és erről igazolása van. Az osztrák kormány úgy döntött, december 7-től országos tesztelésbe kezdenek. Elsőként a tanárokat, egészségügyi és szociális dolgozókat fogják letesztelni antigén gyorstesztekkel, majd az egész lakosságot, még karácsony előtt.

Fotó: AFP

NAGY-BRITANNIA: Hamarosan újra nyitnak

Miközben a brit sajtó arról cikkezik, hogy a karácsonyi lazítás miatt fog jönni a járvány harmadik hulláma, a kormány azt tervezi, hogy december 2-től enyhítenek a szigoron. Addig kijárási korlátozás van érvényben, az alapvető élelmiszereket árusító szupermarketek kivételével bezártak az üzletek, a tornatermek, mozik, színházak. Az otthonát mindenki csak testmozgás és munkába járás miatt hagyhatja el, utóbbit csak akkor, ha a home office semmiképp nem megoldható. Az iskolák és egyetemek a kijárási korlátozás alatt is működnek.

Fotó: Getty Images

FRANCIAORSZÁG: Szombattól enyhítenek, de januárig tilosak a nagy rendezvények

Szombattól újranyithatnak az október 30-án bezárásra kényszerült boltok, és a templomok is, ahova maximum 30 hívő mehet egyszerre. A szakértők úgy vélik, hogy a franciák túlvannak a második hullám tetőzésén. A lakhelyelhagyási tilalmat december 15-én tervezi megszüntetni a francia kormány, de aznap este 9 órától reggel 7 óráig éjszakai kijárási tilalom lép életbe január 20-ig. December 24. és 31. között az év végi ünnepekre való tekintettel nem lesz kijárási korlátozás az esti órákban sem, tilos lesz viszont nagyobb rendezvényeket szervezni. A színházak, a mozik és a múzeumok is megnyithatnak december 15-én, de a vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek csak januárban. A középiskolákban január 20-tól már nem csak kis csoportokban, hanem teljes osztályokkal folytatódhat a tanítás, az egyetemek két héttel később nyithatnak újra.

MTI/AP/Thibault Camus

NÉMETORSZÁG: Most szigorítás, közvetlenül karácsony előtt lazítás

A korábbi tervekkel ellentétben december eleje helyett december 20.-tól kezdődhet Németországban a korlátozások fokozatos visszavonása. Addig azonban nemhogy lazítások, hanem szigorítások léphetnek életbe, főleg a maszkviseléssel kapcsolatban. Az országban csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, bezártak minden kulturális intézményt. De továbbra is működödnek az iskolák, a legtöbb szolgáltatás, a kis-, és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

Fotó: AFP

SZLOVÉNIA: Teljesen bezártak, milliós pénzbüntetések jönnek

A szigorú intézkedések ellenére sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában, ezért durvább bírságokat szabnak ki. A javaslat szerint 1500 eurótól (közel 540 ezer Ft-tól) 15 000 euróig (közel 5 és fél millió Ft-ig) terjedő pénzbírsággal büntetik, akik a gyülekezési tilalom megsértésére buzdítanak. Az országban szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van. Kötelező a maszk mindenütt. Zárva tartanak az óvodák, iskolák, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Fotó: Getty Images

Röviden:

 • A csehek 16 millió fő beoltására készülnek, ennyi vakcinát szeretnének venni az elsőként engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagból.
 • Japán és Kína november végétől ismét engedélyezi a kölcsönös üzleti utakat
 • Egy észak-lengyelországi nyérctelepen is felbukkant a koronavírus. Ez az első eset, hogy Lengyelországban kimutatták az emberek között is terjedő koronavírust tenyésztett állatoknál.
 • A horvát fővárosban megkezdték a lakosság tömeges tesztelését, az eredmények alapján 1200 tesztből minden harmadik pozitív.
 • Meghosszabbítják a kijárási tilalmat Montenegróban tegnap óta már 19 órától érvényes a kijárási tilalom, ezzel együtt a vendéglátóhelyeknek legkésőbb 18 órakor zárnak.
 • Ezeket olvastad már?
  Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

  Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

  Sokkoló tragédia: orosz rulettet játszott, agyon lőtte magát egy 15 éves fiú Nagyatádon

  Sokkoló tragédia: orosz rulettet játszott, agyon lőtte magát egy 15 éves fiú Nagyatádon

  A világ legszerencsésebb utasát gázolta el a váci gyors – ezek a férfi sérülései

  A világ legszerencsésebb utasát gázolta el a váci gyors – ezek a férfi sérülései

  Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte

  Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél-feliratkozás