RETRO RÁDIÓ

Gyorsabban juthatunk hozzá a vakcinákhoz





A magyar kormány, az emberek egészségének és életének védelmében egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok behozatalát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.12.
covid-19 kormány vakcina védekezés

A koronavírus-járvány egész Európában rendkívüli helyzetet teremtett, egyre több a beteg. Megnyugtató megoldást a szabályok betartása mellett, a vakcina jelenthet majd, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök is többször hangsúlyozott korábban. Ezért a kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni a magyar emberek számára. Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás.

Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina – írja Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az EU szabályai alapján az EU-tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában. Fontos, hogy ha elkészül az oltóanyag, annak a Magyarországra történő behozatala ne ütközzön bürokratikus akadályba és több hónapos késedelembe. Ezért a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a vakcina, illetve a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzését.

A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal.

Fotó: Shutterstock

Az orosz vakcina lehet a befutó

Szijjártó Péter Külügyminiszter elmondta, hogy a Szputnyik nevű vakcina most kapta meg félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. Kiemelte: ez Magyarország számára jó hír, mert a magyar kormány ennek beszerzéséről előrehaladott tárgyalásokat folytat. Másfél héten belül érkezik a minta, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak vethetnek alá. Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagymennyiségű szállítások - mondta. Szerdán megállapodtak Oroszországgal, hogy a magyarországi engedélyezéshez szükséges dokumentációt az orosz fél legkésőbb csütörtök estig összeállítja és eljuttatja Budapestre. A miniszter azt is elmondta, hogy még szerdán megszülethet az a szabályozás, amelynek értelmében ki lehet majd adni egy „vészhelyzeti”, ideiglenesen 6 hónapra szóló importengedélyt.





Ezeket olvastad már?
Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás