Felkészültebb az egészségügy a második hullámban





Minden lényeges információ a kormány legújabb intézkedéseiről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.12.
intézkedések Kormányinfó védekezés koronavírus-járvány Gulyás Gergely

– Lényegesen alacsonyabb volt a magyar fertőzötti szám, mint az osztrák, amikor ugyanazokat az intézkedéseket bevezette a kabinet - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. – A második hullám súlyosabb, de az ország felkészültebb, mint az első hullám idején. A miniszter szerint mind a lélegeztetőgép, mind a kórházi ágyakat tekintve európai szinten is jól áll az ország. Az egészségügy állja a sarat, és ennek fényében hoznak döntéseket. Számtalan olyan ország van, ahol nem bírta a nyomást a rendszer - tette hozzá. Az ápolók és orvosok mindent megtesznek.

Gulyás Gergely említést tett a szabályok betartásának fontosságáról is. – Egy rendkívüli helyzetben vagyunk, és 30 éve most kellett másodjára rendkívüli jogrendet hirdetni. Mindenki türelemmel viseltessen, mivel a kormánynak is gyors választ kell adni, de a szabályok összességében világosak. Nehéz ezeknek a szabályoknak a betartása, de a kormány abban bízik, ha 30 napig sikerül ezeket betartani, akkor egy sokkal jobb időszak következik – mondta tárcavezető. Majd kiemelte: Magyarország mindent hogy az ország a járványügyi helyzetre felkészüljön.


Fotó:MTI/Illyés Tibor

Az Országgyűlésnek dolgoznia kell

– A rendkívüli jogrend során az Országgyűlés ellenőrizni tudja a kormányt. A munkavállalást nem korlátozzák a mostani szabályok, így az Országgyűlésnek is dolgoznia kell, és rendes törvényalkotási munkát kell végeznie - jelentette ki Gulyás Gergely. A választási törvény is említésre került a a tájékoztatón, ahol Gulyás közölte, a választási törvény módosításáról azt mondta, hogy annak semmi köze nincs az ellenzéki pártok indulásához. Az ellenzék, vagy egy, vagy két listával indul majd, így a mostani módosítás nem érinti őket. Szerinte az, hogy 106 körzetből 50 körzetben 500 aláírást összegyűjtsön egy párt, az megfelelő mérték, hogy az országos listaállítással járó pénzt megkapják. Összesen 25 ezer aláírás kell egy országos listához.

6,5 millió vakcina érkezhet az uniótól

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy minden iskolai dolgozót tesztelnek. – Magyarország 6,5 millió vakcinára tarthat igényt az uniótól az eddig megkötött szerződés alapján. A kormány mindezek mellett megpróbál más oltóanyagokat is beszerezni, amelyek alkalmasak a védekezésre – mondta a miniszter. Egy másik kérdésre reagálva Gulyás elmondta, a kormány mindig meghozza azokat az intézkedéseket, amik a vírus terjedésével szükségesek. Szólt arról is, hogy az intenzív kapacitás 4072 ágy Magyarországon.

Vállalhatnak másodállást az orvosok

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az orvosok jogállását rendeletekben rendezi majd a kabinet, és ezeknek a szabályoknak a kialakításában is részt vesz majd az orvosi kamara. Az új jogviszonyban a betegek és a kórházak is joggal várják el, hogy az idejük jelentős részét a kórházakban töltsék, de lesz lehetőség másodállásra is – jelentette ki Gulyás.

Le kellene mondania Korózs Lajosnak

A Korózs-ügyről Gulyás elmondta, hogy sehol a világon nem lehetne vitát nyitni arról, hogyha egy egészségügyi válsághelyzetben az egészségügyi bizottság vezetője kamuvideót gyárt, akkor le kéne mondania. Semmilyen hitelessége nincs egy ilyen parlamenti képviselőnek, és érthetetlen, hogy az ellenzék, miért nem jelöl más embert.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás