Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, miben változik a MÁV menetrend és melyik Oscar-díjas színésznő ijesztget a mozikban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.05.
ez lesz ma

Mától borul a MÁV menetrend

Számos főbb útvonalon pótlóbuszokra és járatkimaradásokra kell számítani.

Jelentősen megváltozik a MÁV menetrend a mai naptól. A változások több főbb vasúti vonalat érintenek. A hétvégén azonban még több járatkimaradásra és pótlóbuszra kell számítani az ingázóknak és a vidékre utazóknak, így érdemes lesz mindenkinek előre megtervezni az utazását az érintett városokba.

Fotó: MTVA/ Róka László

  • -Munkanapokon a Szolnokról 5:40-kor induló gyorsított vonat Zuglóig közlekedik. A Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat a Nyugati pályaudvarra érkezik. Zuglóból indul 17:34-kor Szolnokra egy gyorsított vonat ma estig.
  • -A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon december 12-ig módosult a menetrend az észak-balatoni vasútvonal Szabadbattyán és Balatonfüred között. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve egyes éjszakákon Székesfehérvár és Aszófő között pótlóbuszokkal kell utazni.
  • -Szombaton és vasárnap a Nyugati pályaudvarra Vácra és Szobra 8:15-kor, 10:15-kor, 12:15-kor, 14.15-kor, 16:15-kor, 18:15-kor, 19:15-kor és 20:15-kor, a Vácról a Nyugatiba 9:02-kor, 11:02-kor, 13:02-kor, 15:02-kor, a Szobról a Nyugatiba 16:30-kor és 18:30-kor induló vonat nem közlekedik.
  • A szobi vonal karbantartása miatt a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon is módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok péntektől vasárnapig.
  • -A Budapest–Vác–Szob vonalon péntektől vasárnapig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartás miatt. November 7-én a Szobról a Nyugati pályaudvarra 5 órakor, Vácról a Nyugatiba 6:32-kor és 7:32-kor induló vonat nem közlekedik.
  • -A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon november 7-én,szombaton egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek műszaki munkák miatt. Az InterCity vonatok helyett pótlóbuszokkal kell utazni Pincehely és Dombóvár, az S40-es személyvonatok helyett Szakály-Hőgyész és Kurd között.
  •  

    Mától sűrűsödnek a BKK járatok

    A tegnap éjfélkor életbe lépett szigorú járványügyi rendeletet követően a mai naptól kezdve még sűrűbben járnak a BKK járatai. A cél a csúcsidőkben kialakuló tömeg elosztása, ezzel csökkentve a koronavírus terjedésének az esélyét. A Budapesti Közlekedési Központ hozzátette: mindent megtesz azért hogy segítse a koronavírus-járvány elleni védekezést, hogy a budapestiek a járványügyi ajánlások betartását szem előtt tartva utazhassanak.

    Fotó: Magyar Nemzet/ Bach Máté

    Pálinka party

    Több mint 400 ital közül ma délután derül ki, kinek a pálinkája lesz az év legjobbja a 2020. évi Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen. Hazánk egyedülálló italát számtalan gyümölcsfajtából készítik országszerte, ám kevesen tudják, milyen is az igazán jó pálinka.

    Fotó: Észak-Magyarország

    Pálinka-kalauz

  • -Érezni kell a gyümölcsöt, cefreszag esetén rossz minőségű az ital.
  • -A minőségnek ára van, az olcsó pálinka mindig gyanús.
  • -Nem érdemes sokáig tárolni, ugyanis a borral ellentétben nem érik az idővel.
  • -Nemzeti italunkat 18 Celsius-fokon érdemes fogyasztani.
  • -Érdemes kísérletezni, a gyümölcspálinkák mellett egyre több helyen készítenek zöldségekből, például céklából vagy zellerből.
  • Banya lett a hercegnő

    Gonosz boszorkaként riogatja mától a gyerekeket a mozivásznon Anne Hathaway. A Neveletlen hercegnő Oscar-díjas sztárja a Boszorkányok című családi filmben olyan partnerek mellett tűnik fel, mint Chris Rock vagy Octavia Spencer. Fontos, hogy a mozizni vágyók a járvány idején különös körültekintéssel legyenek a teremben ülőkre, betartva a szájmaszk- és kötelező távolságtartási szabályokat.

    Fotó: Northfoto

     

    Hamarosan visszakapják az utasok a 24-es villamost, a Várbusz továbbra is kerül.

  • Terelve közlekedik a 16-os, a 116-os és a 16A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat péntek hajnali 4:00-ig, nem érintve a Széll Kálmán tér M és a Mátray utca megállókat. A buszok a Várfok utcai végállomásuk helyett a Széll Kálmán téren a Margit körúton, a nagykörúti villamosok felszállóhelye mellől indulnak a Budai vár felé.
  • Végig jár Kőbánya Kispest és Nagyvárad tér között felújított M3-as metró november 6-ig. A járat azonban továbbiakban sem áll meg a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed, a Ferenciek tere és az Arany János utca megállóknál, hanem megállás nélkül áthalad. A 9-es és az M30-as autóbusz, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszokat ajánljuk.
  • Közúti építkezés miatt teljesen más útvonalon közlekedik a 21-es autóbusz november 15-ig. A járat mindkét irányban az újonnan kiépített útvonalon, az Eötvös úton át közlekedik, ezért a Normafa megállót nem érinti. A 21A és 212-es autóbusz járatok továbbra is kiszolgálják a kimaradó megállóhelyet.
  • Péntek üzemzárásig nem jár a Soroksári úton a 24-es villamos. A járat a Haller utca és a Közvágóhíd H közötti megállóit nem érinti november 6-ig. A kimaradt szakaszon a 223M, a 23-as, a 23E, az 54-es és az 55-ös buszok igénybevételét ajánljuk, a járat a Haller utca és a Keleti pályaudvar között a szokásos menetrend szerint járnak.
  • Építkezés miatt terelve közlekedik a 133E autóbusz, nem érintve a Szent Gellért tér - Műegyetem M megállót Újpalota, Nyírpalota út felé. A járat a Bartók Béla úton a 7-es autóbusz Szent Gellért tér - Műegyetem M megállójában áll meg. A BKK egyelőre nem tudja, meddig tartanak a felújítási munkálatok.








  • Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás