RETRO RÁDIÓ

Depressziós hullámot hozott a koronavírus: duplaannyi nyugtató fogy





Egyre nehezebben bírjuk a vírushelyzetet és a bezártságot, főleg, ahogy közeleg a karácsony... Az orvosok félreverik a vészharangot: sajnos egyre többen nyúlnak kedélyjavítókhoz és nyugatókhoz: dupla mennyiségű Xanax és Frontin fogy, mint máskor!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.11.16.
hatalmas nyomás járvány nyugtató lelki gondok

Talán utoljára a háborúban éltek ilyen nyomás alatt az emberek, mint most. A járvány és a korlátozások teljesen felborították életünket. Félünk a járványtól és attól, hogy megmarad-e a munkánk, pénzügyileg túléljük-e ezt az időszakot. Nem ölelhetjük meg idős szeretteinket, nem tudunk sehol kikapcsolódni, és ez lehet, hogy karácsonyig is így marad...

Duplaannyi kedélyjavító és nyugtató fogy

Nem véletlen, hogy október közepe óta nagyobb mennyiségben fogynak a nyugtató és kedélyjavító gyógyszerek. - Kétszer annyi nyugtató fogy. Ezek közül is a Xanax és a Frontin a legnépszerűbb, de a vény nélkül kapható nyugtatók gyógynövényes „nyugibogyókból”, stresszoldókból és kedélyjavítókból is jóval többet vásárolnak nálunk. Volt olyan nap, hogy ki is fogytunk, azóta nagyobb mennyiségben rendelünk - magyarázta Gyöngyi, az egyik budapesti gyógyszertár eladója, aki azt tanácsolja: semmiképp ne szedjünk orvosi javaslat nélkül ilyen szereket! Ha gondjaink vannak, inkább forduljunk szakemberhez!

- Sokkal többet kell most felírnom ilyen készítményekből a pácienseknek, nagyjából másfél-kétszer annyit. A túlhajszolt orvosok sajnos kevesebbet tudnak a betegek lelkével foglalkozni, így előfordul, hogy gyógyszerfelírással próbálják meg áthidalni a lelki eredetű bajokat. De fontos tudni, hogy a készítmények mértéktelen szedése nem oldja meg a problémát - mondta dr. Bense Tamás háziorvos, aki azt tanácsolja: gyógyszerek helyett inkább mozogjunk valamit, vagy fogyasszunk gyógyteákat!

Semmiképp ne szedjünk orvosi javaslat nélkül ilyen nyugtatókat! (Fotó: Pixabay)

A diákok se bírják az otthoni feszültséget

A középiskolások újra otthonról folytatják a tanévet, és a barátaikkal sem tudnak találkozni, szórakozni. - Nekik rendkívül nehéz ez a helyzet, hiszen a kamaszok számára különösen fontos, hogy a kortársaikkal tudjanak együtt lenni. Ez az az időszak, amikor a legkevésbé szeretnének otthon lenni, most mégis erre vannak kényszerítve, emiatt bennük is nagy a feszültség - mondta Krizbai Terézia iskolapszichológus, aki szerint a szülőkkel való konfliktusok viselik meg legjobban a kamaszok lelkét.

- A szülők is feszültebbek, ingerültebbek, és így, hogy mindenki otthon van, kijönnek olyan konfliktusok és problémák, amik korábban a szőnyeg alá lettek söpörve. Most viszont nem tudunk hova menekülni a gondok elől. A diákok nem találják a közös hangot a szüleikkel, a szülők egy része pedig képtelen a házastársával viták nélkül együtt élni, ami szintén hatással van a gyerekre. A végzősökön különösen nagy a nyomás, aggódnak, hogy tudnak felkészülni az érettségire, és az elmaradt szalagavatók miatt is csalódottak - tette hozzá a szakember.

A szülők közti konfliktus a kamaszokat is megviseli (Fotó: Shutterstock)

Depressziós hullám söpör végig a társadalmon

- A vírustól való félelem, bizonytalanság és a korlátozások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek hatalmas nyomás alatt vannak, amivel sokan már nem tudnak megbírkózni - kezdte a Metropolnak Horgas Judit, a DélUtán Alapítvány munkatársa, aki a szervezettel közösen nyújt ingyenes lelkisegély szolgálatot a 40 év felettieknek telefonon, 40 év alatt pedig chaten és emailben. - Tavasszal megnőtt a segítséget kérők száma. Sokan kerestek fel minket, hogy megosszák velünk a járvány okozta problémáikat. De most ez kevésbé jellemző. Depressziós hullám söpör végig a társadalmon, az emberek befordultak és magukban őrlődnek a gondjaikkal. Ráadásul hamarosan itt a karácsony, amit előreláthatólag nem tudunk a megszokott módon megünnepelni. Az időseket viseli meg ez a legjobban, hiszen ilyenkor mindig összegyűlik a nagy család, de idén sokan töltik majd magányosan az ünnepeket, főleg, akiknek a szerettei külföldön élnek - mondta a szakember. A középkorúak a megélhetésüket és a munkahelyüket féltik leginkább, a fiataloknál pedig a szociális élet, emberi kapcsolatok hiánya és a jövőtől való félelem okoz szorongást.

Ha bárkinek segítségre van szüksége, bizalommal fordulhat a DélUtán Alapítvány munkatársaihoz, akik az év minden napján 18 és 21 óra között 0680 200 866 telefonszámon, chaten vagy a [email protected] címen várják a megkereséseket.

Az egészségügyi dolgozóknak is van segítség

A járvány alatt a legnagyobb teher az egészségügyi dolgozókra hárul, akik erejükön felül látják el a betegeket. Számukra is létrejött egy lelkisegély vonal. A Call for Help önkéntesei a 06 1 770 7333 – as ingyenesen hívható számon a nap 24 órájában várják mindazok hívását, akik a betegellátás során fáradtnak, lehangoltnak, kiégettnek érzik magukat.

Az egészségügyi dolgozók számára is elérhető az ingyenes lelkisegély szoglálat (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)




Ezeket olvastad már?
Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Nem 8, 48 ezer hektár!

Nem 8, 48 ezer hektár!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás