Kisokos: Még nem kapcsolták be a távfűtést! Mit tegyek?





A hűvösebb időjárás megérkeztével egyre többen panaszkodnak arra, hogy hideg van a lakásukban, de még nem indult el a távfűtésük, így sokan tehetetlennek érzik magukat. A Metropol Weisz Gábor Miklóst, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatóját kérdeztük, aki részletesen elmagyarázta, hogyan működik egy társasházban a távfűtés.



Megosztás
Szerző: Katona Diána
Létrehozva: 2020.10.07.
fűtési szezon

Mikor kezdenek el fűteni egy távfűtéses lakásban?

Fontos kiindulásipont, hogy az ilyen ingatlanokban egy a távhő szolgáltatóval egyeztetett időpontban kezdődik minden évben a fűtés, attól függetlenül, hogy éppen milyen hőmérséklet van odakint.

A fűtési szezon szeptember 15.-én egy felkészülési időszak kezdődik, ami október 15.-én zárul le, hiszen akkor már mindenhol el kell, hogy induljon a szolgáltatás. A két megadott dátum között a lakóházak közgyűlései választanak egy pontos dátumot, ami bekerül a szerződésbe és onnantól minden évben pontosan azon a napon kezdődik náluk a távhő ellátás.

Fotó: Shutterstock

Mit tehetünk, ha túl korai vagy kései a megbeszélt dátum?

  • A megoldás ebben az esetben sajnos nem túl egyszerű, hiszen a lakók közössége osztottan fizet egy bizonyos alap összeget onnantól, hogy a fűtés megkezdődik.
  • Ez pedig azt jelenti, hogy az is fizet, aki még nem is használja a szolgáltatást. A közösen fizetett összeg több részletből áll. Az egyiket csak a tényleg használók, a másikat pedig az egész ház fizeti onnantól, hogy bekapcsolták a távhőt a házban. Ezek miatt viszont nehezen egyeztethető a bekapcsolás pontos ideje.
  • A lakóházakban pont emiatt csak közgyűlés dönthet az időpont változtatásáról, ami sok esetben már késői változtatással járna, hiszen körülbelül 16 napba telhet, amig elkészül az érvényes közgyűlési jegyzőkönyv.
  • Hogyan lehet időpontot változtatni?

    Az időpontot egyszer lehet díjtalanul eltolni, vagy előrébb hozni, de ehhez mindenképpen lakossági többség szükséges. Az ezt követő változások már fizetősek. Tehát ha valaki áthelyezi az időpontot október 15-ről szeptember 30-ra, az elsőre ingyenes, de onnantól magáért a szolgáltatásért mindenki fizetni fog egy alapösszeget a házban.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás