Felháborító! Ennyi hálapénzt kell fizetni egy szülésért





A hálapénz utólagos elfogadása is minősüljön bűncselekménynek – ezt javasolja a Magyar Orvosi Kamara. Jelenleg csak az számít bűncselekménynek, ha az orvos előre kér pénzt valamilyen előnyért, vagy szolgáltatásért. A kormány tárgyalásokat kezdeményezett a kérdésben és nyitott a kamara javaslatainak elfogadására.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.02.
béremelés

A Magyar Orvosi kamara régóta javasolja, hogy büntessék a hálapénzt. Szerintük ez egy káros jelenség és orvosnak és betegnek is az lenne az érdeke, hogy megszűnjön. A kérdés most újra napirendre került miután a kormány szerdán tárgyalt a javaslatról és fontolóra vette, hogy – egy jelentős orvosbéremelés mellett – elfogadja a kamara javaslatát.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón azt a kérdést is tisztázta, hogy pontosan mi szerepel a kamara javaslatában. Az ugyanis már most is bűncselekmény, ha az orvos a kezelés előtt kér pénzt valamilyen előnyért, vagy szolgáltatásért. A kamara most azt javasolja, hogy az utólagos hálapénz, vagyis, ha a kezelés után „háláljuk meg” az orvosnak a segítséget, is büntethető legyen. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs döntés a kérdésben, de a kormány nyitott a béremelésekre és a szigorításra is.   Ezért rossz a hálapénz
  • Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt
  • Kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat
  • Irreális elvárásokat ébreszt
  • Hátrányosan érinti a szakmai elveket
  • Torzítja az orvosképzést
  • Hátráltatja a tudás átadását Fotó: Shutterstock
 

Évtizedes rossz örökség

A hálapénz haszonélvezői elsősorban a nőgyógyászok és a sebészek voltak, illetve a specialisták. A szocialista egészségügy legnagyobb rákfenéjeként örökségül kapott hálapénz-rendszerhez senki nem mert hozzányúlni több mint húsz évig a rendszerváltás után. Először a Fidesz-KDNP kormány vette a bátorságot, hogy megkezdje a mind a beteg-orvos, mind az orvos-orvos kapcsolatot mérgező rendszer felszámolását. Az első lépés az volt, hogy a hálapénzt is be kellett vallani jövedelemként és adózni utána. 2013 óta pedig bűncselekménynek számít, ha a hálapénzt kifejezetten kérik a betegtől, és az is, ha a pénzt már a beavatkozás előtt elfogadják.  

Az orvosok többsége támogatja a hálapénz eltörlését

Támogatom a kamara javaslatát, hogy tiltsák be a hálapénz elfogadását. A hálapénz gyakorlata egy igazán megalázó szituáció az orvosnak és a betegnek egyaránt – mondta korábban a Metropolnak Dr. Bense Tamás, aki kiemelte, a legtöbb orvos nem kér hálapénzt – Ha a köztudatba beépül, hogy az orvosok egy tisztességes bért kapnak a munkájukért, akkor egy idő után kikophat a hálapénz az egészségügyi rendszerből – jelentette ki családorvos.

Fotó: Ripost

  Hálapénztarifa Budapesten Csípő és térdműtét műtét: 50.000-100.000 Ft Szülés: 150.000-250.000 Ft Kisebb ortopédiai műtétek: 50.000-70.000 Ft Hasi műtétek: 70.000-100.000 Ft Nagyobb hasi műtét: 150.000-200.000 Ft Gerincműtétek: 100.000 - 150.000 Ft Agyi műtétek: 200.000-250.000 Ft Urológiai műtétek: 80.000-100.000 Ft Fül orr gégészeti műtétek: 70.000-100.000 Ft





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás