RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

Futóverseny, útlezárások és kulturális események várnak ránk a hétvégén.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.10.16. 04:50
október 16 október 18 ez lesz ma október 17 BKK hétvége

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, melyik alapvető élelmiszerünket ünnepeljük ma és hogyan segíthetünk a szegényeken.

Mindennapi kenyerünket ünnepeljük ma

Családi asztalunk elengedhetetlen ételét, a kenyeret ünnepeljük a mai nap során. Az ENSZ 1979 óta nevezte ki október 16-át az Élelmezés és a kenyér világnapjának, magyar javaslat alapján. Ezen a napon rendszerint a világ tudósai megoldásokat keresnek a túlnépesedett Föld élelmezési problémáira.

Fotó: Zalai Hírlap/Szakony Attila

Miért jó kenyeret enni?

 • -A kevés is elég: napi két szelet kenyér szénhidráttartalma elég energiát ad egy napra.
 • -A teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszt tartalmú kenyerek B1-, B2- és B6-vitamint, szelént, a cinket, a magnéziumot és a káliumot tartalmaznak.
 • -A magas rosttartalmú kenyerek elősegítik a vastagbél működését.
 • Segítsünk a szegényeken

  Magyarországon 1996 emlékeznek meg minden év október 18-án a szegénység elleni küzdelem világnapjáról, ennek alkalmából a Metropol összegyűjtött három ötletet, hogyan tud ön is segíteni a rászorulókon.

 • - Megunt ruháit, játékait juttassa el a legközelebb található Cseriti adományboltba.
 • - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt egész évben várja pénz -és tárgyadományaikat és önkéntesek segítségét is szívesen fogadják.
 • - Online is adományozhat az www.eteltazeletert.hu honlapján az éhezőknek.
 • Fontos változások a Máv-vonalakon

  Országosan változik a Máv menetrendje a hétvége során, több vonalon pótlóbuszok várhatók.

 • - A Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon október 16-ról 17-re virradó éjszaka, valamint Szabadbattyán és Lepsény állomás között pályakarbantartási munkálatok miatt pótlóbuszok járnak.
 • - A Budapest–Dombóvár–Pécs vonalon október 17-ig pótlóbuszok szállítják az utasokat a személyvonatok helyett Dombóvár és Szentlőrinc között.
 • - A Budapest–Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonalon pótlóbusz jár október 17-én és 18-án Szabadegyháza és Dunaújváros között.
 • - A Budapest–Szob vonalon Nagymaros és Szob között egy vágányon közlekednek a vonatok, módosított menetrend szerint, hosszabb menetidővel. Az S70-es és G70-es vonat a csak a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedik, honnan Szob állomásig továbbra is pótlóbuszokkal lehet utazni október 31-ig.
 • Fotó: Kelet-Magyarország/Pusztai Sándor

  Fél Budát lezárják hétvégén

  A Budapest Futófesztivál miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz szombat és vasárnap Budapesten az I. és a II. kerületben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezúton értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy lezárások, szakaszos lezárások és parkolási tiltások lesznek a kerületekben. További részleteket a www.police.hu oldalán találhatnak.

  Fotó: Metropol

  Kortárs művészeké lesz Budapesten

  Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Art Weeket. A holnap kezdődő és október 25-ig tartó eseménysorozat 74 helyszínen, közel 100 kiállítással és több mint 90 programmal várja látogatóit. A magyar kortárs művészek munkáit bemutató programokért látogasson el a www.bpartweek.hu oldalra.

  Fotó: MTI/Mohai Balázs

  A hazai írókat ünnepeljük

  A magyar regényírás napját ünneplik vasárnap az irodalom szerelmesei. Az Imádom a Könyveket a Magyar Irodalomért közösség célja az ünneppel a magyar szép-, és szórakoztatóirodalom népszerűsítése. Aki úgy érzi, szeretné megismerni a hazai klasszikus és kortárs írók legújabb könyveit, látogasson el a vasárnapig tartó Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárra a Várkert Bazárba.

  Fotó: Shutterstock

   

  A Budapest Futófesztivál miatt számos járat marad ki vagy közlekedik terelve

 • Az M3-as metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. November 6-ig az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon nem áll meg. A 9-es és az M30-as autóbuszt, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszt ajánljuk.
 • Terelve közlekedik a 32-es busz október 20., kedd 12:00-ig. A járat a megszokott útvonalától eltérően nem értini a Béke utcai megállót, ugyanis az érintett útszakaszon útbeszakadási miatt közúti munkálatok zajlanak jövő keddig. A 32-es megszokott menetidőben közlekedik Göncz Árpád városközpont M és Örs vezér tere M+H között.
 • Szombat reggeltől kezdve nem érinti a Lehel tér metrómegállót a 14-es villamos, a járat rövidített útvonalon, a Dévai utcáig közlekedik a hónap végéig. Hasonló módon kerüli ki a teret a 15-ös és a 115-ös autóbusz, melyre a Boráros tér H felé a Váci úton az M3-as metrópótló autóbusz Lehel téri megállóhelyén lehet felszállni.
 • Rendezvény miatt terelve közlekedik vasárnap 6:00 -15:30 között az 5-ös busz Budán. A járat nem érinti a Körmöci utca, a Korlát utca, a Mikó utca és az Alagút utca megállót. Vasárnap 11:50-tól – 12:55-ig a 19-es és a 41-es villamos nem érinti a Margit híd, budai hídfő H, a Bem József tér, a Batthyány tér M+H, a Halász utca, a Clark Ádám tér és a Várkert Bazár megállókat.
 • Vasárnap 11:30-tól – 14:30-ig a teljes vonalon nem közlekedik a 16 busz a Deák Ferenc tér és a Széll Kálmán tér között. A járatkimaradás pótlására a BKK sűrűbben indítja el a 16A jelzésű buszt. Ugyanebben az időpontban a 105-ös autóbusz is terelve közlekedik, nem érinti a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér, a Deák Ferenc tér M és a Hild tér megállókat.
 • Ezeket olvastad már?
  Borzalmas buszbaleset, rengeteg a halott

  Borzalmas buszbaleset, rengeteg a halott

  Rongálnak és üvöltöznek: a fiatalok miatt áll a bál egy településen

  Rongálnak és üvöltöznek: a fiatalok miatt áll a bál egy településen

  Véres családi tragédia Mohácson, megszólalt a szomszéd

  Véres családi tragédia Mohácson, megszólalt a szomszéd

  Rejtélyes fénycsík jelent meg az égen, nem meteoresőről van szó

  Rejtélyes fénycsík jelent meg az égen, nem meteoresőről van szó

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás