Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, merre járnak a héten villamospótló buszok és milyen újításokat eszközölt a MÁV a Budapest-környéki közlekedésben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.27.
ez lesz ma

Villamospótlók lepik el Budapestet

A 2-es, a 24-es, az 50-es, az 56-os, az 59-es és a 61-es villamosok helyett is buszok járnak a héten.

Villamospótlók szállítják az utasokat főváros jelentős vonalain október utolsó napjaiban. A BKK nagyszabású felújítási és karbantartási munkálatai leginkább az észak-budai és a dél-pesti térséget érintik majd a napokban. Mindenkit fokozottan kér a Budapesti Közlekedési Központ, hogy induljon el időben, ugyanis az említett útszakaszokon kisebb dugók is kialakulhatnak a munkálatok miatt.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Szombat éjfélig nincs 50-es villamos

A teljes vonalon nem közlekedik az 50-es villamos szombat üzemzárásig. Határ út és Pestszentlőrinc Béke tér között az Üllői úton közlekedő pótló autóbusszal utazhatnak

Káosz Budán

Felújítási munkálatok miatt nem jár az 56-os, az 56A és a 61-es villamosok Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér M között október 29-ig, helyette pótló autóbusszal utazhatnak. Az 59-es villamos nem közlekedik a teljes vonalon, helyette az 59A villamossal mehetnek a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér M között.

Fotó: Wikipedia Kemény Maté

Buszok járnak a 2-es és a 24-es helyett

Nem közlekedik a teljes útvonalán a Soroksári úton zajló építkezések miatt a 2-es és 24-es villamos. Utóbbi járat a Haller utca és a Közvágóhíd H közötti megállóit nem érinti, míg a 2-es a Boráros tér és a Közvágóhíd között nem közlekedik november 6-ig. A kimaradt szakaszon a 223M, a 23-as, a 23E, az 54-es és az 55-ös autóbuszok igénybevételét ajánljuk.

Összeköt a MÁV

Új korszak kezdődött az Észak-magyarországi vasúti közlekedésben. A budapesti külső körvasúton teszt jelleggel új vonat közlekedik munkanapokon Piliscsaba és Rákos, a hétvégi menetrend szerinti napokon Óbuda és Rákos között. Szintén fontos változás, hogy a Rákos-Hatvan szakaszon óránkénti, légkondicionált, alacsonypadlós közvetlen vasúti járat jár Eger, Hatvan, Gödöllő és a főváros között. A MÁV ezekkel az újításokkal szeretné vonzóbbá tenni az ingázók és a Budapestre látogatók számára a vasúti közlekedést.

Fotó: Világgazdaság

Fiatalít a Volán

Ma délelőtt mutatják be a legújabb volánbuszt a Szépművészeti Múzeum előtt. A Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós tömegközlekedési eszközöket először a Budapest környéki települések útvonalain élvezhetik majd az utasok. A program célja, hogy a Volánbusz Zrt. megfiatalítsa az elöregedett buszállományát.

Nyelvújítónkat ünnepeljük

Napra pontosan 261 éve látta meg a napvilágot a romániai Érsemjénen Kazinczy Ferenc. A költő-nyelvújító munkája alapozta meg a mai magyar irodalmat, új szavakat és fordításokat köszönhetünk neki. A legnagyobb irodalmi csoportok ezen a napon olvasás és magyar nyelv megőrzésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Fotó: Donát János Honismeret 2009/5

Kerülik a BKK járatok a Lehel tér megállót, a Normafára új út vezet.

  • Október 30-a üzemzárásig nem érinti a Lehel tér metrómegállót a 14-es villamos. A járat rövidített útvonalon, a Dévai utcáig közlekedik. Hasonló módon kerüli ki a Lehel piac környékét a 15-ös és a 115-ös autóbusz, melyre a Boráros tér H felé a Váci úton az M3-as metrópótló autóbusz Lehel téri megállóhelyén lehet felszállni.
  • Visszavonásig végig jár a Kőbánya Kispest és Nagyvárad tér között felújított M3-as metró. A járat a továbbiakban sem áll meg a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed, a Ferenciek tere és az Arany János utca megállóknál, hanem megállás nélkül áthalad. A 9-es és az M30-as autóbusz, illetve a 72-es és a 73-as trolibusz igénybevételét ajánljuk.
  • November 1-je vasárnap üzemzárásig nem közlekedik a 37A jelzésű villamos a héten. A Blaha Lujza térről induló járat napközben nem közlekedik, helyette a 37-es villamossal utazhatnak az Új köztemető (Kozma utca) és a Blaha Lujza tér M között a felújítási munkálatok alatt a megszokott menetrend szerint.
  • Útépítési munkálatok miatt november 15-ig terelve közlekedik a XII. kerületben a 21-es autóbusz, nem érintve a Normafa megállót. Az autóbusz mindkét irányban egy vadonatúj útvonalon, az Eötvös úton át közlekedik menetrend szerint. A 21A és 212-es járatok továbbra is kiszolgálják a kimaradó megállóhelyet.
  • Október 30-ig megváltozott úton halad a 176 E jelzésű autóbusz. A járat nem áll meg a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Gyöngytyúk utca megállókat, a busz az Örs vezér tere felé a Liget soron és a Cinkotai úton át közlekedik. A Gyöngytyúk utcai megállót a 276E szintén nem érinti hónap végéig.








  • Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás