RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen egészségügyi vizsgálatokra figyeljenek a nők és mikortól megy újra az M3-as metró.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.10.20. 07:00
ez lesz ma

Életet menthetnek a szűrések

Idén októberben a nők egészsége került előtérbe országszerte. Ebben a hónapban nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan kezelhető vagy megelőzhető nőket érintő betegségek szűrővizsgálatai, mint a mellrák, a méhnyakrák vagy a csontritkulás, aminek ma ünnepik a világnapját. Idén októberben számos helyen tartanak többek között mammográfia és nőgyógyászati vizsgálatokat országszerte a nőknek. Szakértők szerint 18 év felett évente legalább egyszer szükséges ellátogatni a nőgyógyászhoz, 45 év felett pedig két évente mellrák vizsgálatra.

Fotó: Shutterstock

Mit tehetünk csontritkulás ellen?

 • -Fokozott kalcium fogyasztás.
 • -Magas D-vitamin bevitel
 • -Napi 600 mg magnézium
 • -Tejtermékekben, zöldségben és halban gazdag étrend.
 • Fotó: Shutterstock

  A helyes emlővizsgálat lépései

 • -Félmeztelenül álljanak egy tükör elé, és minden oldalról nézzék meg melleiket, lelógatott, majd felemelt karokkal.
 • -Figyeljék az esetleges változásokat, keletkezett-e duzzanat vagy behúzódás a bőrön vagy a mellbimbón.
 • -Figyeljék az anyajegyeket is.
 • -A megfigyelés után összezárt ujjakkal, körkörösen tapogassák meg a melleiket, illetve felemelt karral a mellbimbójuk környékét.
 • -A mellbimbót nyomjuk kicsit össze, majd a kulcscsont és a hónalj környéknét is tapogassuk végig.
 • Szűrővizsgálatok nőknek

 • - Több kerületben, úgymint a IX. illetve a XIV.-ben levélben illetve a hivatalos facebook oldalukon tették közzé, mikor, milyen ingyenes szűrővizsgálatra várják a környékbelieket.
 • - A Budai Egészségközpontban a női páciensek 10 százalék kedvezményt kapnak a szűrővizsgálatokból.
 • Újabb szakaszhoz érkezik a metrófelújítás

  Csütörtök 17:00-kor adják át az M3-as metró felújított, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát. A BKK járatain ma már jelzik az utasoknak, hogy csütörtök délutántól a teljes vonalon közlekedik a metró, de visszavonásig a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed, a Ferenciek tere és az Arany János utca megállókon megállás nélkül áthalad. A kimaradó szakaszon 9-es és az M30-as autóbusz, illetve a 72-es és a 73-as trolibusz igénybevételét ajánlja a BKK. Eközben továbbra is dugó várható a Kálvin tér és Astoria között a metrópótló megállóhelyek átalakítása miatt.

  fotó: BKV Zrt/Horváth Bence

  Matekkal folytatódik az érettségi

  Matematikából, latinból és héber nyelvből tehetnek érettségi vizsgát a diákok a mai nap során a tegnapi magyar vizsgákat követően. Idén a koronavírus járvány miatt sokan az őszi érettségi időszakot választották a májusi vizsgák helyet. Országszerte 396 intézményben 27.631-en érettségiznek a következő két hétben.

  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 • Október 30-a üzemzárásig nem érinti a Lehel tér metrómegállót a 14-es villamos. A járat rövidített útvonalon, a Dévai utcáig közlekedik. Hasonló módon kerüli ki a Lehel piac környékét a 15-ös és a 115-ös autóbusz, melyre a Boráros tér H felé a Váci úton az M3-as metrópótló autóbusz Lehel téri megállóhelyén lehet felszállni.
 • Több megállót kihagy a 199-es busz Kispesten. A járat október 30-ig nem érinti a Kossuth Lajos utca, a Pincér utca, az Áchim András utca és az Ady Endre úti megállókat. A busz a Kossuth Lajos utca - Ady Endre út - Vas Gereben utca útvonalon közlekedik, így a Hofherr Albert utca térségét sem érinti.
 • Rövidített útvonalon közlekedik a Soroksári úton zajló építkezések miatt a 24-es villamos. A járat a Haller utca és a Közvágóhíd H között nem közlekedik. A kimaradt szakaszon a Soroksári úton közlekedő 2-es villamost, illetve a 223M, a 23-as, a 23E, az 54-es és az 55-ös autóbuszok igénybevételét ajánljuk november 6-ig.
 • Hónap végéig megváltozott útvonalon halad a 176 E jelezésű autóbusz. A járat nem érinti a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Gyöngytyúk utca megállókat, a busz az Örs vezér tere felé a Liget soron és a Cinkotai úton át közlekedik. A Gyöngytyúk utcai megállót a 276E szintén nem érinti október 30-ig.
 • Építkezési munkálatok miatt november 15-ig terelve közlekedik a XII. kerületben a 21-es autóbusz, nem érintve a Normafa megállót. Az autóbusz mindkét irányban az újonnan kiépített útvonalon, az Eötvös úton át közlekedik. A 21A és 212-es járatok továbbra is kiszolgálják a kimaradó megállóhelyet.
 • Ezeket olvastad már?
  Rongálnak és üvöltöznek: a fiatalok miatt áll a bál egy településen

  Rongálnak és üvöltöznek: a fiatalok miatt áll a bál egy településen

  Véres családi tragédia Mohácson, megszólalt a szomszéd

  Véres családi tragédia Mohácson, megszólalt a szomszéd

  Rejtélyes fénycsík jelent meg az égen, nem meteoresőről van szó

  Rejtélyes fénycsík jelent meg az égen, nem meteoresőről van szó

  Videó szivárgott ki a csepeli rém tettéről

  Videó szivárgott ki a csepeli rém tettéről

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás