Mától szigorít a MÁV és a Volán: Maszk nélkül nem utazhatsz!





Mától, azaz szeptember 15-től a vonatokon a kalauzok leszállíthatják a maszk nélkül utazókat, az autóbuszokra a sofőrök pedig fel sem engedik azokat, akik nem takarják el az arcukat. A rendőrök pedig 10-től 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.15.
hordjál maszkot!

A budapesti tömegközlekedésben 8000 forintra büntethető, akin nincs maszk. A MÁV és a Volán járatain tegnapig csak figyelmeztették azokat, akik nem használtak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot vagy kendőt, mától viszont aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát és a száját, leszállítják a vonatokról és buszokról.

Fotó: Muzslay Péter/Somogyi Hírlap

Ha nem érezzük jól magunkat, ne utazzunk!

A két közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén egyáltalán ne szálljanak fel a járatokra, nehogy megfertőzzenek másokat. A Volánbusz járatain a sofőr megteheti, hogy nem engedi felszállni az utast, ha nincs rajta maszk. Utazás közben pedig az ellenőrök szólíthatják fel az utasokat a maszkhasználatra, ha ezt egyszer is megtagadják, akkor a következő lakott területen azonnal leszállítják.

Rendőrség segítségét is kérhetik, ha balhézik az utas

A szabályszegés természetesen nem csak annyit tesz, hogy egyszerűen le kell szálljon az utas, ha továbbra is ellenszegül, akkor a rendőrök szabálysértési eljárás keretében 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki.

A személyzetet is ellenőrzik

A vasúttársaság az érintett munkavállalói számára biztosítja a szükséges védőfelszerelést, eddig több mint 1 millió maszkot, 1,5 millió kesztyűt és 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztottak ki a vasutasok között, a Volánbusz pedig 322 ezer maszkot biztosított a munkatársai számára.

Szigoríthatnak Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés tegnap rendkívüli ülést tartott, ahol lapzártánk után dönthettek az alábbi javaslatokkal kapcsolatban:

  • kötelezővé tehetik a maszkviselést a fővárosi mozikban, színházakban és más közművelődési intézmények zárt tereiben, valamint a társasházi közgyűléseken
  • javasolják, hogy, aki nem visel maszkot azt 50 ezer forintra is megbírságolhassák a közterület-felügyelők (már korábban életbe lépett, hogy a BKK járatain 8 ezres büntetés szabható ki)
  • a Fidesz-KDNP javasolja, hogy a főváros 50 milliárddal segítse meg a járvány miatt bajba került gazdasági szereplőket (taxisok, vendéglátósok stb.), de a baloldali városvezetés mindezt nem támogatja
  • Jön a hatósági áras teszt

    Mi változott és mi fog változni?

  • A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalmat rendeltek el
  • A szülők nem léphetnek be az iskolába
  • Október 1-től kötelező hőmérsékletvizsgálat lesz az iskolába történő belépéskor, minden iskolában meglesznek a feltételek ehhez
  • Hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek, ennek áráról a szerdai kormányülésen döntenek
  • Az önkéntes influenza elleni védőoltást ingyenessé teszik az egész országban
  • Hamarosan dönthetnek arról, hogy 23 óra után bezárják-e a bárokat és a szórakozóhelyeket
  • Boltban is kötelező

    A maszkhasználattal kapcsolatban ne keressünk kibúvókat, mert most már a pénztárcánk is bánni fogja! A kormány ugyanis a mindennapos ellenőrzések szigorításáról döntött, ami azt jeleni, hogy a maszk hiánya miatt a boltost és a vevőt is megbüntethetik. Ha újra előfordul, akkor figyelmeztetik a kereskedőt, harmadik alkalommal azonban már akár be is zárhatják az üzletet. Belátást, együttműködést kérnek mindenkitől, hisz közös cél, hogy vigyázzunk egymásra.

    Miért fontos a maszk?

    A vírus a levegőben, nyálcseppek formájában terjed a leginkább. Ezért fontos, az orrot és szájat eltakaró maszk ha zárt helyre és közösségbe megyünk. Ezzel megakadályozzuk a gyorsabb terjedést. Hazaérkezés után mossuk ki, legalább 60 fokos vízben.

    A távolságtartás most az egészséget jelenti

    A másfél méteres távolságtartással megakadályozzuk, hogy túl közel menjünk egymáshoz és elkapjuk vagy továbbadjuk az esetleges fertőzést. A társasházak liftjeiben is érdemes csak az egy háztartásban élőknek egy felvonóba beszállni, ezzel is csökkenthetjük a kockázatot.

    20-30 másodpercig mossunk kezet

    Nedvesítsük be a kezünket, szappant is használjunk, erősen dörzsöljük át a tenyeret, a kézfejet, az ujjak között, az ujjbegyeket, és a hüvelykujjat. Alaposan öblítsük le, és papírtörlővel itassuk fel a nedvességet a kezünkről. Ha nem tudunk kezet mosni használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt.





    Ezeket olvastad már?
    Kiadták a risztást, mindent letarol a zápor és a jégeső

    Kiadták a risztást, mindent letarol a zápor és a jégeső

    Hogyan maradhatott érintetlen Budapest szívében egy zöld sziget, a Sas-hegy - Galéria

    Hogyan maradhatott érintetlen Budapest szívében egy zöld sziget, a Sas-hegy - Galéria

    Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

    Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

    Összeomolhatott a Föld mágneses rendszere: ilyen hatással van az élővilágra

    Összeomolhatott a Föld mágneses rendszere: ilyen hatással van az élővilágra

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás