Elszabadult a legújabb baktérium, már 3000 fertőzöttet találtak





Háromezernél is több fertőzöttet regisztráltak a kínai Lancsouban, miután elszabadult egy veszélyes laboratóriumi baktérium.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.21.
új veszély

Egy államilag üzemeltetett kínai laboratóriumból került ki az a veszélyes baktérium, amely már több ezer embert betegített meg a közel hárommilliós lakosú Lancsouban. A fertőzéshullám tavaly kezdődött, amikor egy gyógyszeripari üzemben szivárgás történt. A kínai város hatóságai elismerték, hogy eddig 3245 személy tesztje lett pozitív a brucellózisra. További 1401 személy előzetes eredménye pozitív − tudta meg a Ripost.

Vajon meg tudják-e állítani a vírust?(Fotó: Illusztráció/AFP)

Eddig csaknem 22 ezer embert teszteltek le a 2,9 millió lakosú városban, egyelőre nem jelentettek halálos áldozatot. A fertőzés ritkán terjed emberről emberre, gyakoribb, hogy szennyezett tej vagy étel terjeszti a baktériumot.

A feltételezések szerint július végén vagy augusztusban kaphatták el a fertőzést. A laboratóriumban gyógyszereket gyártottak többek között a brucellózis elleni oltóanyagot állatok részére. Az előállítás folyamán lejárt szavatosságú fertőtlenítőszereket használt a gyógyszergyár, emiatt nem minden baktérium semmisült meg a hulladékból képződő gázban. Belélegzéskor betegedtek meg a dolgozók, a szél pedig továbbvitte, így terjedt el a városban.

A beteg hetekig csak étvágytalanságot, verejtékezést, fejfájást, hullámzó, újra meg újra visszatérő lázat érez. A betegség évekig is fennállhat, idővel megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, a lép, ritkábban a máj is. Kezelés nélkül az elhúzódó betegség csont- és ízületi károsodásokhoz vezet, sőt szövődményként a legkülönbözőbb súlyos, életveszélyes szívbetegségekhez is.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás