Ez nagyon fontos! Más tünetekkel jelentkezik a koronavírus a gyerekeknél





A fiataloknál a vírusfertőzés teljesen másként jelentkezik, mint a felnőtteknél, állítják a belfasti egyetem kutatói.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.09.
gyerekek következmények tünetek

A Ripost egy magyar háziorvost kérdezett meg, hogy neki mi a véleménye, mik a saját tapasztalatai.

Mint az már kiderült, a fiatalabb korosztálynál a vírusfertőzés a legtöbb esetben enyhébb lefolyású.

992 gyermeken végeztek el vizsgálatokat, aminek az eredményéből készített tanulmányt a Queen's University Belfast egyetem.

Ebben arról számolnak be, hogy a koronavírussal fertőzött gyerekek 97 százalékánál másként jelentkezett a vírusfertőzés, mint a felnőtteknél, általában gasztroenterológiai tüneteket figyeltek meg. Ez azt jelenti, hogy hányás, hasmenés és hasfájás jelentkezett a fiatal covidos betegeknél. Ezzel szemben azok a tünetek, amiket eddig egyértelműnek tartottak: a köhögés, a láz és az ízlelés elvesztése csupán a gyermekek 76 százalékánál jelentkezett. A tanulmány közlését a nemzetközi szakma egyöntetűen üdvözölte, mivel több ország gyermekorvosai is arra panaszkodtak az elmúlt hónapokban, hogy túl kevés figyelmet fordítanak a fiatalabb koronavírusos páciensekre - ismerteti a leírtakat a Ripost.

A houstoni Texas Gyermekkórház orvosai figyelmeztetést adtak ki, hogy a koronavírus-fertőzésnek hosszú távú következményei is lehetnek egyes gyerekeknél. Leginkább olyan gyermekeknél alakulhat ki súlyos gyulladási reakciók, akiknél észrevétlenül és felismerés nélkül zajlott le a fertőzés.

A Ripost megkereste Dr. Bense Tamás családorvost, akinek kísértetiesen hasonló tapasztalatai vannak a gyerekek gyógyítása kapcsán.

Általában egy hétig betegek a magyar orvos szerint

"A belfasti egyetem kutatásaival egyezően azt tudom mondani, hogy a gyerekek többségénél általában lazább széklettel, hasfájással, elesettséggel zajlik le a koronavírus-fertőzés" – árulta el a kérdésre a szakember.

"Érdekes módon lázat sem mindig tapasztalunk, ha van is, általában nem magasabb 38 fok körülinél. Nem nagyon van különbség a tünetek között a kicsik kora alapján sem. Egy 3 éves és egy 10 éves gyerek is könnyen átvészeli a betegséget, általában egy hét alatt. Ugyanakkor a fáradékonyság, az elesettség ezután még 2-3 hétig is kitart" - mondta dr. Bense Tamás.

A családorvos szerint egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett, nagyon enyhe tüneteket produkáló gyerekek közül néhánynál miért jelentkeznek később komoly szövődmények.

"A késői szövődmények között máj-, tüdő- és szívproblémák is megjelenhetnek, ezek okát még kutatják" – tette hozzá az orvos. (Fotó: Ripost)

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás