Ez lesz ma!





Minden fontos budapesti esemény, történés, praktikus infó egy helyen! Napi állandó rovatunk, mely minden fővárosinak hasznos lehet...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.06.
fővárosi kisokos

Ma kezdődik az egyetemi oktatás

Bár múlt héten pénteken nyitották meg a tanévet, ma lesz először oktatás a magyar egyetemeken. Megnövekedett forgalomra kell számítani az intézmények környékén, a tömegközlekedésen és az egyetemek környékén található üzletekben.

Az egyetemek a koronavírus-járvány miatt kötelezővé tették a maszkhasználatot, több helyen fokozottan ellenőrzik annak betartását csak úgy, mint a védőtávolság megtartását.

 

Nagyobb forgalomra kell számítani a fővárosban Fotó: Shutterstock

Több egyetem hibrid oktatással indul – vagyis digitális és tantermi vegyesen – de vannak olyan szakok, melyek annyira gyakorlat-orientáltak, hogy csakis személyes oktatás lehetséges. Ezeken a szakokon több vizsgálaton és szűrésen is átesnek a diákok az oktatás megkezdése előtt.

A diákoknak fontos, hogy a mai nappal visszaáll a legtöbb fővárosi könyvtár nyitvatartási rendje. Általában a könyvtárak nem tartanak klubokat, programokat, és a járványmegelőzés érdekében kötelező az arc eltakarása maszkkal, sállal, vagy kendővel, illetve a távolság megtartása.

Szarvasbőgés lesz ma a főváros környékén

A Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészete idén ősszel is vezetett szarvasbőgés-túrákat indít. A gímszarvasok nászidőszakának első túrája ma este lesz, hat órától. A túra hossza 3-4 kilométer.

Az erdőbe látogatók fültanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvas viadalok jellegzetes agancscsattogásának, szerencsésebb esetben pedig láthatják is az összecsapó, vagy háremüket vigyázó vadakat. Másféle hangot hallatnak a kereső, az imponálni akaró, vagy a háremüket védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák. A bőgés változik aszerint is, hogy milyen méretű, erőnlétű és vérmérsékletű állat hallatja. Ezek miatt alakul a jellegzetes, többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami alkonyattól erősödik, s leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható.

Több helyen is túrákat indítanak Fotó: shutterstock

A túrák időpontjai: szeptember 7, 9, 11, 15, 16, 17,22, 23, 24, 28. Bővebb információ a parkerdő honlapján található.

Több vonat helyett is pótlóbusz jár

 

Mától változások várhatóak az alábbi vonalak menetrendjében és egyes szakaszokon pótlóbuszok járnak:

- Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon szeptember 25-ig.

- Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon szeptember 12-én hajnalig.

Több helyen nem lesz meleg víz

Hibaelhárítást végez ma a Főtáv a XI. kerület, Dombóvári út 27. szám alatt, ezért hétfőn hajnal négy és kedden délelőtt tíz óra között meleg víz és fűtés kimaradással kell számolni.

Kedden, vagyis holnap hibaelhárítás miatt a XIII. kerület Lukács György utcában várható meleg víz és fűtés kimaradás reggel nyolctól este hét óráig. Szintén holnap, kedden végeznek munkálatokat a XIX. kerület Üllői út 242-ben, reggel nyolctól szerda délután négy óráig. Itt sem lesz sem fűtés, sem meleg víz.

Több kerület is érintett Fotó: shutterstock

A munkálatok nem járnak útfelbontással, de utcánként több épületet is érinthetnek. Az érintett épületek listája megtalálható a fotav.hu weboldalon.

KISOKOS

 

- Október végéig terelve jár a 199-es busz

Ma reggeltől egészen október 30-ig, péntek estig terelve jár a 199-es autóbusz, ezért nem érinti a Pincér utca, a Garázs utca, a Hofherr Albert utca és az Áchim András utca megállót.

- Máshol kell fölszállni a gödöllői HÉV-re

Ma reggel kilenctől délután kettőig a H8-as HÉV egy vágányon közlekedik Cinkota és Kerepes között. A HÉV-re az ellenkező, Örs vezér tere irányú peronon lehet fölszállni. Ugyanez várható kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken.

- Pótlóbusz jár a csepeli HÉV vonalán

A HÉV rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak, a felújítás az év végéig tart.

- Pótlóbusz jár az M3-as metró helyett

Az M3-as metró november 6-ig megállás nélkül áthalad az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon. Hétköznap nem jár a metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között, helyette pótlóbusz jár.

- Nem jár a 2-es villamos a Haller utca és a Közvágóhíd között

A 2-es villamos rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér és a Haller utca / Soroksári út között közlekedik. A kimaradó szakaszon a Soroksári úton át közlekedő járatokkal lehet utazni.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás