Pitti Katalin elárulta: Korban hozzá illő férfit szeret!

Fiatalon felfedezték a tehetségét, és fiatalon lett édesanya. Pitti Katalin hazánk egyik legismertebb operaénekese, unokája mégsem követi őt a pályán.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.21. 08:30
Pitti Katalin opera portré

A Konzervatórium után a Zeneakadémián szerzett diplomát. Huszonöt évig volt az Operaház tagja, a Traviata, a Pillangókisasszony, a Bohémélet, az Anyegin női főszerepeit énekelte itthon és külföldön. Liszt-díjas és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a művésznő. Pitti Katalin unokája Barnabás, édesanyja pedig az operaénekes egyetlen lánya, Barbara. Róluk is mesélt a hot! magazinnak adott portréinterjúban.

Pitti Katalin zeneakadémistaként
Pitti Katalin zeneakadémistaként – Fotó: archív / hot! magazin

hot!: Egy olyan operaénekest, mint te, főleg a fővároshoz köt a hivatása. Miért költöztél Litérre?

Pitti Katalin: Édesanyánk a húgomékkal élt már hosszú évek óta. A betegsége egyre súlyosabb lett, és szerettem volna a közelében lenni, hogy többször lehessek vele, és a húgomat is kíméljem a betegápolás nehézségei alól.

hot!: Szentesen születtél. Milyen emlékeket őrzöl erről a városról?

Pitti Katalin: Sok szomorú dolog történt ott, a családi emlékezet fájdalmas, mert üldözött família lettünk. Ám mégis nagyon sok szeretettel megyek oda, és sehol sem izgulok annyira, mint amikor a szülővárosomban van koncertem.

hot!: Budapestre költözve jól érezted magad?

Pitti Katalin: Az Erkel Színház művészbejárójával szembeni általános iskolába jártunk együtt a húgocskámmal, miután tízéves koromban Budapestre költöztünk. Hamar kiderült, hogy szépen mondok verseket. Édesapa mindig kikérdezett, és figyelmeztetett, mennyi minden van egy verssor mögött. Irodalmi szakkörben szavaltam, énekeltem, és országos versenyeket nyertem. Középiskolába a Madách Gimnáziumba jártam, ott is daloltam és verset mondtam. Szolga László tanár úr tanított, és már akkor betanított nekem Schubert-, Brahms-, Mendelssohn-dalokat és Puccini Pillangókisasszonyának nagyáriáját. Borgulya András zeneszerző volt a zsűrielnök, aki Sík Olga nénihez irányított. Édesanyával meglátogattuk a legendás tanárnőt, aki, miután énekeltem neki, azt mondta: 

Szép hangod van, de hogy ebből mi lesz, azon múlik, mennyi akaraterőd van. Hogy állsz a szolfézzsal? Se­hogy­sem? Tanuld egész nyáron szolfézst, és jelentkezz augusztusban a felvételi vizsgára!

 Megjelentem a vizsgán, és minden sikerült, felvettek. A gimnáziumból különbözeti vizsgával átkerültem a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba. Nagy lelkesedéssel és gyorsan tanultam, végül az utolsó két évet összevonva felvételiztem a Zeneakadémia ének tanszakára.

„Ferencsik János kiválasztott”

hot!: Egyenesen vezetett az utad a Zeneakadémiára.

Pitti Katalin: Dr. Sipos Jenő professzor, aki egy énekverseny zsűrielnöke volt, azt mondta: „Maga jöjjön a Zeneakadémiára, és kérje magát hozzám!”

hot!: Országosan úgy lettél ismert, hogy végzős egyetemistaként te énekelted el az Otello Desdemonáját egy operafilmben. Hogy kerültél ebbe a parádés szereposztásba, Melis György és Si­mán­dy József mellé?

Pitti Katalin: A Zenés TV Színház dramaturgja, Bánki László felhívott telefonon, és elmondta, hogy Verdi Otello című operájából tévéfilm készül, és fiatal Desdemonát keresnek; Ferencsik János karnagy úr meghallgatná Desdemona Fűzfadalát és Ave Mariáját. Zenekari meghallgatásra is behívtak a Magyar Rádió 6-os Stúdiójába. Hogy, hogy nem – engem választottak a női főszerepre. Évekkel később Ferencsik János karnagy úr azt mondta egy interjúban: „Én a Pitti Katit Sass Sylvinek köszönhetem”. Sass Sylvia akkortájt nyerte meg az Aix-en-Provence-i énekversenyt, és Európa legnagyobb operaházai hívták meg egy-egy előadásra, ezért nem tudta vállalni a filmet – helyette kerestek másik fiatal énekesnőt. Így indult a pályám.

Az Operaház dívája – Fotó: hot! archívum

hot!: Te már akkor, nagyon fiatalon, édesanya voltál. A lányod, Barbara miért a te nevedet viseli?

Pitti Katalin: 22 évesen szültem a kislányomat, Barbarát, az édesapja után Kovács Barbara lett. Évekkel később a lányom megkért, hadd vehesse fel az én nevemet: úgyis mindenki tudja, hogy ő kinek a lánya, és a Kovács vezetéknév helyett a különlegesebbet választotta. Belementem a névváltoztatásba.

hot!: Olasz származásúak vagytok?

Pitti Katalin: Olaszországban olyan gyakori a Pitti név, mint nálunk a Kiss meg a Nagy. Emberöltők folyamán a két t-ből csak egy marad, de az első énektanárnőm javasolta, hogy tegyük vissza a második t betűt.

hot!: Beszélsz is olaszul?

Pitti Katalin: Igen. A szerepeimet többnyire tudom az eredeti nyelven is, hiszen ez ma már alapkövetelmény. Tanítottam a Szombathelyi Savaria Egyetemen vagy tíz évig docensi kinevezéssel, a Budai Művészben, a Tatai Menner Bernát Zeneiskolában, Budapesten a Magyar Rádióban és a Szegedi Tudományegyetemen. A tanítványaimnak mindig elmondom, hogy az eredeti nyelven énekelt művekkel az első tevékenység a szótárazás: olyan nincs és nem lehet, hogy ne tudja, mit énekel.

Pitti Katalin unokája, Barnabás egyetemre jár

hot!: A lányodat vonzotta a színpad, ugyanakkor féltékeny is volt rá, mert minden este elvitte a mamáját. Mi lett a foglalkozása?

Pitti Katalin: Barbara most angol nyelvet tanít, külföldön él. Az unokám, a tizenkilenc éves Barnabás viszont itt tanul, a Budapesti Gazdasági Egyetemre jár. Nagyszerű a kapcsolatunk.

hot!: Huszonöt évig voltál az Operaház tagja. Miért csak ennyi ideig?

Pitti Katalin: Huszonöt év után az új igazgató azt mondta, hogy nem tud szerepet adni nekem. Így jöttem el a színháztól, amit nagyon szerettem. De a Magyar Állami Operaház örökös tagja vagyok.

hot!: Csinos vagy, ápolt, hibátlan az alakod. Most Barnabás, az unokád az egyetlen férfi az életedben?

Pitti Katalin: 

Különlegesen szép ajándékot adott a teremtő Isten. Van egy korban is hozzám illő csodálatos emberem. Megéri tisztességesnek lenni. Megjutalmaz érte az Isten.

hot!: A sok évtizednyi zenei múltad hogyan él a jelenben?

Pitti Katalin: A Halhatatlanok Társulata örökös tagjának szavaztak be az emberek. Ahová hívnak, elmegyek, és az emberek szeretete abban nyilvánul meg, hogy állva tapsolnak a koncertjeim végén. 

Létrejön a lélektől lélekig körforgás. Ez a legfontosabb. Vannak önálló estjeim, sokat koncertezem, jótékony célú koncerteket is adok. És tanítok. Aki engem keres, az megtalál.

 Fontosnak tartom, hogy amit megtanultam, kaptam, azt tovább kell adni – ez is a feladatom.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás