Elkészültekor a világ legmodernebb teátruma volt a 140 éves Operaház – Galéria

Darabok százait, művészek ezreit, nézők milliót látta már vendégül a főváros legendákkal teli épülete. Az Opera csodálatos jubileumhoz ért, az ikonikus építményről nézd meg galériánkat.



Megosztás
Szerző: Julius K.
Létrehozva: 2024.09.30.
Módosítva: 2024.09.30.
opera bál ikonikus épület koncert

Egy egész könyvtárnyi könyvet megtöltene az a sok történet, esemény, dráma, szerelem és ki tudja még mi minden, ami a 140. születésnapját ünneplő budapesti Operaházban végbement. Ez az épület nemcsak a művészetnek az otthona, de egyben szimbólum, illetve emlékek sokaságát idézi fel azokban, akik látták, jártak benne. Teljes nevén a Magyar Állami Operaház egy igazi ékszerdoboz, ami küldetését töretlenül teljesíti világháborúk, forradalmak, rendszerváltások egész sorát túlélve. 

opera
Az Opera a világ egyik legmodernebb épülete volt elkészültekor. A fotó 1890 után készült (balra az Opera, Andrássy út látképe) Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

A világújító Opera 

Pest látképének kialakításakor merült fel egy Opera építésének ötlete, ekkortájt a városi élet legrangosabb szórakozása Európa-szerte az opera volt. 1872-ben Lónyay Menyhért miniszterelnök felkérte Orczy Bódogot, a Nemzeti Színház igazgatóját, hogy állítsa össze javaslatát a létesítendő Operaházra vonatkozóan. Az, hogy ma az Opera ott helyezkedik el, ahol számunkra természetes tisztán anyagi oka volt, mert itt volt a legolcsóbb megépíteni, előzetesen számos más helyszín volt a tervben. Az Operaház megépítésére 2 261 200 forint állt rendelkezésre. Az építkezéshez 1873. július 25-én adta hozzájárulását a király. Az épület eredeti terveit átdolgozták, mert a bécsi Ringtheater 1881. december 8-án leégett és ez óvatosságra intett sokakat. Előtérbe helyezték a színházak tűzbiztonságának fontosságát, előnyösnek tartották a színházépítésben a nézőtéri szinthez csatlakozó erkélyeket a homlokzaton, mert ezek a mentést megkönnyítik. Ezt a rendszert a világon elsőként a budapesti Operaházban alkalmazták. A berendezés – azonkívül, hogy szerkezetéből a gyúlékony faanyagot kiküszöbölték és helyette acélt használtak– megoldotta, hogy a díszlet- és színpadmezők mozgatását – kézi erő helyett – hidraulikus hengerek végezzék, egységesen és áttekinthetően, egy-egy pontról vezérelten. 

Az épület nemcsak technikai megoldásaival, de műsoraival, kinézetével is gyorsan ismerté vált szerte Európában és a világon is. 

Tekintsd az épület 140 évét összefoglaló galériánkat: 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás