Götz Anna máig gyászolja a volt férjét

Karrierje alakulása mellett férje elvesztéséről is beszélt a színésznő. Götz Anna és Böröndi Tamás szerelme későn jött, de annál nagyobb lángon égett.



Megosztás
Szerző: S. V.
Létrehozva: 2024.10.06. 20:30
Götz Anna portré

1985-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, végzés után a Nemzeti Színházhoz szerződött, 2000-től szabadúszó. 2013 óta a Vidám Színpad tagja. Götz Anna férje, Böröndi Tamás halála után a színház tulajdonosa és vezetője is lett. Götz Anna gyermekei, Emília és Bálint egyaránt 29 éves. A színésznő a Hot! magazinnak adott portréinterjút.

Götz Anna és Böröndi Tamás
Götz Anna és Böröndi Tamás maximálisan megélt minden percet (Fotó: archív / Hot! magazin)

Hot!: Szerencsésnek mondhatod magad: élnek a szüleid. Ez azt jelenti, hogy nagyon fiatalon házasodtak, vállaltak gyerekeket?

Götz Anna: Édesanyám 83 éves, édesapám 84. Hála istennek, élnek, jól vannak, nemrég ünnepelték a 60. házassági évfordulójukat. Ők egy életre vállalták egymást – ahogy mindenki gondolja, aztán ki tudja, mit hoz a sors…

Hot!: Édesapád kiváló díszlet- és jelmeztervező volt, édesanyád a Bábszínház művészeti titkára. Nem óvtak a színi pályától?

Götz Anna: Édesapám féltett. Zárkózottabb karakter voltam, de kiskoromtól imádtam a színház, a filmek világát. Álomvilágban éltem, amibe beletartoztak Audrey Hep­burn filmjei – később szinkronizálhattam is őt a Római vakációban, és eljátszhattam a My Fair Lady főszerepét.

Hot!: Tizennyolc évesen felvettek a főiskolára, Szirtes Tamás osztályába. Hogy fogadtak ott?

Götz Anna: Szirtes Tamás, Kállai Ferenc és Sztankay István voltak a mestereim. Kis naivaszerepeket kaptam, annál inkább meglepett, amikor diploma-előadásként rám bízták Sally Bowles szerepét egy igazi nagy musicalben, a Kabaréban. Táncórákra, hangképzésre jártam egész nyáron. Nagyon híres előadás lett.

„A Vígszínházban voltam gyakorlatos”

Hot!: Már ismert az ország, hiszen a pályád elején készítették veled a Nyolc évszak című sorozatot.

Götz Anna: 1986-ban, rögtön a diploma után forgattunk, egy éven keresztül. Keddenként futott a sorozat. A rendező, Várkonyi Gábor később összeszámolta, hogy 150 színész volt a partnerem ugyanannyi forgatási napon. Olyan művészek, mint Gobbi Hilda, Kállai Ferenc, Tordy Géza, Esztergályos Cecília, vagy a fiatalabbak, Balkay Géza, Bubik István, Mácsai Pál.

Hot!: Végzés után Szirtes Tamás nem hívott a Madách Színházba?

Götz Anna: Édesapám a Madách Színház díszlettervezője volt, így nem akartam én is oda menni. A Vígszínházban voltam gyakorlatos, jól éreztem magam ott, máig emlékezetes számomra a Játszd újra, Sam! Valló Péter rendezésében, Kern Andrással. De váratlan fordulatként, miután elég sokat dolgoztam Vámos László rendezői osztályával, meghívott a Falstaff című televíziós operafilmbe. Olyan művészekkel szerepeltem együtt, mint Pász­thy Júlia és Gregor József. Ő ajánlotta fel, hogy szerződjek a Nemzeti Színházhoz. Micsoda gárda volt akkor ott! Hogy csak a fiatalokat említsem: Bubik, Mácsai, Kubik Anna…

Hot!: 2000-ben mégis a szabadúszást választottad. Miért?

Götz Anna: Az a színház már nem az volt, mint amiben én kezdtem. Meghalt Sík Ferenc, kicserélődtek a színészek, megváltozott a név – Pesti Magyar Színház lettünk. 

Voltak szép emlékeim; én voltam Iluska a János vitézben, Réka az István, a királyban, Eliza a My Fair Ladyben, Emily Webb A mi kis városunkban… Ötévesek lettek az ikreim, a családra került a fókusz.

A színpadon pedig már nem voltam lány, de még anya sem. A humor volt az, ami mindennek a helyébe került. A kaktusz virága című darab már mást képviselt az életemben.

Hot!: Ezzel az előadással megváltozott az életed. Partnerek lettetek a színpadon Böröndi Tamással, aztán az életben is. Elváltak voltatok, amikor találkoztatok?

Götz Anna: Tamás már két-három éve igen, én pedig válófélben voltam egy huszonkét évig tartó házasság után. Sokáig hezitáltam a gyerekek miatt.

Götz Anna férje után „megörökölte” a Vidám Színpadot

Hot!: 2017-ben, egy évvel a házasságkötésetek után beszélgettem Tamással, aki a következőket mondta – és ettől most is könnybe lábad a szemed. „Soha nem szerettem így, olyan társra találtam, akivel fantasztikus harmóniában, boldogságban élünk együtt. Hiába mondják azt, hogy a boldogság csak pillanatokig tart, egyfolytában érzem ezt.” Négy éve veszítetted el őt, a Covid alatt.

Götz Anna: 

Olyan csodás tíz évet kaptunk a sorstól, hogy minden napért hálát adtunk. Mindegy, hogy hol voltunk – autóban, az utcán, a színpad körül –, fogtuk egymás kezét. Mintha tudtuk volna, hogy sietnünk kell. Maximálisan megéltünk minden percet.

Hot!: A Vidám Színpad újraindítása volt Tamás missziója. Hogy tudod továbbvinni ezt a feladatot?

Götz Anna: Tamás mellett voltam közben, és amiben tudtam, segítettem, támogattam. Nem sejtettem, hogy milyen sokat fog jelenteni az, amit közben láttam. Sokszor érzem, hogy ez tulajdonképpen egy lehetetlen küldetés: korábban a járvány miatt, aztán a kiköltözés, az épület felújítása, az anyagi nehézségek okán. De Tamás álmát, a Vidám Színpadot szeretettel, erővel meg kell tartanom, folytatnom, és – ahogy ő tervezte – idővel át kell adni a fiataloknak. Tamás személyisége pótolhatatlan. De ennek a színháznak több mint hetvenéves múltja van: a hajdani kabarék világa, aztán a Bodrogi-korszak, majd a Tamás által alapított magánszínház. Az újraindított Vidám Színpadon is sikeres darabjaink vannak: az Ölelj át, a Ments meg, szerelem, meg a többi – mindegyikre nagyon büszke vagyok.

20230722_Mandala Nyár_Ölelj át_NYH_DF_KM-8668
Götz Anna és Kálid Artúr a Vidám Színpadon (Fotó: archív / Hot! magazin)

Hot!: A gyerekeid mit örököltek a színpad iránti elkötelezettségből?

Götz Anna: 

A lányom olyan, mint én. Frusztrálja, hogy színész szülők gyereke. Önerőből szeretne boldogulni a pályán. Marosvásárhelyen végzi a színművészetit. A fiam a Corvinusra járt, közgazdász, pénzügyi szakember. Még a nagymama tanította zongorázni, áttért a gitárra; zenekara van, stúdióznak, dalokat ír.

Az egyéves kislányuknak, Jankának én vagyok az éneklő nagymamája. A Wekerletelepre költöztek, ahol gyerekként cseperedtek. A család többi tagja itt él körülöttem. A szüleim abban a házban, ahol felnőttünk az öcsémmel, Göncz Árpádék is ott laktak. Tamás halála után én is itt lakom egy társasházban. Nekem ez a környék a fiatalságom: az Árpád Gimnáziumba jártam, az amfiteátrumban voltak az iskolai ünnepségek, fellépések, bandázások, itt estek meg az első szerelmek. És most már Óbudához köt a színház is.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás