RETRO RÁDIÓ

Pataky Attila őszintén beszélt élete nehéz időszakáról: így sikerült legyőznie a rákot

Leírhatatlan a pillanat, amikor az orvos kénytelen közölni a beteggel: súlyos kór támadta meg a szervezetét. Pataky Attila átélte ezt: most részletesen elmondja, mit élt át, hogyan szedte össze magát lelkileg, s végül hogyan sikerült győzedelmeskednie a betegség fölött. Most, novemberben, a férfiegészség hónapjában különösen fontosak a szavai.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.11.29. 13:00
apró segítő kéz

A legtöbben csak akkor szánják rá magukat egy-egy szűrővizsgálatra, amikor már komoly tüneteket tapasztalnak magukon. Pedig a bajt megelőzni sokkal könnyebb, mint a kialakult betegséget orvosolni.

13 éve nem iszik alkoholt az Edda frontembere Fotó: Markovics Gábor (MG) Ripost

Félévenként jár szűrővizsgálatra

Jól tudja ezt Pataky Attila is, aki évekkel ezelőtt sajnos a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a kivizsgálás akár életet is menthet.

„Azt kell mondjam, eléggé bevállalós életet éltem. Félévenként megyek az orvos barátomhoz, aki Magyarország egyik legjobbja. Benéz, megnéz, átnéz, ha kell, akkor további vizsgálatokra küld, ennek köszönhetően a következő 15 év állítólag garantálva van” – kezdte a Borsnak az Edda énekese, és hozzátette, tudja, hogy a férfiak túlnyomó többsége nehezen veszi rá magát arra, hogy szűrővizsgálatra menjen.

„Tudom, hogy a férfitársaim nagyon majréznak, ezért azt üzenem nekik, ha komolyan veszik a szerelmet és a szexuális életet, akkor is érdemes 1-2 évenként elmenni egy urológiai vizsgálatra. A bajok megelőzhetőek, emellett a hosszan tartó örömteli párkapcsolatot is könnyebben garantálja…” – fogalmazott sejtelmesen Attila.

A zenésznél 6 évvel ezelőtt daganatos elváltozást diagnosztizáltak. Ő akkor úgy döntött, nem vállalja a műtétet, mivel biztos volt benne, hogy a kiváltó ok megszüntetésével az elváltozás is eltűnik. Ez természetesen nem igaz automatikusan mindenkire, rengeteg betegen csakis a műtét segíthet, de Attila esete más. Néhány hónappal később ugyanis az újabb vizsgálat őt igazolta, összezsugorodott, majd eltűnt a daganat.

Az énekesnél hat évvel ezelőtt diagnosztizáltak daganatot Fotó: Végh István (VI) Bors

„Az okot kell megszüntetni”

Sajnos megesik, hogy a szűrővizsgálatok után rossz hírt kap a páciens. Ám ahogy Attila esete is jól mutatja, nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, pozitívan kell tekinteni a jövőbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesznek mélypontok.

„Megmondom őszintén, amikor beültem a kocsiba, és hála istennek, nem volt velem senki, akkor ki tudtam sírni magam. Ha az embernek ez lebeg a feje fölött, akkor nem is önmagát sajnálja, hanem azokat, akiket itt kell hagynia és esetleg még számítanak rá, de lehet, hogy menni kell. Miután hazaértem, elolvastam dr. Hamer – Orvostudomány a feje tetején című könyvét és rájöttem, mi okozta a bajt, amit részben én indukáltam, majd elindultam a gyógyulás útján. Az okot kell megszüntetni, legyen az párkapcsolat, munkahely, csalódás vagy bármi” – javasolta Attila, akivel az orvosok közül egyre többen egyetértenek abban, hogy a betegségek nagy része lelki okokra vezethető vissza. Az egészséget a test-lélek-szellem hármasa adja, ezért nem elég csak a pszichével foglalkozni.

„Eléggé bevállalós életet éltem” – mondta Pataky Attila Fotó: Végh István (VI) Bors

Úszik, fekvőtámaszozik

„Én fatalista vagyok és ezerrel élem az életem, persze ettől függetlenül betartom azokat a láthatatlan, de fontos szabályokat, amik észszerűnek tűnnek. 13 éve nem iszom alkoholt, odafigyelek az étkezésre és sportolok. 56 éves koromig minden egyes nap futottam, mindegy, milyen cudar idő volt. Azóta pedig úszok és mindenféle gyakorlatokat végzek otthon, fekvőtámasz, hátizom, hasizom. Az utóbbi napokban két alkalommal is közel három órát énekeltem a színpadon, de ha holnap menni kellene, azzal sem lenne semmi baj. Megköszönném a jóistennek, amit megélhettem és kész” – mondta nyugodt szívvel Attila.

Ezeket olvastad már?
Kiderült, ki nyerte a Csináljuk a fesztivált! műsorát! Ez lett az évszázad magyar slágere

Kiderült, ki nyerte a Csináljuk a fesztivált! műsorát! Ez lett az évszázad magyar slágere

Kiderült az igazság, így halhatott meg valójában Máté Péter

Kiderült az igazság, így halhatott meg valójában Máté Péter

Kórházba került és meghalt a Rendőrakadémia sztárja

Kórházba került és meghalt a Rendőrakadémia sztárja

Ajjaj! Idén sem tudja megtartani az esküvőt Szuperák Barbi és Jolly. Ez van a háttérben

Ajjaj! Idén sem tudja megtartani az esküvőt Szuperák Barbi és Jolly. Ez van a háttérben

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás