Ő volt a dívák dívája, ezeket tudtad Marilyn Monroe-ról?





Augusztus 5-én volt 60 éve, hogy Marilyn Monroe meghalt. Az ünnepelt, körberajongott színésznő, aki mára a popkultúra ikonja lett, halálakor éppen csak betöltötte a 36. életévét.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.07.
Popikon

Néhány kevéssé ismert tény a szőke bombázóról, amit nem biztos, hogy tudtál:

  • Marilyn Monroe 1926 júniusában született Norma Jeane Mortenson néven harmadik gyermekként Los Angelesben. A mai napig találgatják, ki volt az édesapja.
  • Édesanyja Gladys Pearl Baker nem volt felkészülve nem csupán a gyermeknevelésre, de a gyermekvárásra sem, ezért szinte azonnal nevelőszülőkre bízta a lányát.
  • Édesanyját paranoid skizofréniával diagnosztizálták, majd idegösszeomlást kapott, ezért élete hátralévő részét kórházban töltötte. Az akkor 11 éves Marilynnek nem mondták el, hogy mi történt, így azt hitte, hogy anyja meghalt.
  • Édesanyja kórházba kerülése után újra nevelőszülőkhöz került, ahol legalább hárman molesztálták. Anyja legjobb barátnője és annak férje vették magukhoz, a férfi pedig többször bántalmazta a 11 éves kislányt. Később rokonoknál lakott, ahol az egyik fiú zaklatta, majd másik rokonhoz költözött, akinek a fia szintén szexuálisan bántalmazta őt. Mindezek az okok oda vezettek, hogy felnőtt korában komoly mentális problémákkal küzdött.
  • Összesen háromszor ment férjhez: elsőként, az édesanyjához hasonlóan menekülésként, 16 évesen lett a szomszédban lakó 21 éves fiú felesége. Másodszor a neves baseballsztár, Joe DiMaggio volt a szerencsés, és mint utóbb kiderült, Marilyn a szerencsétlen, a férfi ugyanis többször is megverte.
  • Még folyamatban volt a válópere, de már sűrűn randizott hol Marlon Brandóval, hol Arthur Miller drámaíróval. A „meccset” utóbbi nyerte meg, ő lett Monroe harmadik férje. Kevesen tudják, de Miller miatt felvette a zsidó vallást. Kettősük olyannyira furcsa volt, hogy az egyik korabeli képeslap ezzel a címmel jelent meg: „A tojásfej feleségül veszi a homokórát.”
  • Állandó önbizalomhiány gyötörte, ami maximalizmussal párosult, szorongott és alvásproblémái voltak. Önbizalomhiányának egyik okozója súlyának gyakori váltakozása volt. Megesett, hogy egyetlen filmhez többféle méretű ruhát is varrtak számára. A problémái enyhítése miatt fordult a barbiturát és az amfetamin felé, de az alkoholt sem vetette meg.
  • Nagy áttörést jelentett, amikor 1952. április 7-én felkerült a nagy hírű Life magazin címlapjára, onnantól kezdve Amerikában mindenki megtanulta a nevét.
  • Egy magyar származású fotós, Dienes Andor sok felvételt készített róla.
  • 1953-ban Hugh Hefner elindította a Playboyt és természetesen Monroe-t tette a címlapra. Bár sohasem találkoztak személyesen, de Hefner olyannyira rajongott a szőke szépségért, hogy 75 ezer dollárért megvásárolta magának a Monroe melletti sírhelyet
  • A legismertebb fotója a szoknyalibbentős volt, a Hétévi vágyakozás című film forgatása alatt készült. New Yorkban, a metró szellőzőrácsánál készítették, s a kiáramló levegő libbentette fel a szoknyáját. A szoknya 2011-ben 4,6 millió dollárért cserélt gazdát egy árverésen. Nem mellesleg ez a fotó, ami erősen hozzájárult ahhoz, hogy első férje Joe DiMaggio még betegebben legyen féltékeny.
  • Tom Ewell és Marilyn Monroe a Hétévi vágyakozás című film egyik jelenetében.
    Fotó: Getty Images

  • Hiába tartották a világ legszebb nőjének, két műtétet is végeztek az arcán, az orrát és az arccsontját is megigazították kicsit.
  • Nagyon szeretett volna úgymond rendes családot, de ez soha nem adatott meg számára. Kétszer is teherbe esett, de mindkét alkalommal elvetélt.
  • Ott volt John F. Kennedy születésnapi ünnepségén New Yorkban, ő énekelte a Boldog születésnapot, elnök úr! című dalt. Nagy feltűnést keltett a hegyikristályokkal tűzdelt, testhez tapadó ruhája, ami az elnököt is lenyűgözte… A ruhát 1999-ben 1,26 millió dollárért adták el egy aukción. Az elnök olyannyira le volt nyűgözve, hogy viszonyba is keveredtek.
  • 1962. augusztus 5-én kora hajnalban találták holtan a házában. Halálát egyértelműen barbituráttúladagolás okozta. Olyan mennyiséget vett be, hogy öngyilkosságként zárták le a nyomozást. Csupán 36 éves volt.
  • Temetésén kizárólag a barátok vehettek részt a Westwood Village Memorial Parkban.
  • Végezetül oszlassunk el három rendre visszatérő tévhitet vele kapcsolatban: nem volt buta, nem volt törékeny és nem volt tehetségtelen.




  • Ezeket olvastad már?
    „Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

    „Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

    Renée Zellweger 55 évesen Bridget Jones szerepében tér vissza

    Renée Zellweger 55 évesen Bridget Jones szerepében tér vissza

    „Nem volt elég, hogy földhöz vágtalak?” – egymásnak estek a Házasság első látásra férjei

    „Nem volt elég, hogy földhöz vágtalak?” – egymásnak estek a Házasság első látásra férjei

    Szenes Iván 100 éves lenne – lánya, Szenes Andrea: „Egyre jobban hiányzik”

    Szenes Iván 100 éves lenne – lánya, Szenes Andrea: „Egyre jobban hiányzik”

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás