RETRO RÁDIÓ

Bolyki Balázs: Én elmebeteg mennyiséget énekelek – Arról énekelek, amiben hiszek – Videó!





Bolyki Balázs születése óta énekel, előszőr a tesóival, négy fivérével állt közösen színpadra mint Bolyki Brothers énekegyüttes. Jó ideje együtt énekel már a saját négy fiából álló Bolyki Balázs és a B4-gyel is, valamint az idén 10 éves Bolyki Balázs Soul&Gospel Kórusával. Utóbbi jubileumi koncertjén augusztus 29-én többek között a közelmúltban Szent István-renddel kitüntetett Miklósa Erika és Charlie is velük tart, de ott lesz Radics Gigi és Mező Misi is a Budapest Kongresszusi Központban.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.08.25.
II. kerület XII. kerület zene

Bolyki Balázs zenészcsaládban nőtt fel, mióta az eszét tudja, énekel. A családi együtt muzsikálás átöröklődő hagyomány Bolykiéknál.

„Mindig is énekeltem, inkább úgy mondanám: néha nem énekelek.”

– És, hogy miért énekel?

„Csak. Azért énekelek, mert éneklés közben az önkifejezésem legerősebb és leghatékonyabb formája az, amikor ezt az Istentől kapott tálentumomat fullra tudom járatni. Kimaxolom. Arról énekelek, amiben hiszek, és abban hiszek, amiről énekelek. Gospel dalokat az örömüzenetről.”

Bolyki Balázs: Amit énekelek, azt meg is élem! Fotó: Fodor Erika

– Négy fiútestvérével spontán összejött a Bolyki Brothers.

„Úgy szoktuk mondani, hogy amikor én megszülettem, akkor az utolsó szólam a négyből nem huá, hanem oá formájában megérkezett. Kicsi gyerekkorom óta zenéltünk, mi öten fiútestvérek, és a (hangszeres) zenélés mellett pedig a capelláztunk. A Bolyki Brothers a Capella Énekegyüttes valószínűleg addig van, amíg élünk. Időközben elég sokan lettünk mi, Bolykik, majdnem minden tesómnál reprodukálódott már a BB létszám, nálam egyedül a négy fiammal, velük így öten is énekelünk.”

– Négy saját gyermekkel adja magát a csapat a családi örömzenélésre, de a Bolyki Balázs Soul&Gospel Kórus már nyitás a családból a nagyobb közösség felé is.

„Ez egy 10 éves történet, amiből az utolsó 2 év teljes lezárás alatt, rock&roll-os üzemmódban ment: egy kis autó csomagtartójában ültem egy áruház parkolójában, onnan tartottam online a próbát minden áldott hétfőn és csütörtökön. A cél eredetileg az volt, hogy profi énekesekkel csinálni egy kórust, aztán jött a Jóisten és egészen másfelé tolta el a célt, meg az én figyelmemet is. Kemény műhelymunka volt, és hála Istennek tart ma is. Nagyon büszke vagyok rájuk! Óriási öröm egy olyan családdal, közösséggel színpadra állni, amelyikben értik és érzik, hogy mi a lényeg, és amit kérek, azt megcsinálják. Megfelelő alázattal nagyon komoly eredményeket lehet elérni.”

A Bolyki Balázs Soul&Gospel Kórus, akik a próbán is koncerten érzik magukat Fotó: Fodor Erika

– Aki már látta színpadon Bolyki Balázst vagy csak egy próbán is részt vehetett a hozzá tartozó éneklő közösségekkel, az tudja, miről van szó. Amit ő(k) csinálnak, ahogyan átadják, az felemelő és felszabadító élmény a közönség számára.

„ Volt olyan világsztár, aki azt mondta nekem: Ha csak egy fél órára megkapná azt a lelkesedést, azt a profi hozzáállást, ami ezekben az emberekben ott van, akkor cserélne velem. Én meg nem cserélnék! Ami a hozzáállást illeti, magammal és a kórussal kapcsolatban is azt tudom mondani: addig megyek fel a színpadra, amíg tudom, hogy fényre fogok állni. A színpad egy nagy nagyító, olyan mint egy hirdetőtábla. Amikor az ember ide fölmegy, ha hazudik, ha csak el akar hitetni valamit a közönséggel, akkor nagyon gyorsan le fog bukni, mert a közönség érzi, hogy ez nem hiteles.”

– Na de hogyan lehet állandóan ilyen kitörő energiával, nagy amplitúdóval énekelni, a színpadon mindig így jelen lenni?

„Amikor a gyerekemnek ajándékot adok, nem mondhatom meg neki, hogy az ötös skálán 3-as vagy 5-ös fokozaton örüljön, ő egyszerűen odazúzza az örömét. Amikor én énekelek egy dalt, mondjuk azt, hogy »az én életem a te kezedben van«, és ezt meg is élem, akkor én is úgy tudok csak felmenni a színpadra, hogy odaviszem mindenem, beleadom magamat – maradéktalanul.”

Aki Balázzsal énekel, nem tud ülve maradni! Fotó: Fodor Erika

– Sikerül mindig ilyen örömteltnek lenni a hétköznapi életben is?

„Épp ez a lényeg. Velünk sincs rendben minden. Nekünk is ugyanaz a postás hoz ugyanolyan csúnya sárga csekkeket, a szomszéd ugyanúgy gonoszkodik, és direkt fúrógépezik még hajnal 2-kor is, mi is ugyanazon a ralin veszünk részt az élet nevű nagy játékban, csak számunkra óriási kegyelem és ajándék az, hogy hétről hétre megérkezhetünk, bejövünk egy próbaterembe, és nekünk nemcsak a koncerten van koncert, hanem a próbákon is. Az az öröm, hogy ma – és minden alkalommal – a legnagyobb sztárral találkozom, a Teremtővel – ez egy lélekzuhany. Ez a mi tudatmódosító szerünk, nem a pia, nem a drog, hanem az, hogy állandó izzásban, közösségben vagyunk az Istennel, és ez nem valamiféle szentséges duma, ez a gyakorlat.

– Lehet, hogy az éneklés gyógyít?

Én elmebeteg mennyiséget énekelek. Van egy nagyon fontos dolog az énekléssel kapcsolatban. Ezt az információt nem is olyan régen tudtam meg. Arról van szó, hogy az emberi agy nem tud egyszerre énekelni és félni. Amikor valaki énekel, akkor ugyanaz a központ aktiválódik, mint amikor fél. Amikor a gyermekednek énekelsz, és aztán ő is a kiságyban elringatja magát, gögicsél, tehát énekel, akkor valójában a félelem meghal, abban a pillanatban, amikor az ember énekel. Ehhez nincs mit hozzáfűzni.”

„Amikor énekelünk, meghal a félelem” Fotó: Fodor Erika

– Valahogy így nőttek bele az éneklésbe Bolyki Balázs fiai is, akik a B4 formációban tolják közösen édesapjukkal.

„A Bolyki Balázs és B4 formáció, úgyis mint B four és mint Before – előttem az utódom, utódaim. Öt-hat éve kezdtünk el komolyabban így együtt dolgozni. Ez munkás dolog, nekik is ára van annak, hogy ez meg tud születni. Meg kell küzdeniük egymás egójával, meg az én egómmal is, nekem meg az ő akaratukkal.”

Bolyki Balázs és a Para-ra Kórus, akiknek minden próba örömünnep Fotó: Fodor Erika

És hogy miért csinálják mégis? Arról Bolyki Gergő azt mondja: „Azért szeretek így énekelni apával, meg a tesóimmal, mert egy csomó dinamika a családi életből át tud menni a színpadra.” Bolyki Leventének azért fontos, mert természetesen jön ez az egész, és amellett, hogy mindenki csinálja a maga dolgát, ez egy közös pont, amihez tartják magukat. Bolyki Máté szeretne az édesapja nyomdokaiba lépni, és nagyon szívesen folytatná azt, amit ő elkezdett. „Eszméletlen jó érzés a tesóimmal együtt énekelni és az édesapámmal.” Bolyki Dávid úgy fogalmaz, ha egy szóval kell megfogalmazni, hogy miért csinálja: „ez nekem a közösség – hogy így együtt tudunk lenni.”

Aki kíváncsi rá, mi a titka Bolyki Balázsnak és fiainak, itt megkukucskálhatja!

A zene híd

A Bolyki Balázs Soul&Gospel Kórus gigantikus örömünneppel énekli meg 10 éves jubileumát. A zene híd című koncertet augusztus 29-én a Budapest Kongresszusi Központban tartják. Bolyki Balázs Prima-díjas énekes azzal a céllal indította útjára a Bolyki Soul & Gospel Kórust, hogy a professzionális énektudással nem rendelkező, de profi hozzáállással bíró jelentkezőkből olyan keresztény értékeket képviselő zenei formáció fejlődhessen ki, mellyel mostanra már szakmailag is nemzetközi színvonalú produkciót tud színpadra állítani. A koncerten fellépő meghívott művészekkel Balázs az évek során szoros szakmai együttműködést alakított ki. A fellépők között lesz Horváth Charlie, Miklósa Erika, Mező Misi, Berkes Gabriella, Radics Gigi, Pintér Béla, Kökény Attila, Gyárfás István, valamint a Bolyki Balázs négy fiából álló B4 együttes. A koncert záróakkordjaként még színpadra lép a Para-ra Gospel Kórus is, melyet Nick Vujicic első magyarországi látogatása alkalmával 2013 januárjában, a világon egyedülálló módon sérültek bevonásával indított el Balázs és a mai napig aktívan működik.





Ezeket olvastad már?
Mindenki Curtisre irigykedik: nem akárkivel sikerült közös képet csinálnia

Mindenki Curtisre irigykedik: nem akárkivel sikerült közös képet csinálnia

Hoppá: Palvin Barbi nekivetkőzött, özönlenek a kommentek

Hoppá: Palvin Barbi nekivetkőzött, özönlenek a kommentek

Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás