RETRO RÁDIÓ

„Nem szorongok„ - Eke Angéla nem vásárol feleslegesen

Gyerekkora óta kiemelten fontos a környezetvédelem Eke Angéla számára. A színésznő hamarosan a Duna-part Fesztre látogat, ami a helyszín és a mondanivaló miatt is közel áll hozzá.Megosztás
Szerző:
2022.06.10. 11:30
környezettudatos

Hazánkban eddig soha nem látott, környezettudatos könnyűzenei fesztivállal várják idén nyáron először a zene és a csodálatos zöld, vízparti környezet szerelmeseit Ráckevén. Részben napelemmel üzemelő étkezőkocsik és telefontöltő-állomás, no plastic backstage, ökolábnyom-csökkentés és faültetés minden 100 eladott napijegy után a környező településeken – csak néhány a Duna-part Feszt vállalásai közül, amelyeket a szervezők és a fellépők is örömmel támogatnak. A Duna-part Feszt július 28-tól július 30-ig tart Ráckevén, a Savoyai-kastély parkjában.

Fontos számára a környezetvédelem

Eke Angéla nagy örömmel vállalta, hogy a fesztivál nagykövete legyen, többek között azért is, mert szíve egyik csücske a Duna, hiszen a folyó partján nőtt fel, ráadásul gyermekkora óta kiemelten fontos számára a környezetvédelem.

Gyermekkoromból hoztam magammal ezt a szemléletmódot. Akkoriban nem engedhettük meg magunknak a pazarlást vagy éppen a költekezést. Ezen időszak tanulságai mélyen belém ivódtak. Rengeteg időt töltöttem a természetben, és már korán szoros kapcsolatba kerültem vele, mivel a környéken nem igazán voltak más gyerekek, így a házunk feletti gyümölcsösben találtam meg a játékteremet – árulta el a Metropolnak Eke Angéla.

Nem vásárol feleslegesen

A színésznő igyekszik minél empatikusabban élni a világban, ezen tulajdonsága a szakmájából adódóan is erős, hiszen az emberek tanulmányozása nélkül nem tudna kellőképpen belehelyezkedni egy-egy szerepbe. A környezettudatossága arra is kiterjed, hogy igyekszik kerülni az úgynevezett impulzusvásárlást, amikor olyasvalamit vesz meg az ember, amire nincs is igazán szüksége.

– Nem csupán az emberekkel és az állatokkal, hanem a bolygónkkal szemben is próbálok együttérző lenni. Hiszek a harmóniában, nem gondolom, hogy lehet kizárólag tudatosan élni a hétköznapokban, legyen szó a műanyagok teljes kiiktatásáról, vagy akár a fast fashion ruhadarabokról. Azt tartom szem előtt, hogy például feleslegesen ne vásároljunk, mert nagyon gyakran csak impulzusok hajtanak minket, és csak azért veszünk meg valamit, mert olcsó, és nem azért, mert valóban szükséges.

Fotó: Panamy

A drasztikus változtatás nem célravezető

De vajon mit javasolna Angéla azoknak, akik még nem gyakorolják, ám szeretnék elkezdeni a környezetkímélő életmódot? Mik az első és legfontosabb lépések?

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mit tanácsolok azoknak, akik egyik napról a másikra szeretnének tudatosabban, fenntarthatóbban élni. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb elv, hogy ez drasztikus lépésekkel nem működik, én mindenképpen a fokozatosságban hiszek. Mindenki találja meg azokat a szempontokat, amelyeken keresztül el tud indulni egy tudatosabb úton.

Vigyázni kell a bolygónkra

Angéla pozitív szemléletű, életvidám ember, így általában elkerüli a klímaszorongás, de azért az ő fejében is rendszerint megfordul, hogy mi vár a jövőben a bolygónkra.

– Nem szorongok, mert azt gondolom, hogy azért élünk ezen a csodálatos bolygón, hogy meglássuk benne a szépet és szeressük egymást. Alapvetően arra törekszünk mindannyian, hogy boldogságban éljünk, a fenntarthatóság témája viszont gyakran együtt jár egyfajta klímaszorongással is. A bolygónk állapota sajnos tényszerű, így kár azon szorongani, amin már nem változtathatunk, inkább arra kell koncentrálnunk, hogy felvegyük azt a reményteli és motiváló habitust, amivel segíthetünk visszafordítani mindazt, ami felé haladunk.

Nagyon várja a Duna-part Fesztet

Váci születésű lányként a Duna-part Angéla gyerekkorának ikonikus helyszíne. A vízparti élmények során örökre beléivódott a környék kivételes hangulata, a különleges miliő pedig mindig visszacsábítja.

– Ennek szellemiségét máig magamban hordozom, így nyaranta a szabadtéri koncertek és a családias hangulatú rendezvények nálam előnyt élveznek. Éppen ezt a közeget teremti meg a Duna-part Feszt is, ahol ráadásul úgy szórakozhatunk, hogy közben a bolygónk jövőjét is szem előtt tartjuk. Köztudott, hogy számomra a környezetvédelem nem csupán küldetés, de a hétköznapjaim része is – fogalmazott a népszerű színésznő.

Ezeket olvastad már?
Zokogva tudatta rajongóival Kiszel Tünde: Donatelláról van szó

Zokogva tudatta rajongóival Kiszel Tünde: Donatelláról van szó

Unokázna már az Omega musical sztárja, Lux Ádám

Unokázna már az Omega musical sztárja, Lux Ádám

A magyarok kedvenc színésznője Madonnát is kenterbe veri

A magyarok kedvenc színésznője Madonnát is kenterbe veri

Shane Tusup példáját követi? Újabb híresség csapja a szelet Szabó Zsófinak

Shane Tusup példáját követi? Újabb híresség csapja a szelet Szabó Zsófinak

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás