Nő a nyomás Erzsébet királynőn, ez vár rá most

Fülöp herceg számos eseményen képviselte a királyi családot. Halálával II. Erzsébet a királyi kötelezettségek szempontjából is nehéz helyzetbe került.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.07.
II. Erzsébet királynő gyász Fülöp herceg Vilmos herceg Károly herceg szerepek királyi kötelezettségek uralkodás

Kilencvenedik születésnapján Fülöp arról beszélt, hogy korára tekintettel kevesebb nyilvános szereplést vállal. Néhány éve szívműtétje volt, 2017-ben pedig vissza is lépett a nyilvános szereplésektől. Nem csoda, hogy már nehezen viselte ezeket a megjelenéseket, csak utolsó aktív évében 110 hivatalos programon vett részt.

(Fotó: AFP)

Élete során 22 ezer olyan szereplése volt, ahol egyedül képviselte a királyi családot. Bár döntéshozói szerepkörrel nem rendelkezett, ezek a megjelenések nagy segítséget jelentettek felesége számára. Fülöp belopta magát az emberek szívébe, humorérzékét máig emlegetik.

Halála után beindultak a találgatások annak kapcsán, hogy Erzsébet vajon lemond-e a trónról? Voltak, akik úgy gondolták, Károly herceg veszi át az uralkodói feladatokat, míg mások azt pedzegették, hogy a szabályokat felrúgva Vilmos kerül trónra. Bár a királynő lemondásának nincs jogi akadálya, nem valószínű, hogy eldobja pozícióját. Elképzelhető viszont, hogy a királynő mellé kerül egy uralkodó, aki helyette jár a nyilvános eseményekre, és akár döntéseket is hoz, ha Erzsébet állapota ezt indokolttá teszi.

A brit szakértők úgy látják: lemondásra nincs esély, de szinte biztos, hogy szakmailag valaki várhatóan Fülöp herceg helyébe lép, mert Erzsébet egyedül nem tudná ellátni teendőit. Károly és Vilmos herceg is több feladatot kap majd, ők fontos tanácsadók lehetnek a királynő életében. A Telegraph azt írja, hogy a két herceg lesz az, akik egy találkozón egyeztetik, kihez melyik feladatkör kerül a következő hónapokban. Az nem könnyíti meg helyzetüket, hogy Harry szerepvállalására sem számíthatnak.

A People úgy véli, Vilmos még Károlynál is fontosabb szerepet kaphat, Fülöp herceg ugyanis sokat dolgozott azon, hogy felkészítse a királyi szerepre. Akárhogy is, Fülöp halálával jelentős átrendeződés készül a királyi családban.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás