RETRO RÁDIÓ

Juhász Árpád: A kalandvágyam életveszélybe sodort





Rálépett egy halálos mérgű kígyóra Afrikában, kőpiramist épített Norvégiában, indiánok elől menekült Peruban, és éppen működő vulkán kráterébe is bemászott Juhász Árpád, az ország legismertebb geológusa. Nyolcvanéves koráig százkilenc országban járt, és több millió lépést tett meg. 2019-ben megjelent Egzotikus Európa című könyve, amiben különleges kalandjairól mesél.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.08.25.
világ kaland Juhász Árpád

Norvégia – 1974: Az Északi Sarkkör teljesen elvarázsolt, az egyik legkülönlegesebb hely, amit láttam. Van egy szokás, hogy ha eljutsz oda, akkor építesz egy körülbelül negyven centi magas kőpiramist. Ide bújhatnak el az ősi szellemek a legenda szerint. Én 1974-ben építettem egyet, majd 2006-ban végül volt szerencsém visszamenni és a piramisom még mindig ott állt.

Szicília – 2007: Szerettem volna, ha az unokám, Valér, aki nagyon érdeklődő, látja az egyik legizgalmasabb helyet a világon. Ez pedig a Vulcano-sziget, tagja a Szicíliához tartozó Eoli-szigetcsoportnak. Lemásztunk a vulkán kráterébe, és csináltunk egymásról fotókat, miközben a maró kőzetek lövelltek felfelé. Izgalmas élmény volt Valérnek is. A kirándulásunk miatt nagyon megszerette a vulkánokat. 2010-ben Izlandra is elmentünk, amikor kitört az Eyjafjallajökull.

Peru – 1988: Van több hajmeresztő történetem Európán túl is. Peruban egy magashegyi anyagot forgattunk, amikor belekeveredtünk egy indián felkelésbe. Bármerre próbáltunk menekülni lángolt a hegyoldal. Több hídon is át kellett kelnünk, de ha valamelyik csoport átengedett, a másiknak már ellenségek voltunk, így volt, amikor a vízesések oldalán, vagy a patakban megbújva osontunk el mellettük. Végül odaértünk a reptérre, ahol közölte a pilóta, hogy a stáb egy részét tudja csak elvinni. Úgy döntöttünk, hogy a felszerelésünket vigye, nem hagytunk hátra senkit. Egy nagyon hideg éjszakát éltünk túl a vadonban, másnap pedig eljutottunk Limába. Az itteni felvételekből végül hétrészes sorozatot csináltunk.

Afrika – 1989: A kalandvágyam többször életveszélyes helyzetekbe sodort, így volt ez Afrikában is, ahol három hónapos expedíción voltam, Teleki Sámuel felfedező útvonalát követtem és jártam be. Épp egy tanzániai őserdei csapáson haladtunk a csapattal, én pedig nagyon magyaráztam, hátrafelé beszéltem, nem néztem a lábam elé, és éreztem, hogy ráléptem valamire. A helybéli kísérőim azt mondták, hogy óriási szerencsém volt, mert egy zöld mamba nyakát tapostam meg, aminek halálos a mérge. „Babu – így hívtak a helyiek, bölcs időst jelent – ma kezdődött a második életed! Ha megmar, nem élted volna túl.” – mondták.

Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja
MTVA Fotó: Zih Zsolt

 

 





Ezeket olvastad már?
Elárulta magát az imádnivaló magyar énekesnő? Kislányt hordhat a szíve alatt

Elárulta magát az imádnivaló magyar énekesnő? Kislányt hordhat a szíve alatt

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás