RETRO RÁDIÓ
Vélemény

Ki volt az az elvetemült, aki eltüntette a jonatánt?







Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.17.
jonatán Boros Vali

Érik az alma, de milyen alma? Az összes régi fajta, köztük az igazi szabolcsi jonatán, amit mi gyerekkorunkban egyszerűen imádtunk, eltűnt a kertekből. Házaknál még csak, csak, de nagytermelőknél már egyáltalán nincs. Pedig a régi szép időkben nem is igen tudtuk, hogy létezik más fajta is, maximum a starking és a golden delices

Általános iskolás korunkban, mikor felső tagozatosak lettünk, a tanév mindig úgy kezdődött, hogy mentünk a földekre, 2 hétig almát szedtünk. Gyerekként ezt egy jó bulinak éltük meg. Ma már a termelők nem tartanak jonatánt, megszűntek a régi almáskertek, az iskolások nem járnak szüretre, nem tudom, kinek és miért jó ez így…

A leve, mint a méz...

Nálam a kertben azért még van négy jonatánfa. Ilyenkor ősszel mindig rácsodálkozok, milyen fantasztikus gyümölcsöt teremnek. Atyaég, milyen finom ez az alma! Piros, mosolygós, roppanós. Olyan zamata van, mint semmilyen más almának! Az ebből készült almalé olyan, mint a méz! Őszintén kíváncsi lennék arra, hogy ki volt az az elvetemült, aki kivágatta és eltüntette a föld színéről ezt a fajtát! Mi volt az indittatása erre, tényleg érdekelne! Ha valaki tudja a választ, írja meg nekem.

A régi alma maradékával pedig folyik tovább a megalázó játék. Mai felvásárlási ára Szabolcs megyében - a léüzemben, ahol a dobozos almaléhez az almasűrítmény készül – jelen pillanatban 40 Ft/kg. Hogy a fészkes fenébe létezik, hogy Budapesten akár 600-800 forintba kerül az alma? Ja, hogy az nem is magyar alma? Én kérek bocsánatot.

Miért nem a hazait veszük?

Könyörgök, miért nem a hazait vesszük? Elhiszem, hogy csábítóak a csilli-villi szupermarketek zöldséges pultjain roskadozó almák, de abban biztos vagyok, hogy azok nem a jó levegőtől duzzadtak hatalmasra, ízük pedig meg sem közelíti a jonatánét. Valakinek viszont haszna van rajta, jó sok. Mindenki mással ki van babrálva. Hát nem jobb lenne becsületes áron visszacsempészni a nagyvárosi emberekhez az igazi ízeket, a rendes jonatán almát? Talán akad még akad valaki, aki ezen elgondolkodik és megoldja ezt a lehetetlen helyzetet.. VEDD A HAZAIT!!!

 

Boros Vali, a szabolcsi háziasszony

Szabolcsban, a Kékcse nevű településen él. Saját, paraszti gazdaságát vezeti, abból él, amit a föld ad. Megveti az ipari élelmiszert, a tartósítószereket, adalékanyagokat, csak azt eszi, amit előteremt magának. Meggyőződése, hogy ezért nem betegszik meg évek óta. Teherbírása elképesztő: azt, hogy mit bír naponta elvégezni, bárki végignézheti, hiszen naponta jelentkezik új bejegyzéssel a Facebookon, a Vali hagyományos konyhája, illetve a Vali konyhája és kertje oldalon. A legnépszerűbb magyar háziasszonynak összesen 130 ezer követője van!





Ezeket olvastad már?
Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás