A Barcelona legutóbb 1975. december 10-én lépett pályára Budapesten. Akkor UEFA Kupa mérkőzésen a Vasassal találkozott, 1-0-ra győzött, és továbbjutott a párharcból. A Puskás Aréna elődjében, a Népstadionban játszották a meccset. Ott, ahol holnap a Ferencváros fogadja a katalánokat.

Johan Cruyff (balra) Bozsik Péterrel és Bozsik Józseffel Fotó: Családi archívum

Fotó Johan Cruyff-fal

Negyvenöt éve ilyenkor az FC Barcelonában játszott a korszak egyik legnagyobb sztárja, az addigra már háromszoros aranylabdás, Johan Cruyff. A holland sztár óriási népszerűségnek örvendett Magyarországon, sokan a Vasas elleni meccsre is miatta mentek ki. Az Aranycsapat legendája, Bozsik József a fiával, az akkor 14 éves Péterrel nézte a mérkőzést, és utána személyesen találkoztak Cruyff-fal.

A mai napig nagy becsben őrzöm a fotót, Cruyff dedikálta is – mesélte a Metropolnak Bozsik Péter. – Udvarias gesztus volt a részéről, normálisan, szerényen viselkedett, a Népstadion folyosóján találkoztunk. Édesapámról pontosan tudta, hogy kicsoda. Nekem az 1974-es világbajnokság volt az első, amire kamasz fejjel készültem, és néztem. Akkor szerettem bele a holland válogatottba, ott lett a kedvencem Cruyff, és miatta lettem egy picit Barca-szurkoló. Később Cruyff edzői filozófiájával is azonosulni tudtam.

32 forintos jegy

A Vasas elleni meccset megelőző napon a Fáy utcában, az angyalföldi csapat füves edzőpályáján tréningezett a Barca, és Cruyff miatt rengetegen gyűltek össze. A másnapi találkozóra is sokan mentek ki a Népstadionba, a Népsport akkori tudósítása 40 ezer nézőről ír, a legdrágább jegy 32 forintba került. Cruyff gólpasszt adott a meccsen, de nem csak ő, hanem holland honfitársa, Johan Neeskens is emlékezetes alakítást nyújtott a Vasas ellen.

Vállalható játék

A Barca a Vasas elleni mérkőzés óta nem játszott Budapesten, holnap pedig a Ferencvárossal találkozik. Bozsik Péter nem tippelt a mérkőzésre.

– Remélem, vállalható meccset játszik a Ferencváros. Ez azt jelenti, hogy olyan eredményt fog elérni, és olyan játékot fog mutatni, amire nem lehet panasz. Eredményben nem tudok gondolkozni, mert bármilyen összetételű Barcelona jön Budapestre, nem a Fradi lesz az esélyes.