„Meg kellett erőszakolnom magam” – Milák Kristóf edzője mindent elmondott a bajnokról

Két edzővel lett olimpiai bajnok, de már egyik sem dolgozik az úszózsenivel. Milák Kristóf korábbi mesterei próbálták megfejteni a sportoló titkát.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.10.07. 13:30
Módosítva: 2024.10.07. 18:19
Milák Kristóf Virth Balázs Selmeci Attila

Milák Kristóf az elmúlt másfél évben bebizonyította: ösztönös zseni. Az immár kétszeres olimpiai bajnok úszó úgy nyert Párizsban, hogy az azt megelőző hónapokban edzője, de még a szövetségi kapitány sem tudott arról, hogyan készül, mi várható tőle. Milák Kristóf sosem volt könnyen kezelhető eset, erre bizonyíték, hogy egyik edző sem dolgozik már vele azok közül, akikkel olimpiai bajnok lett. Selmeci Attilát Tokió, Virth Balázst Párizs után hagyta ott a bajnok. Ők ketten voltak most a vendégek Kadarkai Endre 'A nagy mű' című műsorában, ahol a bajnok titkát próbálták megfejteni.

Milák Kristóf
Milák Kristóf - Tokióhoz hasonlóan - egy-egy aranyat és ezüstöt nyert Párizsban az olimpián Fotó: Csudai Sándor

Milák Kristóf edzői, Selmeci Attila és Virth Balázs egyetértett abban, hogy Kristóf nem szorgalmas, s ha az edzésekről van szó, nem tudatos. Mégis ösztönös zseni, kiváló genetikával és mentális képességekkel. Teljesen mindegy, hogyan dolgozott előtte az edzéseken, ha verseny van, akkor csak azért is megmutatja mindenkinek, ki a legjobb.

Selmeci Attila– aki akkor „kapta meg" Milákot, amikor a fiú 14 éves volt –  meg tudja határozni, mikor változott meg tanítványa.

– 2019-ben világcsúccsal világbajnok lett. Ekkor előjött belőle egy másik Milák Kristóf. Innentől kevésbé akarta, hogy vezessék őt. A világ csúcsára ért, bármit megtehetett, sokszor nem a szakemberekre hallgatott, hanem tévúton volt – véli Selmeci.

Milák így is olimpiai bajnok lett Tokióban, Selmeci azt mondta, a közös munkához neki is fel kellett adnia elveit.

Meg kellett erőszakolnom magam, hogy a kapcsolat fennmaradjon, hogy megtartsam Kristófban a lelkesedését, az úszás iránti érdeklődését

– mondta Selmeci, aki egy-két szélsőséges esetet is kiemelt.

Öntörvényű lett Milák Kristóf

Selmeci arról beszélt, hogy az úszó az egyik edzés előtt elaludt, majd kocsival elment az uszodához. Ott inkább mégsem szállt ki az autóból, hanem hazament.

Volt olyan, hogy nem jött edzeni, de előtte se egy telefon, se egy üzenet. Kicsit úgy éreztem, hogy nem tisztel, nem törődik velem. Van egy edzőnek egy tanítványa, aki a szíve csücske... Ha ő arra nem méltatja az edzőt, hogy egy üzenetet küldjön, az baj. Volt, hogy egy órát vártam rá. Következő alkalommal sem mondott erről semmit, nem kért elnézést

Selmeci Attila (jobbra) és Milák Kristóf Fotó: Kovács Anikó

Tokió után Virth Balázs vette át Kristóf felkészítését, akkor már tudható volt, hogy mekkora feladatot vállalt el. Ő azzal próbálkozott, hogy partneri kapcsolatot alakít ki Milákkal, közös gondolkodás, alkotás folyamán tervezik meg a munkát. Ez csak egy évig működött.

Minden amit az úszásról gondoltam, arra rácáfolt Kristóf

– mondta róla Virth, aki nem győzi hangsúlyozni, Milák egy igazi zseni.

– Sokszor elkeseredetten felhívtam Attilát, aki megnyugtatott. Azt mondta, a versenyen nem 100 százalékot fog hozni, hanem annál is többet

– utalt arra Virth, hogy Milák mindig is a versenyeken nyújtotta a legjobb formáját. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás