Ezen vitatkozik az egész ország: Dibusz vagy Gulácsi a jobb kapus?

Teljesül sokak óhaja, de biztosan ez a válogatott érdeke? Elfogadható-e Gulácsi Péter távolmaradása vagy sem?



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2024.10.03.
Módosítva: 2024.10.03.
Gulácsi Péter RB Leipzig magyar válogatott dibusz dénes Marco Rossi

Gulácsi Péter személyében a magyar labdarúgó-válogatott legjobb formában játszó tagja mondta le a szereplést, egyelőre az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésektől távol maradva. Az RB Leipzig 34 éves magyar klasszisa – aki februárban 16 hónap múltán tért vissza súlyos térdsérülése, majd mellőzése után – élete formájában véd a Bajnokok Ligája-szereplő Bundesliga-élcsapatban. Indoklása szerint a jövőjére, egészségére tekintettel döntött így, másként nem lenne képes fizikailag és mentálisan regenerálódni az egyre őrültebb meccsterhelés közepette. Korábban az Európa-bajnokság előtt a két fantasztikusan védő kapus okozta a kellemes problémát Marco Rossinak, a kapitány végül Gulácsira szavazott. A két tábor azóta is vitatkozik egymással, miközben Gulácsi és Dibusz tényleg a legjobb barátok. 

Gulácsi Péter (jobbra) marad a válogatott kapujában, vagy újra Dibusz Dénes váltja?
Gulácsi Péter (jobbra) döntése után újra Dibusz Dénes véd majd a válogatottban?  Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Marco Rossi szövetségi kapitány keddi kerethirdetése óta erről vitatkozik a tízmillió magyar szövetségi kapitány. A Metropol az alábbiakban megkísérli csokorba szedni a szóba jöhető racionális érveket, mi szól az 58-szoros válogatott kapus döntése ellen, illetve mellett.

Gulácsi döntése érthetetlen, mert…

1. ... Dibusznál kevesebb meccsen véd

Mióta Gulácsi Péter február elején visszatért az RB Leipzig kapujába (német bajnokin), összesen 29 meccsen védett, míg a most zöld utat kapó vetélytársa, Dibusz Dénes ugyanebben az időszakban 32-szer (mindebből a magyar válogatottban 7, illetve 3 mérkőzésen léptek pályára, vagyis a klubjaikban nagyjából hasonló a helyzetük). A decemberig hátralévő program szerint a Lipcsében, illetve a Fradiban egyaránt 16-16 bevetés vár még rájuk, ha csak nem pihentetik őket az edzőik.

2. ...világklasszis formába lendült

A németek elleni 0-5-ös NL-buktában Gulácsinak is volt része, de a klubcsapatában élete tán legjobb formájában véd, ami azt jelzi: ha működő gépezet fogaskereke (ez a válogatottban újabban sajnos nincs így), akkor kimagaslóan teljesít. 

A Bundesligában a visszatérése óta 18 meccset zárt veretlenül; az új szezonban ötből háromszor a forduló válogatottjába választották; négyszer nem kapott gólt és a kapujára tartó labdák 90,5%-át védte – utóbbi adatok alapján a német topliga legjobb kapusa.

3. ...az Eb előtt áradozott Rossiról és a csapategységről

A nyári, németországi Európa-bajnokság előtt Gulácsi megható emléket osztott meg Marco Rossi emberi oldaláról. Elmondta, hogy a taktikai fegyelem és szervezettség mellett az „igazán jó ember” olasz trénernek köszönhető, hogy működik a kémia, igazi csapategység alakult ki a válogatottnál. Már-már apaként bánik velük. „Amikor a feleségem terhes volt és egy fontos ultrahang-vizsgálat előtt álltunk, miközben a Nemzetek Ligájában játszottunk, hazaküldött és azt mondta: »Pete, ez fontosabb!« A keresztszalag-szakadásom után sem kérdezte soha, hogy »Mikor tudsz újra játszani?«, hanem azt, hogy »Hogy vagy?«. Nem éreztette a nyomást. Akkoriban is keresett, sokat beszélgettünk, jót tett a lelkemnek – áradozott Rossiról, akinek most nélküle kell megoldania az őszi nagy feladatokat.

Gulácsi döntése érthető, mert…

1. ...hétről hétre egészen más szinten játszik, mint Dibusz

Igaz ugyan, hogy Dibusz Dénes nála is több meccset játszik a klubjában, de átlagosan sokkal alacsonyabb szintű ellenfelekkel szemben. A Fradinak kevés olyan nemzetközi kupamérkőzése van, ami felérne az állandó Bundesliga- és Bajnokok Ligája-bevetések jelentette terheléssel. Ráadásul 34 évesen, a 2022 őszi súlyos térdsérülése, majd hosszú kihagyása után, hetente két-két tétmeccsel a programban Gulácsi sokkal inkább érzi a testi-lelki terhelése határait.

2. ...Lipcsében óriási nyomás nehezedik rá

Tizedik éve véd az RB Leipzig csapatában, ahol 2015 óta mindig erős riválisokat utasított maga mögé. Most a 10 millió euróért (4 milliárd forint) vett, BL-korrekorder belga Maarten Vandevoordt vár mögötte a sorára csalódottan és elszántan, csak a lehetőségre várva, hogy kispadra szorítsa. Marco Rose vezetőedző korábban elmondta: Gulácsi marad az első számú kapusa, de főként a válogatott miatti távollétei után számíthat majd lehetőségre a 12 évvel fiatalabb vetélytársa. Pár hete nagy visszhangot váltott ki a rutinos magyar klubikon nyilatkozata, amikor ő maga vetette föl, hogy az egyre nagyobb meccsterhelés miatt a mezőnyjátékosokhoz hasonlóan a kapusposzton is rotálni kéne. Csakhogy élete formájában véd (legutóbb tizenegyest is hárított), hogy hagyhatná ki ilyenkor az edzője?

3. ...ellene fordult a szurkolók egy része

A kritikus kommentek természetesek (a stílusuk már nem mindig), de a drukkerek egy része még a Skócia ellen megnyert Eb-meccsen, a lelátóról is Dibuszt követelte a kapuba. Rossi akkor a drámai győzelem ellenére is feldúltan nyilatkozott, mondván: 

„Ami most Gulával történik, az hihetetlen, elfogadhatatlan! […] Ha a magyar válogatottnak szurkolsz, támogatnod kell, bárki is véd. Mégis sokan ellene vannak. Én nagyon szeretem Dibuszt is, de két kapussal nem játszhatunk. […] Gula lehozta a három mérkőzést hiba nélkül.

Ha valaki nyomást próbál gyakorolni rá, az nézzen tükörbe, mert az nem a magyar válogatott szurkolója.

Ennek a hangulatnak is szólhat, hogy a szerdai BL-meccse előtti sajtótájékoztatón Gulácsi úgy fogalmazott: „Meglátjuk, mit hoz a jövő” – vagyis az is benne van a pakliban, hogy a jövő évi világbajnoki selejtezőkre sem tér vissza a nemzeti csapatba.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás