Nem sikerült a bravúr Hámorinak, de talpon maradt a férfias Helif ellen

Nem túlzás azt állítani, hogy a fél világ Hámori Luca és a biológiailag férfinek minősített Imane Helif ökölvívó mérkőzését várta az olimpián. A negyeddöntőt végül Helif nyerte, de Hámorinak jár a dicséret, ugyanis talpon maradt az algériaival szemben.



Megosztás
Szerző: HC
Létrehozva: 2024.08.03.
Módosítva: 2024.08.03.
Olimpia 2024 párizsi olimpia 2024 Hámori Luca Imane Helif ökölvívás

Hámori Luca szombat délután ismét ringbe lépett a párizsi olimpián a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjában. Ellenfele Imane Helif volt, aki az elmúlt napokban világhírnevet szerzett, ennek azonban aligha örült. A vizsgálatok kimutatták, a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. A mérkőzést nem a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi, így léphetett ringbe Helif. A mostani összecsapás Helif győzelmével zárult, de Hámorit is óriási dicséret illeti, ugyanis talpon maradt a férfias ellenfele ellen.

Hámori Luca talpon maradt, de kikapott Heliftől Fotó: AFP

Luca és az algériai mérkőzését óriási érdeklődés övezte, teljesen megtelt az Észak-párizsi Aréna, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, mellette Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is a helyszínen foglalt helyet. Az első menetben egyik fél sem mert sokat kockáztatni, Hámori szépen állta a sarat és próbálta magát távoltartani Helif ütéseitől. A játékvezetők közül mindenki Helifet látta jobbnak az első három perc után.

A második menetben sem tudott közelebb jönni Helifhez, aki többet talált és uralta az összecsapást. Az utolsó menetben sem tudott Hámori nagyot találni, elképesztő küzdelemben a magyar sportoló végül alulmaradt az algériaival szemben, aki egyhangú pontozással győzött.

Hefifre tehát vár az elődöntő, a szervezők pedig már korábban jelezték, hogy nem fogják kizárni az algériai sportolót. Hámori végül pontszerzőként zárt Párizsban és az ötödik helyen végzett.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás