3-3 érv pró és kontra: megy vagy marad Marco Rossi?

Találgat a fél ország a foci Európa-bajnokságon meggyötört szövetségi kapitány jövőjéről. Összegyűjtöttünk 3-3 érvet, amiket Marco Rossi is mérlegelhet magában ezekben a napokban.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2024.07.02.
Marco Rossi szövetségi kapitány foci Eb 2024 magyar válogatott

Megtörten nyilatkozott Marco Rossi az utolsó németországi sajtótájékoztatóján, miután kiderült: Skócia legyőzése (1-0) ellenére a magyar labdarúgó-válogatott lemaradt a négy legjobb csoportharmadiknak dukáló nyolcaddöntőbe jutásról. A 2018 nyara óta hivatalban lévő szövetségi kapitányunk a jövőjét illetően is sejtelmesen fogalmazott.

Marco Rossi morózusan beszélt a jövőjéről a hazautazás előtt
Marco Rossi morózusan beszélt a jövőjéről a hazautazás előtt (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

„Nekem nehéz most a jövőre gondolnom rövid- és hosszútávon, tiszta fejjel kell megtennem, mert most inkább stresszes vagyok” – mondta az olasz-magyar edző, akit egyértelműen a Svájc ellen elrontott (1-3) rajt viselt meg a legjobban.

Azóta Rossi vízilabdázó fiától („A legnagyobb csalódásokból jönnek a legjobb leckék” üzente apjának Simone Rossi), a szakértőkön keresztül a szurkolók sokaságáig, boldog-boldogtalan elmondta már a véleményét a „Mister” további sorsáról. 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 3-3 érvet pró és kontra, amiket maga az edző is mérlegre tehet magában, mielőtt döntésre jut.

Rossi távozása mellett szól, hogy...

…csalódást és stresszt jelentett neki az Eb:

A szavai mellett a mimikájáról is lerítt, hogy nagyon megviselte az Eb. Közel 60 évesen túl nagynak érezte magán a nyomást (erről is őszintén beszélt). Ráadásul korábban már pedzegette, hogy hiányzik neki a klubcsapatoknál szükséges mindennapi munka, ahol talán kevesebb stresszhelyzetet kellene elviselnie.

...már hat éve dirigálja a válogatottat:

Rossi focistaként 5 évig bírta legtovább egy csapatnál (Bresciában), edzőként átlagosan 1,5 évig maradt egy klubnál. A legtovább, összesen több mint 4 évig a Honvédnál dolgozott – de azt is két szakaszban. Évek óta fel-felröppennek hírek arról, hogy kapitányunk milyen ajánlatokat kapott (topligás kluboktól az arabokig, kivéve a hazáját, ahová még sosem hívták). A csalódást keltő Eb-szereplés után aligha kapkodnak érte, de még az sem lenne meglepő, ha munka helyett némi pihenőre vágyna.

...túlságosan szívére veszi a kritikákat:

Rendszeresen szóvá teszi, ha úgy érzi, indokolatlanul bírálják. Ez érvényes még a rosszindulatú, névtelen internetes hozzászólásokra is. Az Eb-n ugyanakkor súlyosabb ügy miatt fakadt ki Rossi a tévében: a skótok elleni siker után nehezményezte, hogy többen Dibusz Dénest akarták a csapatban látni, hiába védett kiválóan a hosszú kényszerszünet után a kezdőcsapatba tavasszal visszatért Gulácsi Péter. Pedig a túlnyomó többség támogatja a döntéseit, szurkolói demonstrációt is szerveznek mellette.

Rossi maradása mellett szól, hogy…

...motiválhatja a csalódás:

Legutóbb a 2019-es, walesi vesztes Eb-selejtező okozhatott benne hasonló törést, amikor kiábrándító játékkal csak a selejtezőcsoport 4. helyén végzett a magyar válogatott (végül Bulgária és Izland legyőzésével, pótselejtezőn sikerült a kvalifikáció). Rossi a cardiffi 0-2 után felajánlotta a lemondását, de miután megerősítették a posztján, gyökeresen változtatott a válogatási elvein. Elképzelhető, hogy nyugodtan most is levonja az Eb tanulságait a még sikeresebb folytatásért.

...szívügye a magyar válogatott:

Gyakran hangoztatja, hogy az Aranycsapat-, Honvéd- illetve Puskás-rajongó nagypapája, a néhai Gino történetei révén gyerekkora óta kötődik a magyar focihoz. Ráadásul a feledhető olaszországi edzősködése után, 12 éve itt kapott esélyt új karrierre, sőt magyar állampolgárként bizonyos értelemben új életre is. 

„Mielőtt idejöttem, már szerettem ezt az országot, de mióta itt élek, egyenesen imádom! Már csak azért is, mert edzőként mindent Magyarországnak köszönhetek”nyilatkozta például a 2021-es Eb előtt. Szimbolikus jelentőségű lehet számára, hogy Mészöly Kálmán után, ősszel megelőzheti Sebes Gusztávot is a válogatott meccsek számát illetően (az Aranycsapat szakvezetője 69-ig jutott, Rossi most 66-nál tart).

...egyre több topligás légiósból válogathat

Az Eb-keretbe 8 focistát válogatott be Rossi a legerősebb bajnokságokból. Tavaly még ezt a számot is boldogan kommentálta, hiszen emberemlékezet óta nem volt ilyen: „Minél több játékosunk játszik a topligák valamelyikében, annál jobb helyzetben van a válogatott” – emelte ki akkor. Idén tovább nőhet a kínálat: a Parmával feljutott Balogh Botond már csatlakozott topligás légiósainkhoz, és jó esélye van előrelépni Dárdai Mártonnak (a Hertha árulja), a Torino kötelékéhez tartozó Horváth Krisztofernek és a felkészülést Frankfurtban kezdő Lisztes Krisztiánnak, nem beszélve az egyelőre német korosztályos válogatott Dárdai Bencéről (Wolfsburg).

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás