50 éves a magyar tornasport élő legendája – Videó

Születésnapját ünnepli a legszebb magyar tornászlány.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.05.22.
születésnap Ónodi Henrietta sport

50 éves lett Ónodi Henrietta, a magyar női tornasport első Európa-bajnoka, aki később az olimpián is aranyérmet szerzett.

Fotó: Honéczy Barnabás/MTI

1974. május 22-én született Békéscsabán, és már ötéves korától kezdve a Békéscsabai Előre Spartacusnál tornázott. 12 évesen a junior Európa-bajnokságon negyedik lett gerendán, 14 éves korában pedig olyan elemet mutatott be a gerendán, amelyet addig senki más a világon, ezt később róla neveztek el – emlékeztet honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

Az 1988-as szöuli olimpia évében mind a négy számban megnyerte a mesterfokú magyar bajnokságot, de az akkori ötkarikás játékokra fiatal kora miatt még nem juthatott ki. Egy évvel később azonban betört a világ élvonalába: az 1989-es brüsszeli Európa-bajnokságon felemás korláton megszerezte a magyar női tornasport első aranyérmét. Élete legnagyobb teljesítményét az 1992-es barcelonai olimpián sikerült megvalósítania, amikor lóugrásban aranyérmet szerzett, így a magyar női tornasportnak 36 év után lett ismét olimpiai bajnoka

1998-ban 38-szoros magyar bajnokként vonult vissza. Jelenleg az Egyesült Államokban él amerikai férjével, Jim Haley olimpikon öttusázóval és három gyermekükkel, de rendszeresen hazalátogat Békéscsabára, ahol díszpolgárrá választották. Bekerült a Magyar Torna Szövetség halhatatlanjainak klubjába és az amerikai tornasport dicsőségcsarnokába is. 

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás