Szurkolói össztűz Szófiában, Szoboszlaiék ostrom alá kerülnek a bolgár–magyar meccsen





Magyar drukkerek is elutaznak a zárt kapussá tett Eb-selejtezőre. Bulgáriában tárt karokkal várják őket a korábbi hőseik ellen várhatóan tízezrével tüntető szurkolók.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2023.11.15.
Eb-selejtező Bulgária magyar válogatott tüntetés szurkolók

A magyar válogatott számára rendkívül fontos – pontszerzés esetén Európa-bajnoki részvételről döntő – bolgár–magyar Eb-selejtező (csütörtök, 18.00, tv: M4 Sport) helyszínével kapcsolatos hercehurcának vége, de Szófiában továbbra is áll a bál a meccs miatt. A futballszövetségük vezetői ellen szervezkedő bolgár szurkolók össznépi, békés tüntetést hirdettek meg a botrányveszély miatt zárt kapussá ügyeskedett mérkőzés idejére. 

A bolgár fociszurkolók nagyszabású tüntetést szerveznek a helyi szövetség vezetői ellen
A bolgár fociszurkolók nagyszabású tüntetést szerveznek a helyi szövetség vezetői ellen – Fotó: AFP

Egyes hírek szerint a rendőrség még keresztbe tehet nekik, de az elképzelések szerint három „frakció” lesz a drukkerek demonstrációján a meccsnek végül helyet adó Vaszil Levszki Nemzeti Stadion mellett: az egyik oldalon a Levszki, a másik oldalon a CSZKA Szófia hívei gyülekeznek majd, a harmadikon pedig „mindenki más” – köztük azok a magyar fanatikusok, akik a lezárt stadionhoz is elutaznak Szoboszlai Dominikék kedvéért.

Az 1994-es világbajnokságon még elődöntős, világsztárokat adó bolgárokból mára futballtörpe lett, ezt jelzi a G csoportban elfoglalt utolsó helyük is. 

A G csoport állása

1. Magyarország 14 pont (gólkülönbség: 11-4)

2. Szerbia* 13 (13-7)

3. Montenegró 8 (6-8)

4. Litvánia* 6 (8-12)

5. Bulgária 2 (3-10)

(*Szerbia és Litvánia már 7-7, a többiek 6-6 meccset játszottak eddig.)

A hátralévő program: csütörtökön Bulgária–Magyarország és Montenegró–Litvánia, vasárnap Magyarország–Montenegró és Szerbia–Bulgária.

Az utóbbi évtizedek mélyrepülésért sokan a szövetség (BFSZ) vezetőit okolják. A közel 30 évvel ezelőtti „aranygenerációjuk” olyan tagjainak azonnali leváltását követelik a feldühödött szurkolók, mint a 102-szeres válogatott kapusból lett BFSZ-elnök, Boriszlav Mihajlov, illetve alelnökei, Jordan Lecskov (őt korábban korrupciós ügyek miatt távolították el szülővárosa polgármesteri posztjáról) és Emil Kosztadinov. 

Az országos tüntetés szervezői hangsúlyozzák: mindenki tartózkodjon az erőszaktól és agressziótól, hiszen a pozícióikhoz foggal-körömmel ragaszkodó focivezérek éppen erre várnak. Lecskov már heccelte is őket, mondván: „jöjjön csak 20-30 ezer ember, káromkodjanak és fizessenek érte fejenként 100 levát”.

A fővárosi Levszki-stadionhoz hasonlóan más bolgár pályáknál is lesznek kisebb demonstrációk, ahonnan várják a fotókat.

Felhívásukban is üzentek a magyar drukkereknek, hogy örömmel várják őket, ha csatlakoznak hozzájuk az „undorítóan korrupt” vezetőik elleni harcban. 

A magyar szurkolói fórumokon is sok bolgár „kolléga” írt bátorítóan azoknak, akik a zárt kapuk ellenére is elutaznak Szófiába (eredetileg mintegy 2500-an kísérték volna el Marco Rossi csapatát Bulgáriába, ennél végül nyilván jóval kevesebben mennek.)

„Gyertek és csatlakozzatok ti is a tüntetésünkhöz a szurkolóellenes és amatőr futballvezetők ellen” – kommentelt például egyikük egy magyar szurkolói Facebook-bejegyzés alatt, más bolgárok pedig a két ország zászlójának piktogramját, és köztük egy kézfogást szimbólumát posztolták.

A bolgárok futballszövetsége a saját hazai mérkőzésüket »intézte el«, nemes egyszerűséggel megijedtek a beharangozott bolgár szurkolói összefogás demonstrációjától

– kommentálta Facebook-oldalán a „szégyenletes és elfogadhatatlan” döntést a magyar válogatott szervezett szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade ’09.

„A bolgár fanatikusoknak kitartást kívánunk a gyáva, szurkolóellenes szövetségük elleni harcukhoz. A futball szurkolók nélkül semmit sem ér!” – olvasható a posztban.





 





Ezeket olvastad már?
Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás