Kiderült, ők lesznek a világbajnokság sztárjai





A svéd rúdugró, Armand Duplantis lesz a budapesti atlétikai vb főhőse, ám hozzáértők inkább egy kenyai futónőt tartanak annak.



Megosztás
Szerző: SZS
Létrehozva: 2023.08.12.
atlétikai világbajnokság Armand Duplantis jegy

Armand Duplantis, a rúdugrás világcsúcstartója lehet a budapesti atlétikai világbajnokság legnagyobb sztárja, azonban jelenlegi formája és versenymúltja alapján a kenyai Faith Kipyegon is nagyot robbanthat.

A közép- és hosszútávfutónő kirobbanó formának örvend, a 157 centi magas, 42 kg testsúlyú olimpiai és világbajnok az első versenynapon 13.15-kor rajtoló 1500 m-es női síkfutás selejtezőjében tűnik fel. Nincs kétségünk afelől, hogy a huszonkettedikén 21.30-kor rajtoló fináléban is győz. 

Fotó: AFP

„Duplantis valóban unikum, de jómagam Kipyegont tartom a legkiemelkedőbb csillagnak, elvégre ő került először a női 1500-on a bűvös 3:50 perces álomhatáron belül (3:49.11 perc), ami sportágtörténeti fegyvertény” – nyilatkozta a Metropolnak szakértőnk, az egykori válogatott futó, a világhírnévre szert tett versenysorozat, a Gyulai István Memorial vezérigazgatója, Spiriev Attila. „Emellett idén világcsúcsot ért el egy mérföldön és 5000 méteren is. Kipyegon sokáig mezítláb versenyzett, mert azt kényelmesebbnek vélte, középtávfutó apától, és egykori labdarúgó édesanyától származik, a família kilenc kilenc gyerkőce közül ő a nyolcadik.”

Sokáig mezei futásban bizonyított, aztán váltott, és ezt jól tette, hiszen 2016-ban és 2020-ban 1500-on olimpiai bajnokságot nyert Rio de Janeiróban és Tokióban. Mivel 2017-ben ugyanazon a távon világbajnokságokon is győzött, biztosra vehető, hogy másfél kilométeren Budapesten verhetetlen lesz 

– tudatta Spiriev. 

Az afrikai futócsoda ritka szerény sportember, aranyérmeit a világ összes édesanyjának ajánlja, de jut belőlük 2018-ban született kislányának, Alyinnak is. Azt mondta egyszer, azért fut, mert így bizonyítja, szülés után is képes kimagasló produktumra egy édesanya. Pályafutása során életében eddig a 2012-es londoni olimpiát megelőzően volt a legidegesebb, a rajt előtt napokig képtelen volt aludni. Mintha megérezte volna, hogy csak a 16. helyig jut. 

Nálunk effélétől aligha kell tartania.

Vedd meg a jegyed már most!

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Elindult az Origo aloldala
Az Origón mostantól külön aloldalon egészen a világbajnokság végéig mindennap olvashatnak az eseménnyel kapcsolatos legfontosabb hírekről. A világbajnoksággal kapcsolatos fontos információk a kérdések-válaszok rovatban találhatóak meg. Itt az olvasók – többek között – választ kapnak arra, kik lehetnek a budapesti világbajnokság legnagyobb sztárjai, de azt is megtudhatják, hogy miként lehet megközelíteni a stadiont.

A mi hőseink rovatban megszólalnak azok a versenyzők, akik a magyarok közül kiemelkedően szerepelhetnek. Egykori magyar világsztár atléták is elmondják gondolataikat a budapesti világbajnoksággal kapcsolatosan.

Az oldal itt érhető el.


 


 





 





Ezeket olvastad már?
9000 forintos víz: elképesztő árakkal sokkol a Forma–1-es futam

9000 forintos víz: elképesztő árakkal sokkol a Forma–1-es futam

Sokak kedvence volt, te is licitálhatsz a Magyar Televízió ikonikus tárgyára

Sokak kedvence volt, te is licitálhatsz a Magyar Televízió ikonikus tárgyára

„Nem ez volt a terv” – Dárdait alaposan átejtették Berlinben

„Nem ez volt a terv” – Dárdait alaposan átejtették Berlinben

Nem bír a hatalmas melleivel, átlátszó ruhában villantott a démoni üzletasszony

Nem bír a hatalmas melleivel, átlátszó ruhában villantott a démoni üzletasszony

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás