Ötkarikás szerelem: Növényi Norbert elárulta, mire készül a nyáron





Növényi Norbert vigasztalhatatlan volt, amikor az 1980-as moszkvai olimpián kedvese, későbbi felesége és kislányának édesanyja, Pap Mária egy centivel lemaradt az ötkarikás döntőről.



Megosztás
Szerző: SZS
Létrehozva: 2023.06.08.
Módosítva: 2023.06.08.
növényi norbert atlétikai vb 2023 birkózás

„Nagyszerű távolugrónő volt" – jellemezte Növényi Norbert egykori feleségét, Pap Máriát. Máig nem felejti, micsoda lelkierőt kölcsönzött neki kedvese az 1980-as moszkvai olimpián ahhoz, hogy a birkózók 90 kg-os súlycsoportjában aranyérmet szerezzen.

Növényi Norbert
Növényi Norbert Fotó: Nemzeti Sport

– Mari 655 centis teljesítménnyel sokáig magyar csúcstartó volt, Moszkvában 641-ig jutott, sajnálatunkra azonban egy centi hiányzott a döntős helyéhez, így összességében a 14. pozíciót szerezte meg – emlékezett egykori párjára Növényi, aki az iskolában különösen hosszútávfutásban tűnt ki, és kislabdadobásban is remekelt. A kalapácsvető Zsivótzky Gyulától kezdve a gerelyhajító Németh Miklósig csodálta a klasszis atlétáinkat. Növényi elárulta, mire készül a nyáron: az augusztus 19. és 27. között rendezendő atlétikai világbajnokságon leginkább a dobószámok csatározásait várja fokozott érdeklődéssel.

– Édesapám, egyszersmind edzőm mindig hangsúlyozta, hogy annyi atlétikai számot űzzek, amennyihez tehetséget érzek magamban, mert az a birkózásban is segít. A magas- és rúdugrás azért volt a kedvencem, mert elsajátítható a légmunka, a biztonságos esés művészete, elvégre én is több ezerszer puffantam a szőnyegen vagy éppen a ringben.

A sportélmény mellett abban reménykedik, hogy ez a világbajnokság egyfajta jeladás a magyar fiatalság számára a rendszeres mozgásra, ugyanis felmérések tanúsítják, a középiskolában még atlétizálnak a fiatalok, de utána már csak nagyjából a 8 százalékuk folytatja a rendszeres mozgást.

– Hosszan sorolhatnám, kik voltak azok az extraklasszis sportemberek, akik teljesítménye lebilincselt. Az archív felvételeken gyakran megnézem Paavo Nurmit, továbbá az amerikai vágtázó- és távolugró-fenomén, Carl Lewisnak is a sportvilág halhatatlan nagyságai között van a helye.

Norbi természetesen ott ül majd az impozáns stadion lelátóján, és ezúttal is köszöni a lehetőséget a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a testület ugyanis tiszteletjeggyel lepi meg.

Ha idősebbik fiam, a ketrecharcos Nono versenyelfoglaltsága lehetővé teszi, együtt látogatunk ki a Csepel-szigetre. Augusztus 16-án mérkőzése lesz az Egyesült Államokban, de ígéri, Chicagóban repülőre ül, és siet haza a vb miatt.

Az esélyekről nem szívesen nyilatkozik, de válogatottjaink lelkére köti: teher nélkül, felszabadultan versenyezzenek, tilos arra gondolniuk, hogy a hazai publikum előtt kötelező életük legjobb formáját hozni, mert az görcsösséghez vezet. Inkább érezzék azt, ez egy olyan esemény, ami aligha tér vissza életükben.





 





Ezeket olvastad már?
Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás