RETRO RÁDIÓ

Rettenetes tragédia árnyékolja be a Fradi világbajnokának életét





Háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó, egy ideje pedig sikeres edző és szövetségi kapitány Komáromi Tibor. A magyar birkózást manapság Monoron szolgálja, neveli a ma és holnap bajnokait.



Megosztás
Szerző: Burkovits Ferenc
Létrehozva: 2023.03.13.
Fradi tragédia birkózás

– Úgy tudom, gyerekként még futballkarrierről álmodozott, arról, hogy egyszer majd Komáromi Tibor kedvéért töltik meg a szurkolók a Népstadiont. Aztán birkózó lett. Nincs hiányérzete?

– Lehetne, de nincs. Eleven gyerek voltam, és nálunk is apáról fiúra szállt a foci szeretete. Apám nagy Fradi-drukker volt. A tanáraim viszont azt ajánlották, hogy a foci helyett valamelyik küzdősportot válasszam. Abban az évben, 1974-ben adták át a Fradi új birkózócsarnokát is az emlékezetes stadionavatón az Üllői úton. Annyira megtetszett a csarnok, hogy ottragadtam. 

Komáromi Tibor – Fotó: Sipeki Péter

– Nem bánta meg, hogy nem a labdát kergette ezután?

– Áh, dehogy! Mindent a sportnak, a birkózásnak köszönhetek. Így például elsősorban azt, hogy nem kallódtam el. Azokban az években a szülök, mivel dolgoztak, nem tudtak odafigyelni a gyerekeikre, és bizony, ha nem sportolok, én is rossz útra tévedek, mondhatom, benyel az utca, a haverok.

– Így nem voltak haverok?

– Dehogynem. Csak elsősorban szűk, fegyelmezett körben, a birkózók nagy családjában. Szerencsére én éjjel-nappal edzettem, és este hullafáradtan estem be az ágyba. Bár nem tagadom, olykor volt lazítás.

– Mik voltak ezek a lazítások?

– Haverokkal megesett egy-egy buli, de minden energiámmal a birkózásra fókuszáltam. Jól emlékszem, Budajenőn laktam, és hogy megspóroljam a napi beutazás meg visszaút költségeit, megkértem  a válogatott edzőjét, Müller Ferdinándot, intézze el, hogy a Népstadionon belül, a Pilon Hotelben kapjak egy szobát. Kaptam. Reggel erősítettem, délelőtt és délután edzettem. Este tíz kört még futottam a szoborparkban.

– Állítólag kegyetlen edzőtárs volt, igaz ez?

– Csak egy példa, amit lehet utánam csinálni, mert nem védettem le a szabadalmamat. Szóval, felkaptam Sebők Ferenc társamat a nyakamba és így lépcsőztünk: harmincat felfelé majd ugyanennyit lefele. Ezúton is újra köszönöm Feri, remélem már elmúlt az izomlázad!

– Szép kollekció: három világbajnoki arany, egy olimpiai ezüst, no meg Európa-bajnok. Van hiányérzete?

– Nincs. Azt hiszem, mindent elértem, amit szerettem volna, elégedett vagyok a pályafutásommal.

– És élete alakulásával?

– Hát, ott ért egy borzalmas tragédia. Decemberben lesz tíz éve, hogy édesanyám rablógyilkosság áldozta lett, s a gyász végigkíséri az életemet. Édesanyám emléke nap mint nap velem, velünk van.

– Van még álma?

– Van, mert másként nem megy. A sportban a gyerekek, a versenyzőim válthatják valóra saját álmaikat s ezzel az enyéimet is. A magánéletemben pedig, igaz másodszorra, megtaláltam életem párját. Ez pedig hihetetlen ajándék az élettől.





 





Ezeket olvastad már?
Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

Letolja a bugyiját: less be a vadító kebelcsoda szeméremdombjára

Letolja a bugyiját: less be a vadító kebelcsoda szeméremdombjára

Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Kiborultak a kapitányok, Rossi is érintett lehet: fontos változás jöhet az Eb előtt

Kiborultak a kapitányok, Rossi is érintett lehet: fontos változás jöhet az Eb előtt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás