„Két nemzet világsztárja” – Film készült a 70 éves Bölöni László életéről





Március 11-én, szombaton ünnepli a 70. születésnapját Bölöni László, akinek életrajzi dokumentumfilm készült a pályafutásáról.



Megosztás
Szerző: CHI
Létrehozva: 2023.03.10.
dokumentumfilm életrajzi film magyar foci

Hónapok óta forog Kollarik Tamás ötlete alapján, Novák Tamás producer, valamint Kollarik Tamás és Szabó Attila rendezők életrajzi sportdokumentumfilmje a szombaton hetvenesztendős Bölöni Lászlóról, aki erdélyi magyar futballistaként előbb Románia – és a magyar kisebbség – nemzeti hőse lett, majd edzőként Franciaországban, Romániában, Belgiumban a Közel-Keleten és Portugáliában nagy sikereket ért el. Utóbbi állomáshelyén is hallatlanul népszerű a Sporting bajnok és kupagyőztes szakvezetőjeként, aki felfedezte és elsőként állította a felnőttcsapatba Cristiano Ronaldót

Bölöni László
Fotó: Nyirkos Zsófia

Bölöni László egyszerre a román és az egyetemes magyar sport egyik legsikeresebb, legnépszerűbb alakja. Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar játékos, aki megnyerte a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai Bajnokok Ligája elődjét), és egyben az első 100-szoros román válogatott labdarúgó. Két nemzet világsztárja.

Fogorvosi diplomájára és gyakorlatára is büszke. A film Bölöni László hallatlanul inspiráló élettörténetét meséli el a futballvilág számos ismert alakja: Bölöni mellett megszólal a filmben számos hajdani csapattárs (Tudorel Stoica, Victor Piturca, Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Helmut Dukadam, Gavril Balnit Pelé – a BEK-győztes Steaua Bucuresti és a román válogatott játékosai), Valentin Ceausescu – a Steaua egykori patrónusa, a néhai diktátor fia, korábbi magyar válogatott labdarúgók (Kovács Kálmán, Martos Győző, Nyilasi Tibor) és számos világsztár futballista a volt tanítványok közül (Petr Čech, Axel Witsel, Raphaël Varane).

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készülő dokumentumfilmet Magyarországon és Romániában is bemutatják és vetítik majd a mozik. A film alkotói: Kollarik Tamás, Szabó Attila (rendezők), Szöllősi György (tanácsadó), Antal Szabolcs, Simó Csaba (operatőrök), Koch Simon (hangmérnök) és Novák Tamás (producer). Hivatalos Facebook-oldal: www.facebook.com/bolonifilm





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás