Különös dolog tűnt fel Keleti Ágnes szülőháza mellett a Józsefvárosban





Tükörtojás helyett inkább aranyérem díszeleg a világ legidősebb olimpiai bajnokának gyerekkori otthona mellett.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.18.
Módosítva: 2023.01.18.
Keleti Ágnes olimpia bajnok

A nyolcadik kerületben az utcán hever egy tükörtojás a Gutenberg térnél. Igaz, nem tyúk tojta a Tükörtojásnak elnevezett sárga kör alakú „műalkotást”, de aki akarja, a reggelizők egyik kedvenc étkét láthatja benne. A kerületben született és élt Magyarország és a világ legidősebb olimpiai aranyérmese, Keleti Ágnes. A papa, Klein Ferenc és felesége, Róza asszony a Rákóczi tér 14.-ben lakott, ide született a kis Ágika 1921 január 9-én.

Fotó: RÓTH TAMÁS GÉZA

Az idő vasfoga már alaposan kikezdte a Tükörtojást, de szerencsére néhány képzőművész gondolt egy merészet, és a sárga placsniból olimpiai aranyérmet, Keleti Ágnes első ötkarikás győzelmére emlékeztető alkotást készített. Az alkotók észrevették, ha a tojás mellett állnak, akkor pont Ági néniék házát látják.

– Ha akarnék, akkor sem tudnék eltévedni – mondta Ági néni segítője, ügyeinek intézője, Róth Tamás. – Magam is elmentem már megnézni a tojást, bocsánat, az aranyérmet, és meglepve láttam, hogy a tértől egészen a Rákóczi téri házig tornászalakok díszítik a flasztert. Igaz, a 14-es számot nem találtam meg, mert valószínűleg átszámozták a helyet.

 

Róth Tamás elmondta, hogy amikor Ági néni megtudta, miként emlékeznek rá és kedveskednek neki (is) az alkotók, csak annyit fűzött a dologhoz, ahogy mondani szokás, keletiesen: Ezek hülyék, én nem ezért nyertem az aranyakat. Aztán persze azonnal látni akarta, de lebeszélték a kirándulásról.

 

– Megbeszéltük, amikor már jobb idő lesz, és nem kell félni az influenzától, akkor elsétálunk a Tükörtojáshoz. Már nagyon várja, hogy láthassa, de kijelentette, nem akarja megkóstolni.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás