Magyar földben szeretne pihenni Keleti Ágnes





Orbán Viktor miniszterelnök mellett sztársportolók sora is köszöntötte a 100 éves Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokot.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.11.
100 éves Keleti Ágnes

Nemrég exkluzív interjút adott a Metropolnak Keleti Ágnes, aki szombaton ünnepelte a 100. születésnapját. Most a válaszaiból idézünk vissza néhány mondatot.

Keleti Ágnes Fotó: MTI/Kovács Tamás

A koronavírusról:

“Sokat láttam már, de ilyet még nem. Mikor korábban az életünket féltettük, az egy látható ellenség volt. Most csak türelem kell és fegyelem, ez kicsit könnyebb nekem. Az első hullám alatt a házvezetőnőmhöz költöztem a Mátrába. Nem voltam bezárva, nagyon jó levegő volt, sokat sétáltam és jól éreztem magam. Június közepén pedig visszaköltöztem a városba. A nyár utolsó melegebb napjain pedig a fiammal lementünk a Balatonra.”

A vidámságról és életszeretetről:

Jól élni nehéz dolog. Lelke kell, hogy legyen az embernek, és csak olyan dolgokat csináljon, amit szeret. Amit nem szeret, azt ne csinálja, mindig így éltem.

A tornáról:

“Kislányként az volt az álmom, hogy csellista legyek. De a sport és a mozgás mindig az életem része volt, mert az apám megszerettette velem. Talán ezért tetszett meg a torna, mert ott is zenére mozoghattam. Néhány mozdulatra még emlékszem, de már egyre halványodnak az emlékek. A spárga viszont még mindig megy!

Arról, hogy mit kíván még az élettől:

Nagyon szeretek élni, ezért is vagyok még itt. Ha pedig menni kell, akkor magyar földben szeretnék pihenni, ezért is jöttem haza. Itt akarok maradni örökre.

Példát mutat kitartásból

Orbán Viktor a Facebookon megjelent videóban köszöntötte Keleti Ágnest. A miniszterelnök többek között azt mondta, hogy „a Jóisten küld nekünk - és a múltban is küldött - nagyszerű hősöket, akik példát mutattak kitartásból, elszántságból, fantasztikus teljesítményből, sőt hazaszeretetből is. Ilyen hőst köszöntünk a 100. születésnapján.”

A kilencszeres olimpiai bajnok úszó, Mark Spitz és az ötszörös győztes tornász, Nadia Comaneci is üzent. Előbbi úgy vélte, az egész világ csodálja Keleti Ágnest, utóbbi pedig az élet minden területén harcos és elszánt embernek nevezte a magyar legendát.

Tüdőbetegség miatt kezdett tornázni

100 év, 46 magyar bajnoki cím, öt olimpiai aranyérem. Keleti Ágnes azért kezdett tornászni, mert négyéves korában az orvos egy foltot talált a tüdején, és a Mensendieck-tornát ajánlotta neki terápiának. Amikor 1944-ben a németek bevonultak Budapestre, vett egy Juhász Piroska névre szóló igazolványt, és egy ideig álnéven élt. 1956-ban nem jött haza a melbourne-i olimpiáról, Izraelben telepedett le. A rendszerváltás után tért haza. Két fia van, Dániel és Rafael.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás